Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: „astăzi este o masă critică de oameni în Moldova care vor să fie guvernați onest și profesionist”


Un interviu cu un fost premier și actual om de afaceri.

Rezultatele alegerilor parlamentare sunt comentate diferit. Unii spun ca Moldova a ales Europa! Putin a pierdut! Altii sustin ca polarizarea ar fi invingatorul, iar cele trei partide pro-europene, liberal-democratii, democraii si liberalii a fi obligate să reediteze alianţa cat mai repede si sa guverneze altfel, adica in interesul cetateanului. Este si opinia fostului premier Ion Sturza.

Ion Sturza: „Cred că acum miza, orgoliile sunt chiar mult mai mari. Va trebui un efort foarte mare făcut din partea partidelor constituante ale Alianţei ca să ajungă la un document final. Nu cred că se vor schimba esenţial lucrurile atunci când vorbim de programul de guvernare, direcţia de politică externă, chiar dacă PD-ul şi-a arătat lipsa de disponibilitate de a discuta problema neutralităţii, o temă care nu este, de fapt, prea actuală. Iarăşi, pentru mulţi va conta poziţionarea în guvern, în Parlament, repartizarea funcţiilor şi, cum spunea clasicul politicii moldoveneşti, domnul Ghimpu, pârghiile.”

Europa Liberă: PL-ul, prin vocea lui Dorin Chirtoacă, a solicitat o asistenţă din partea Uniunii Europene privind crearea acestei coaliţii de guvernare. Ce trebuie să înţelegem din acest mesaj?

Ion Sturza: „Fiecare se poziţionează acum cu mesaje publice, pentru a încerca a avea un instrument de presiune. PL-ul vine cu Uniunea Europeană, alţii vin cu argumente economice. Mă refer, în primul rând, la ceea ce se întâmplă astăzi în sistemul financiar. Are loc o poziţionare, să-i spunem aşa, sub masă, care eventual va da anumite argumente în această negociere. Implicarea factorilor externi, da, ea e posibilă şi cred că va fi inclusiv prin reprezentanţele diplomatice de la Chişinău. Şi să nu vă gândiţi că vor acţiona numai diplomaţii europeni, şi ceilalţi vor fi, cred, activi şi insistenţi. Pentru că lucrurile încă nu sunt setate. Şi chiar dacă oponenţii din stânga au minoritate, aceasta încă nu înseamnă că sunt scoşi din joc.”

Europa Liberă: Adică rămân în joc?

Ion Sturza: „Rămân, bineînţeles. Pentru că în această construcţie amorfă a viitorului Parlament nu mai există un element central, cum a fost întotdeauna Partidul Comunist rigid, oportunist, antagonist. Există o formaţiune ca s-a schimbat foarte mult şi la faţă, şi la conţinut. Şi care poate fi un partener într-o formă sau alta a unor componente din Alianţa actuală, pentru a crea o alianţă viitoare.”

Europa Liberă: Partidul Comuniştilor?

Ion Sturza: „Partidul Comuniştilor, bineînţeles. Eu vorbesc despre ce coaliţie poate fi. Poate să existe la o adică, dacă acelaşi PL va fi foarte axat pe principii şi valori, cum se spune la Chişinău, ştim că este un partener foarte complicat şi este total nedorit de celelalte două componente, dar este un rău poate acceptabil, să fie substituit cu Partidul Comuniştilor într-o alianţă mai mare pentru naţiune, pentru ţară, pentru dezvoltare.”

Europa Liberă: Deci, s-ar putea şantaja din start unii pe alţii aceştia trei, dacă formează coaliţie de guvernare?

Ion Sturza: „Ei nu ar putea, ei deja o fac foarte activ prin, cum am mai spus, pârghiile judiciare, economice.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, o părere a dumneavoastră despre această primă bombă postelectorală, revenirea Băncii de Economii în posesia statului, cum comentaţi?

Ion Sturza: „Lucrurile au fost setate de la bun început ca o bombă care trebuie să explodeze în anumit timp şi la un anumit moment, pentru a o folosi ca un instrument de presiune în negocierile importante care se referă nu numai la crearea, a propos, a unei coaliţii, dar şi la un element de factor de politică externă.

Aşa că se primeşte o decizie care este destul de contradictorie de a anula acel proces de privatizare, care aruncă în aer toată logica guvernului Leancă şi toate procedurile care au fost puse la punct, pune sub mare îndoială stabilitatea financiară a băncii şi încă a câtorva bănci. Credeţi-mă că nu are doar repercusiune economică, are şi una politică foarte profundă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi vorbit într-o postare pe o reţea de socializare despre nevoia promovării unor oameni mai puţin implicaţi în lucruri urâte. De unde să iei oameni oneşti, cinstiţi, profesionişti să-i promovezi astăzi, dacă nu tot din rândurile celor care au câştigat alegerile?

Ion Sturza: „Bineînţeles, dacă în rândul celor care au câştigat alegerile nu sunt oameni oneşti, profesionişti, care fac politică nu doar din interes obscur, dar şi din interesele naţionale? Sunt destui. Ei întotdeauna au fost marginalizaţi, au folosit doar pe post de mascotă. Vom vedea în ce măsură au fost sinceri domnul Plahotniuc, domnul Lupu, domnul Filat că sunt gata astăzi să facă un pas în spate şi să promoveze oameni noi, tineri, care au altă imagine. Vom vedea. Teama mea e că lucrurile acesta și-au pierdut din valabilitate după alegeri. Deci, încă o dată revin, şi în interiorul partidelor respective, şi în afară, sunt destui oameni oneşti, cinstiţi, profesionişti. De ce nu ar putea partidele de la guvernare să invite în poziţii-cheie profesionişti tehnocraţi? Deşi bineînţeles că politica se face pentru a ocupa posturi.”

Europa Liberă: Se zice că polarizarea este învingătorul de pe urma acestor alegeri parlamentare de duminică. Dumneavoastră cine credeți că a câştigat acest scrutin electoral?

Ion Sturza: „Până la urmă, statistic vorbind, trebuie să recunoaştem că ideea europeană şi partidele de dreapta au pierdut alegerile.”

Europa Liberă: Ce rol vor juca socialiştii în frunte cu Igor Dodon?

Ion Sturza: „Pentru mine e cea mai tristă temă pentru că ei nu sunt opoziţia gen Partidul Comuniştilor şi Voronin. Voronin, dacă chiar şi era destul de primitiv cu moldovenismele lui, era un statalist, el nu a cedat nici în faţa lui Kozak, nici în faţa lui Putin, nici în faţa Transnistriei. Multe lucruri el nu le-a făcut, din considerentele de interes naţional. Dodon şi socialiştii lui din start sunt declaraţi coloana a cincea a unui stat care, din păcate, nu ne este nici prieten, şi nici partener.

Atunci când tu declari şi chiar întreprinzi acea măsură consider că este extrem-extrem de periculos şi va fi extrem de neconstructiv pentru că mesajele nu vor veni din interiorul partidului, analizate, gândite ş.a.m.d. Zilnic vor fi mesaje venite pe fax de la Moscova, care vor trebui să fie implementate. Şi socialistul Dodon nu are alte variante, chiar dacă ar fi el mai bine intenţionat şi mai naţional. El va trebui să bifeze agenda de la Moscova.”

Europa Liberă: Şi prăpastia scindării societăţii va fi şi mai mare?

Ion Sturza: „Eu nu aş face aşa calcule. Pe noi demagogia aceasta geostrategică, sperietoarea aceasta Vest-Est ş.a.m.d. ne duce într-o zonă greşită de analiză. De fapt, noi trebuie să ne uităm ce i-a făcut pe oameni să voteze într-un fel sau altul. Cred că, până la urmă, votul acesta masiv trebuie să-l recunoaştem cu aşa-numita stângă, cu aşa-numita opoziţie, mai degrabă un vot de blam actualei conduceri.

Oamenii înţeleg că nu poţi la infinit să vorbeşti despre nişte lucruri virtuale, cum ar fi integrarea europeană şi în acelaşi timp să te ocupi de contrabandă, corupţie instituţionalizată, spălare de bani şi alte lucruri. Eu mai degrabă aş vedea aici problema, nu în geostrategie, că nu suntem noi buricul geostrategic al lumii.

Mai degrabă aş vedea-o în situaţia aceasta de atitudine faţă de propriii cetăţeni şi de sistemul care a fost construit de partid. Încă o dată au primit un vot, să spunem aşa, de încredere la limită, dar nu poţi în continuare să şantajezi oamenii că „dacă nu ne votaţi, veţi pierde vizele pentru Uniunea Europeană, veţi pierde fondurile europene” ş.a.m.d. Pentru că aceasta la un moment dat poate să nu conteze.”

Europa Liberă: Cine are şansă să fie în fruntea guvernului?

Ion Sturza: „Mi-aş dori ca guvernul să fie condus în continuare de domnul Leancă. Nu exclud că domnul Leancă este o figură de compromis şi care pe toţi îi mulţumeşte pentru că a fost destul de maleabil. Mai mult ca atât, a dat semne de cooperare şi cu alte partide, inclusiv cu Partidul Democrat. Ştiu că în interiorul Partidului Democrat oamenii sunt încântaţi pur şi simplu de modul de a conduce guvernul al domnului Leancă.

Adevărul e că domnul Leancă dacă vrea în continuare să fie doar un simbol al eurointegrării, nu are decât să fie. Dar dacă el vrea să conducă real cu colhozul, atunci el trebuie să fie un preşedinte veritabil de colhoz, să ia frâiele, să ia hăţurile în mână, să-şi impună anumite principii, anumiţi oameni, metode de guvernare.”

Europa Liberă: Vor fi presiuni din interior şi din exterior asupra celor care vor guverna să promoveze adevăratele reforme?

Ion Sturza: „Bineînțeles. Sentimentul meu este că opinia publică care contează, nu Moldova profundă, cea modernă, este la limita răbdării. Eu zilnic primesc sute, mii de mesaje pe această temă, limita răbdării la oamenii activi, oamenii inteligenți, oameni care au

Opinia publică care contează, nu Moldova profundă, cea modernă, este la limita răbdării....

sentimentul de patriotism sau de țară, dacă vor fi desconsiderați în continuare și vor fi ignorați, lucrurile pot degenera în timp foarte scurt. Primul test va fi formarea coaliției de guvernare.

Vreau să îi preîntâmpin pe cei care acum se așează la masa de negocieri: dacă vor lălăi-o cu principii și valori, cu pârghii, cu fotolii, vor ieși public și vor spăla rufele, vor trage de timp și vor face declarații și apeluri la susținători și la nesusținători, vor încerca să folosească pârghiile economice și neeconomice, vor încerca să folosească partidele din opoziție ca pârghii de presiuni ș.a.m.d., acest fir foarte subțire care îi mai ține de societate sau de Moldova activă, conștientă poate să se rupă și atunci eu chiar nu îi invidiez.”

Europa Liberă: Ați anunțat că în câteva luni urmează să lansați o platformă civică, „Moldova Deschisă”. Deschideți parantezele și ne spuneți ce scop urmăriți?

Ion Sturza: „Un scop foarte simplu, eu consider că acea masă mare de oameni care nu au scopuri politice, dar vor să influențeze guvernarea și nu sunt indiferenți față de țara lor, să aibă o

Astăzi noi avem nevoie de un alt proiect decât cel politic...

platformă de comunicare și instrument de influență asupra guvernării. Nu este un lucru nou, nu este inventat de mine, dar cred că astăzi noi avem nevoie de un alt proiect decât cel politic.

Aceasta nu înseamnă că noi negăm necesitatea partidelor politice, a sistemului politic ș.a.m.d. Ceea ce eu vreau să spun e că astăzi este o masă critică de oameni în Moldova care nu sunt indiferenți de țara lor și vor să fie guvernați onest, cinstit și profesionist.”

XS
SM
MD
LG