Linkuri accesibilitate

„Rusia a sprijinit nu numai ambițiile de suveranitate ale Ucrainei, dar și pe acelea ale altor foste republici sovietice”


O femeie din Moscova calcă rufe în timp ce Vladimir Putin vorbește despre starea națiunii la televizor, 4 decembrie 2014
O femeie din Moscova calcă rufe în timp ce Vladimir Putin vorbește despre starea națiunii la televizor, 4 decembrie 2014

Discursul lui Vladimir Putin cu privire la starea națiunii.

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat că Rusia va respecta Ucraina ca pe un „vecin drag”, adăugînd însă că criza din estul acestei țări dovedeşte că politica Rusiei este „corectă”.

În discursul său anual despre starea naţiunii, Putin a mai spus că Rusia nu se va lasă angrenată într-o cursă a înarmării, deși îşi va apăra interesele strategice.

Preşedintele rus a acuzat Occidentul că acţionează „cinic şi agresiv”, adăugând că Rusia nu se supune unor ţări străine. Referitor la Crimeea, Putin a decarat că pensinsula este la fel de „sfântă pentru Rusia” cum sunt diverse locuri din Ierusalim sfinte pentru evrei şi musulmani. Un mod de a spune cu claritate că Rusia nu va retroceda peninsula Ucrainei.

O mare parte din discursul despre starea naţiunii a fost dedicată problemelor economice, în contextul devalorizării rublei cu 40 la sută de la începutul anului și al scăderii dramatice a preţului la petrol pe piaţa internaţională:

„Trebuie să ne creăm propria prosperitate, nu să depindem de ajutorul din afară” a fost îndemnul preşedintelui Putin, care a adăugat:

„Ineficienţa este o ameninţare la securitatea noastră”.

Vladimir Putin a propus şi o amnistie fiscală, unică „dar de anvergură”, pentru a permite revenirea și leglizarea capitalului scos ilegal din Rusia. Persoanele care beneficia de amnistie vor fi obligate să explice sursa banilor, fără a fi însă penalizate.

Devalorizarea rublei ajută exporturile rusești, dar importurile trebuie limitate numai la tehnologie de înaltă specializare şi alte lucruri de stricta necesitate. Limitarea importurilor, a mai declarat Putin, va sprijini în schimb apariţia de noi firme în Rusia care vor produce bunurile importate până acum – ceea ce va duce implicit la crearea de locuri de muncă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG