Linkuri accesibilitate

Soprana Ana Netrebko în sprijinul separatiștilor pro-ruși din Ucraina


Ana Netrebko și Oleg Țariov, președintele Parlamentului autoproclamatei republici populare Donețk, pozînd cu steagul așa-numitei Novorosia la St. Petersburg
Ana Netrebko și Oleg Țariov, președintele Parlamentului autoproclamatei republici populare Donețk, pozînd cu steagul așa-numitei Novorosia la St. Petersburg

Soprana de la Viena a înmînat un cec de un milion de ruble unuia din liderii separatiștilor de la Donețk în favoarea Operei Donbasului.

Populara soprană de origine rusă, Ana Netrebko, rezidentă a Vienei și cetățeană austriacă, și-a surprins zilele acestea admiratorii apărînd la St. Petersburg în compania unuia din liderii separatiștilor pro-ruși de la Donețk și fotografiindu-se cu el la o conferință de presă ținînd steagul așa-numitei Novorosia din estul Ucrainei.

S-ar părea că războiul propagandistic angajat de conducerea Federației Ruse cu Ucraina și, prin extensie, cu Occidentul, a intrat într-o fază nouă. Dacă pînă acum personalităților culturale apropiate de președintele Putin li se cerea să se alinieze politic și să-și dea semnătura pe scrisori de susținere a politicii agresive a Kremlinului în Ucraina, în momentul de față artiștilor li se cer, după toate aparențele, gesturi concrete, bine vizibile și ușor de administrat publicitar.

Că soprana Ana Netrebko, solistă a Operei din Viena, o apropiată a dirijorului și directorului Teatrului Mariinsky din St. Petersburg, Valeri Gergiev, s-a afișat deschis în cercurile culturale manipulate de Vladimir Putin, nu este nici un secret. Dar, ultimul ei gest, i-a surprins totuși pînă și pe admiratorii ei critici occidentali, tentați într-o primă reacție să-i invoce „naivitatea” politică și să îi dea sfaturi bune…

Așa-numita donație caritativă a Anei Netrebko înmînată liderului separatist Oleg Țariov
Așa-numita donație caritativă a Anei Netrebko înmînată liderului separatist Oleg Țariov

Agenția Itar-Tass anunța la 7 decembrie că, în deschiderea celui de-al treilea Forum Cultural Internațional de la St. Petersburg, Ana Netrebko a donat un milion de ruble – echivalentul a aproape 19 mii de dolari – „din veniturile ei personale, Teatrului Național de Operă și Balet „Anatoli Solovianenko” din orașul est-ucrainean Donețk”. Într-o primă declarație făcută agenției de presă, Ana Netrebko a spus: „La Donețk, am prieteni, tineri muzicieni. Ei mi-au povestit cum trăiesc sub bombe, dar că nu au încetat niciodată să vină la Conservator la repetiții. Nu sînt om politic, am vrut doar să întind o mînă în ajutorul Donețk-ului.” Cu același prilej, soprana anunța că va participla la un concert de cameră în favoarea celor de la Donețk împreună cu alte staruri ale muzicii ruse și internaționale.

În fapt, la conferința de presă de la St. Petersburg, cum o arată clipurile video, Ana Netrebko a spus și a întreprins mai mult decît dă de înțeles relatarea agenției de presă ruse. Ea declara, între altele, că are informații că, parțial, clădirea Operei din Donețk este distrusă. „Am hotărît că vreau să-i ajut cît de mult îmi stă în putință. Cred că este lucrul just de făcut, fiindcă arta este artă și ne ajută să trecem prin toate situațiile” – era citată Ana Netrebko.

Cîntărețul Iosif Kobzon cu liderul separatist Aleksandr Zaharcenko, la un concert pe scena Operei Donbasului de la Donețk
Cîntărețul Iosif Kobzon cu liderul separatist Aleksandr Zaharcenko, la un concert pe scena Operei Donbasului de la Donețk

Numai că situația este puțin diferită de declarația ei. Clădirea propriu-zisă a Operei nu a fost avariată de lupte; doar un depozit în care sînt păstrate costumele. Iar o mare parte a personalului artistic al Operei a părăsit orașul.

Întrebată ce opinie are despre conflict, Ana Netrebko a insistat că ea ar fi „apolitică”: „Este vorba despre politică și eu nu am nimic de-a face cu ea. Vreau doar să susțin arta.”

Problema este că soprana nu

Certificatul donației Anei Netrebko
Certificatul donației Anei Netrebko

și-a făcut donația direct Operei sau direcției acesteia. Cel care a luat cecul a fost unul din liderii auto-proclamatei așa-zise republici populare, Oleg Țariov, un fost deputat de la Kiev, astăzi dat în urmărire de ucraineni pentru acțiuni separatiste, și aflat pe lista persoanelor împotriva cărora au fost decretate sancțiuni ale Uniunii Europene. Țariov a profitat de altfel de ocazie, pentru a compara - pe aceeași undă ca și propaganda Moscovei - Donețk-ul cu Leningradul asediat odinioară de naziști, și a insistat asupra importanței gestului de sprijin făcut de Ana Netrebko în favoarea separatiștilor.

Prima reacție de la Kiev, citată în presă, nota că „Diva nu a suflat un cuvînt despre faptul că suferințele muzicienilor din Donețk și ale Operei Donbas-ului se datorează acțiunilor Republicii de la Donețk”.

Altfel, semn că este greu ca soprana rusă să beneficieze de prezumția de inocență politică, ea și Țariov s-au fotografiat zîmbitori în fața presei cu steagul așa-numitei Novorosia. Și nu este de loc exclus ca Ana Netrebko să întîmpine în viitorul apropiat aceleași proteste și sancțiuni ca și prietenul ei dirijorul Valeri Gergiev.

Previous Next

XS
SM
MD
LG