Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: e-sanatate.md


Invitata serii este Sorina David de la platforma „e-sanatate.md”.

„Citiți o mică investigație despre o companie privată care prestează servicii medicale pentru oamenii din raionul Ungheni și care activează, încălcând legea. Doctorii de aici tratează pacienți deja de un an și primesc bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, deși n-au acreditare. Aceasta este o condiție obligatorie pentru orice prestator de servicii medicale din Moldova, iar legea stipulează clar acest lucru. Deși pe actele oficiale figurează o tânără care a împlinit în acest an 24 de ani, adevăratul manager este Tatiana Roșioru, soția șefului Direcției E-Transformare din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Roșioru.

Un alt material la fel de captivant este povestea unei moldovence care trăiește de 16 ani cu HIV. Timp de 14 ani a consumat droguri, iar în 1998 a aflat că are HIV. Femeia recunoaște că drogurile au fost o greșeală și că ar vrea să-și schimbe trecutul. A reușit însă să treacă peste aceste probleme datorită celor două fete pe care le are și care sunt perfect sănătoase. Femeia povestește că se implică foarte mult și discută cu copiii ei despre HIV/SIDA, despre patima drogurilor, despre cât de prețioasă este sănătatea și viața unui om, încercând astfel să le motiveze să nu-i repede greșelile. Amintim că pe 1 decembrie a fost Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA.

Imunizarea este un proces foarte important pentru sănătatea fiecărei persoane. Doar că fiecare vaccin trebuie făcut într-o anumită perioadă, în conformitate cu calendarul vaccinărilor. În Moldova însă există și cazuri când medicii se abat de la acest calendar, arată un studiu al Centrului Național de Sănătate Publică. Potrivit acestuia, cele mai frecvente abateri se referă la vaccinarea întârziată a micuților, care se întâlnește în peste 60 la sută din cazuri. Alte 30 la sută din totalul abaterilor se referă la nerespectarea intervalelor dintre dozele separate de vaccin. Medicii atenționează că aceste încălcări pot afecta grav imunitatea și sănătatea copiilor.

Deși pare greu de crezut pentru cineva care trece rar pragul spitalelor, pentru o mamă spălatul pe jos în salonul în care se află în calitate de pacient sau însoțitor pentru copil a devenit o preocupare zilnică. Acestea nici măcar nu mai caută infirmiera – știu unde se află mopul, cârpa, găleata cu apă, așa că de curățenie se ocupă singure. Aceasta este doar una dintre cele mai urâte experiențe ale pacienților în spitalele di Moldova. Totul se întâmplă la Institutul Mamei și Copilului. În plus, prin saloane mișună gândacii. Pe lângă toate acestea, părinții sunt nevoiți să achite pentru analgezice, analize de sânge și alte investigații, chiar și pentru lenjeria de pat.”

XS
SM
MD
LG