Linkuri accesibilitate

Ucraina inovează în politică


Natalia Jaresko, Alexander Kvitașvili și Aivaras Abromavicius.
Natalia Jaresko, Alexander Kvitașvili și Aivaras Abromavicius.

În noul guvern de la Kiev au fost cooptați trei cetăţeni străini din Statele Unite, Georgia şi Lituania.

Cei trei au primit cetăţenia ucraineană și au renunţat la cetăţeniile lor penntru a se conforma legislaţiei ucrainene care nu permite dubla cetăţenie, cu câteva ore înainte de a fi numiţi în noul cabinet al premierului Arseni Iaţeniuk.

Ar fi putut fi chiar patru străini, dacă fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakașvili nu ar fi refuzat funcţia de vice-premier, pentru că nu a vrut să renunţe la cetăţenia georgiană.

Preşedintele Petro Poroşenko a explicat această opţiune, criticată de mulţi ucraineni, prin faptul că „timpuri de criză cer soluţii inedite”.

Cei trei „noi” ucraineni sunt Natalie Jaresko, Alexandr Kvitaşvili şi Aivaras Abromavicius, iar numirea lor a fost aprobată de Parlament miercuri.

Natalie Jaresko, din Statele Unite, a preluat funcţia de ministru al finanţelor. Jaresko are rădăcini ucrainene şi a venit la Kiev în 1992, imediat după proclamarea independenţei ţării, pentru a conduce reprezentanţa economică a ambasadei americane.

Înainte a lucrat la Departamentul de Stat. A absolvit universităţile Chicago şi Harvard.

În 1995 a plecat de la ambasada americană, dar a rămas la Kiev, lucrând pentru o firmă de investiţii a guvernului american. Cu timpul a ajuns în conducerea firmei. In 2004 şi-a creat propria firmă de investiţii numită Horizon Capital.

În timpul Revoluţiei portocalii a susţinut forţele pro-occidentale şi a fost una din consilierele preşedintelui Victor Iuşenko.

Desigur că intrarea Nataliei Jaresko în guvern a fost intrepretată de unii drept o dovadă că Statele Unite s-au implicat direct în răsturnările politice de la Kiev şi în reorientarea Ucrainei spre Occident, odată cu plecarea preşedintelui Ianukovici. Dar Departamentul de Stat respinge categoric aceste speculaţii, afirmând că nu a influenţat în nici un fel alegerea lui Jaresko.

Noul ministru de finanţe a promis deja mai multă transparenţă în cheltuielile publice şi s-a angajat că combată corupţia.

Lituanianul Aivaras Abromavicius este noul ministru al economiei, și este, de asemenea, un bun cunoscător al Ucrainei, unde trăieşte din 2008. Expert financiar, a lucrat şi după aceea a devenit partener în firma de investiţii East Capital. O firmă care a investit aproape 100 de milioane de dolari în Ucraina în 2012.

Abromavicius se vede drept un „patriot ucrainean” şi a promis să repună pe picioare economia ţării, lovită de schimbările politice, dar, mai ales, de conflictul armat din regiunile separatiste din est. La fel ca Jaresko, el s-a angajat să aducă mai multă transparenţă în economia Ucrainei.

Georgianul Alexanndr Kvitaşvili este noul ministru al sănătăţii.

Între 2008 şi 2010 a deţinut același portofoliu în Georgia, în timpul preşedinţiei lui Mikhail Saakaşvili.

A studiat la Tbilisi si New York, iar după încheierea studiilor s-a întors în Georgia unde a lucrat pentru Programul ONU de Dezvoltare.

Înntre 2010 şi 2013 a fost rectorul Universităţii de stat din Tbilisi.

Acum, speranţa premierului Arseni Iaţeniuk este că noul său ministru al sănătăţii va reuşi să combată corupţia în sistemul sanitar, care e învechit şi ineficient.

Kvitaşvili nu vorbeşte încă ucraineană, nici nu a trăit în Ucraina decât puţin timp, dar în discursul de investitură a vorbit despre „respectul său profund pentru Ucraina şi poporul ucrainean”.

„Lucrez la reformarea sistemului sanitar din Ucraina de numai trei luni, – a declarat Kvitaşvili marţi – dar iubesc această ţară de multă vreme”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG