Linkuri accesibilitate

Jurnalista Europei Libere Hadija Ismailova a fost arestată la Baku


Jurnalista Europei Libere Hadia Ismailova a fost arestată la Baku
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:35 0:00

Redactorul șef al Europei Libere/Libertatea Nenad Pejic a spus că noile acuzații sunt ridicole și revoltătoare.

Un tribunal de la Baku a ordonat punerea în arest preventiv a jurnalistei de investigație Hadija Ismailova, care lucrează pentru serviciul azer al Europei Libere/Libertatea.

Ismailova a fost audiată vineri într-u proces în care un bărbat o acuză că ar fi făcut presiuni asupra lui ca să se sinucidă.

Ea a mai fost acuzată într-un alt caz legat de un document postat de ea pe rețelele de socializare în care dădea de înțeles că serviciile azere de informații ar fi folosit o înregistrare video ilegală cu scene intime din viața ei pentru a o șantaja ca să devină informatoare.

Joi 4 decembrie, șeful administrației prezidențiale din Azerbaidjan Ramiz Mehdiev a acuzat-o public pe Ismailova de trădare și a declarat că angajații Europei Libere din Azerbaidjan sînt spioni.

Mehdiev a dat publicității un document de 60 de pagini în care se mai spune că Ismailova a dat dovadă de atitutdine „sfidătoare” și „distructivă față de un membru binecunoscut al comunității azere”, pentru „a face pe plac patronilor ei din străinătate.

Hadija Ismailova spune că procesele care i s-au intentat sînt parte a persecuțiilor la care este supusă societatea civilă din țara sa de către guvernul azer.

Jurnalista este cunoscută pentru anchetele amănunțite legate de afacerile familiei președintelui din Azaerbaigian Ilham Aliev.

Redactorul șef al Europei Libere/Libertatea Nenad Pejic a spus că acuzațiile sînt ridicole și revoltătoare, că declarațiile lui Mehdiev sînt periculoase și iresponsabile și pot fi percepute ca o amenințare la adresa altor angajați ai serviciului azer al Europei Libere/Libertatea.

„Arestarea și întemnițarea lui Khadija Ismayilova reprezintă o ultimă încercare într-o campanie de doi ani menită să reducă la tăcere o jurnalistă care a investigat corupția din guvern și încălcarea drepturilor omului în Azerbaidjan”, se mai spune în declarația lui Nenad Pejic.

OSCE a dat publicității și ea o declarație în care se afirmă că arestarea Hadijei Ismailova este o intimidare orchestrată, parte a unei campanii de amuțire a vocii ei libere și critice.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG