Linkuri accesibilitate

Bulgaria și prospecțiunile de gaze în Marea Neagră


O reacție la redirecționarea proiectului rus „South Stream” spre Turcia.

Guvernul Borisov a inițiat noi licitații pentru prospectare de petrol și gaze în platforma maritimă bulgară a Mării Negre. Este vorbă de două câmpuri cu o suprafață de 11 000 km.p. Concesiile vor avea o durată de cinci ani în care vor aduce bugetului aproximativ jumătate de milion de euro pe an.

Decizia face parte din strategia pentru diversificarea surselor energetice și este privită drept o reacție la redirecționarea, de către Rusia, spre Turcia, a proiectului „South Stream”.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că există indicii ca în câmpurile denumite „Silistar” și „Teres” se află importante cantități de petrol și gaze naturale.

El a calificat decizia guvernului drept cea mai curajoasă acțiune în calea asigurării independenței energetice. Primul ministru care guvernează cu ajutorul unei coaliții proeuropene de centru dreaptă, a anunțat că problemele în relațiile cu Rusia ale primului său guvern – 2009-2013, au apărut după concesionarea câmpului „Khan Asparuh” din șelful Mării Negre consorțiului format din companiile OMV, „Total” și „Repsol”.

Dintr-un alt câmp - „Galata”, situat în apropierea orașului Varna, țara acoperă în momentul de față 10% din nevoile sale de gaze.

Concomitent cu activizarea prospecțiunilor în platforma maritimă, Bulgaria va accelera construcția gazoductelor de interconectare cu România, Grecia și Turcia.

„În decurs de câțiva ani vom putea deveni exportator de gaze”, a declarat Borisov. „În acest mod Bulgaria va fi mai atractivă pentru investitorii străini. Aceasta reprezintă adevărata diversficare energetică. Nu varianta de a achiziționa gaze rusești din Turcia, în loc din Ucraina”.

În legătura cu redirecționarea spre Turcia a controversatului proiect „South Stream”, Borisov a declarat că el nu poate fi realizat în condițiile crizei ucrainene. Bulgaria este solidară cu celelalte țări membre ale Uniunii.

Din conținutul contractelor cu „Gazprom”, făcute publice de Borisov, reiese că profitul pentru țara de pe urmă proiectului era să fie de câteva ori mai mic de cele 400 de milioane de euro pe an menționate de Putin. Și aceasta, în condițiile folosirii la maximum a conductei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG