Linkuri accesibilitate

Republicanii americani și alegerile din 2016


Conversațiile se concentrează asupra a trei potențiali candidați: Chris Christie, Jeb Bush, și Mitt Romney.

Alegerile din America s-au derulat in urma cu o luna si acum conversatia politica se muta catre prezidentialele din 2016. Daca la democrati se profileaza o candidatura Hillary Clinton, care e situatia la republicani? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Mesajul primit de la donatorii republicani este ca partidul trebuie sa identifice relativ rapid un candidat favorit pentru 2016 si nu sa se angajeze in preliminarii prelungite si potential vatamatoare, de care sa profite Hillary Clinton. Pina acum, conversatiile private se concentreaza asupra a trei potentiali candidati, care au capacitatea de a atrage cei mai multi bani: guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, fostul guvernator de Florida, Jeb Bush si candidatul de acum doi ani, invins atunci de Barack Obama, Mitt Romney.

Toti trei au capacitatea de a aduna circa 80 de milioane de dolari, cit se apreciaza ca va fi nevoie pentru campania preliminara, pentru nominalizarea republicana. Donatorii se tem insa ca vor colecta sau oferi milioane de dolari pentru ca in cele din urma candidatii sa se anihileze reciproc, in preliminarii si poate sa faca loc unui al patrulea care sa se dovedeasca inacceptabil publicului larg, in alegerile generale.

Multi dintre donatori cred ca cel care va reprezenta partidul trebuie sa fie la centrul spectrului politic conservator, temindu-se de o ofensiva a extremelor. Dar pe de alta parte idea ca republicanii au nevoie de un favorit situat la centru nemultumeste pe ultra-conservatori care spun ca in acelasi mod a pierdut partidul ultimele doua alegeri in fata lui Barack Obama.

Dar preliminariile se anunta foarte disputate, cu circa 10-12 candidati cu sanse, reprezentind toate factiunile partidului. Liderii republicani vor insa sa maximizeze sansele celui care va fi ales si au in vedere limitarea numarului de dezbateri si scurtarea sezonului preliminariilor. De-acum Christie si Bush fac presiuni asupra donatorilor sa le ofere lor fondurile, miza fiind circa un miliard de dolari adunati in campania lui Romney, in 2012.

XS
SM
MD
LG