Linkuri accesibilitate

Mikael Seifu


Etiopia experimentală.

Mikael Seifu este un producător și performer de muzică electronică din Etiopia care amestecă ritmuri electronice contemporane cu muzicile tradiționale ale unor interpreți din țara sa cunoscuți sub numele de azmari, un fel de barzi care cântă în localurile unde se servește mied în nordul Etiopiei acompaniindu-se de un instrument cu arcuș și o singură coardă numit masenqo.

Seifu s-a născut la Addis Abeba, unde a studiat la liceul franțuzesc Guebre-Mariam.

A studiat apoi producția muzicală la Ramapo College din New Jersey, Statele Unite, unde l-a avut ca mentor pe Ben Neill, trompetist și muzician avangardist american, inventatorul unui instrument hibrid acustico-electronic numit trompetă-mutantă.

După studiile din America, Mikael Seifu se întoarce la Addis Abeba unde înființează un studio de înregistrări în jurul căruia gravitează nume de pe scena muzicală electronică și experimentală etiopiană.

Aflăm din pagina sa de pe Facebook că muzica de pe albumul său de debut numit „Yarada Lij” (de fapt un EP, un extended play care conține doar patru piese, lansat în octombrie 2014), muzica de pe acest EP este așadar influențată de muzica tradițională africană și etiopiană, dar și de Ben Neill, Burial, Air și Röyksopp.

„Muzica mea este despre vibrații, îmi face ceva și vreau să împărtășesc asta imediat asta celorlalți. Nu e oriental, oriental, marțian… e despre impact. Și dacă impactul nu e împărtăștit, nici nu mai contează”, scrie Mikael Seifu tot pe Facebook.

Noi ascultăm acum piesa „Drkness Iz”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG