Linkuri accesibilitate

Negocierile pe marginea noii coaliții de guvernare (Ziarul Național)


„Câţi moldoveni îşi pot recupera banii, dacă banca dă faliment” (MoldStreet).

Presa de la Chişinău încearcă să ghicească, în mai multe articole, cum va arăta noua coaliţie de guvernare negociată acum în secret. Evgheni Şolari şi Vladimir Soloviov scriu în „NewsMaker”, după surse din mediul diplomaţilor europeni, că Iurie Leancă îşi poate păstra postul de premier şi că şi probabilitatea unei „coaliţii largi” în care să intre şi comuniştii ar fi la fel la ordinea zilei.

„Moldova 24”, portal cu agendă apreciată drept virulent critică anti-PLDM, scrie, la fel pe surse, dar din interiorul PLDM, că „liderul ‎PLDM, Vlad Filat, şi-ar fi anunţat, într-un mod cu totul teatral, demisia din PLDM. S-ar fi întâmplat în cadrul şedinţei Biroului Politic al partidul, unde Filat ar fi intrat pe câteva minute, ar fi făcut anunţul şi ar fi plecat. Portalul pretinde, fără a prezenta fapte verificabile, că, „de fapt, acesta este doar un joc pe care liderul PLDM l-ar face pentru a-l putea da la o parte pe Iurie Leancă şi a nu-l mai nominaliza la funcţia de premier”.

Anumite presupuneri referitoare la viitoarea guvernare face şi „liderul” partidului „Patria” Renato Usatîi care apare într-un interviu în „Panorama”, realizat la Moscova de Dmitri Ciubaşenco. Controversatul om de afaceri şi politician susţine între altele că fracţiunea PCRM „va avea un rol important în viitoarea coaliţie”, deşi se vorbeşte oriunde la TV despre coaliţia Filat - Plahotniuc – Ghimpu. Ar fi o manevră de derutare – crede Usatîi despre aceste discuţiile din spaţiul public.

Din comentarii, negocierilor pe marginea noii coaliţii este dedicat editorialul lui Nicolae Negru din „Ziarul Naţional”. „Înainte de elaborarea unui nou acord şi a viitorului program comun de guvernare, e necesară o discuţie serioasă despre rezultatele alegerilor din 30 noiembrie, care, orice s-ar spune, sunt sub aşteptări. Trebuie să recunoaştem că e o victorie destul de chinuită, obţinută cu eforturi mari”, crede autorul. Potrivit lui, „dincolo de „greşelile” recunoscute de liderii coaliţiei de guvernământ, de indignarea provocată de concesionarea Aeroportului Chişinău şi transmiterea BEM pe mâna ruşilor, şi-a avut efectul şi strategia demonizării PLDM şi a lui Vlad Filat, ceea ce a erodat baza electorală a guvernării proeuropene. Nicolae Negru crede că a avut loc o campanie deşănţată, extrem de murdară, grotescă, îndreptată împotriva liderului liberal-democraţilor şi a familiei sale.

Presa mai citează un editorial despre alegerile din Republica Moldova publicat de board-ul editorial al cotidianului american Washington Post. În el se spune că moldovenii au „votat să păstreze guvernul pro-occidental în ciuda unei campanii puternice ruseşti de instalare a clienţilor săi”. Cotidianul american adaugă: „liderii occidentali au fost surprinşi atunci când dl. Putin a răspuns la revoluţia pro-occidentală din Ucraina prin lansarea unei invazii militare ascunse a Crimeii şi au fost surprinşi încă o dată după ce Moscova a instigat o insurgenţă armată în estul Ucrainei. Aceştia nu ar trebui să fie surprinşi dacă o acţiune agresivă similară ar fi lansată împotriva Moldovei. Liderii şi alegătorii din această ţară au înfruntat imperialismul dlui. Putin; guvernele occidentale ar trebui să fie pregătite să facă acelaşi lucru”.

„NewsMaker” relatează că „în noiembrie rezervele valutare ale BNM s-au reduc cu 284 milioane de dolari. […] Pe ce au fost cheltuiţi aceste resurse, deocamdată nu se ştie. BNM a promis să ofere o informaţie mai detaliată atunci când vor fi făcute totalurile lunii.

Câţi moldoveni îşi pot recupera banii, dacă banca dă faliment” – o întrebare la care îşi propune să răspundă autorul unui articol din „MoldStreet”. „Instituirea administrării speciale la două bănci din Moldova a ridicat semne de întrebare în privinţa capacităţii acestora de a-şi îndeplini obligaţiile din contractele de depozit. Autorităţile dau asigurări că situaţia este sub control şi că deponenţii băncilor nu vor avea de suferit”, se arată în articol. Totodată, autorul arată că „în Moldova, de 10 ani există Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar…”. „La momentul actual plafonul de garantare a depozitelor constituie doar 6.000 lei. În ultimii doi ani s-a vehiculat că plafonul va fi majorat până la 15.000 de lei, dar intenţia a rămas doar la nivel de proiect. Dacă ţinem cont de mărimea actuală a Fondului de garantare, apoi banii de acolo ar fi suficienţi pentru a acoperi recuperarea a circa 35.000 de depozite în valoare de 6.000 de lei”, se menţionează în articol.

„Ziarul Naţional” scrie că „postul rusesc de televiziune „Rossia 1” a realizat un reportaj despre problemele vinificatorilor şi fermierilor moldoveni după introducerea embargourilor de către Moscova produselor din R. Moldova. În material apar şi socialistul Igor Dodon, Victor Şelin, dar şi başkanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, aprigi susţinători ai integrării R. Moldova în Uniunea Vamală. În reportajul realizat de postul rusesc de televiziune este prezentat şi „vinificatorul” Veaceslav Velico, care se plânge că a pierdut piaţa de desfacere a Federaţiei Ruse şi îi vine tot mai greu să supravieţuiască”. Ziarul precizează însă că „în realitate, Veaceslav Velico este Veaceslav Valico (litera din nume a fost modificată intenţionat? - n.r.), ex-realizatorul unei emisiuni de la postul „RenTV Moldova”, „Polit-kuhnea”. Menţionăm că postul la care a lucrat Valico retransmite în R. Moldova canalul rusesc „Ren TV””, se mai arată în articol.

XS
SM
MD
LG