Linkuri accesibilitate

O propunere de modificare a strategiei americane de combatere a grupării Statul Islamic


Avioane americane urmează să decoleze de la baza Incirlik din Turcia.

Statele Unite iau in considerare o modificare de strategie impotriva gruparii Statul Islamic, ISIS. O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Washingtonul ia in considerare deschiderea unui nou front aerian impotriva Statului Islamic – ISIS – parte a ofensivei impotriva militantilor extremist, in partea vestica a frontierei dintre Siria si Turcia, pentru a crea o zona tampon in care sa poata patrunde insurgenti sprijiniti de America.

In conformitate cu acest plan, avioane americane urmeaza sa decoleze de la baza Incirlik din Turcia impotriva unor pozitii detinute de ISIS la nord de Aleppo. Forte speciale turcesti ar urma sa patrunda in regiune si sa ajute militanti, care se opun regimului Assad sa mentina acel teritoriu.

Surse de presa arata ca presedintele Obama inca nu a aprobat planul care i-a fost prezentat de consilieri miercurea trecuta. Aceasta tema a fost abordata in timpul recentei sale vizite in Turcia de catre vice-presedintele Joe Biden. Această propunere raspunde partial unei doleante turcesti, exprimata de mult, vizind crearea unei zone tampon de-a lungul intregii frontiere cu Siria pentru a sprijini fortele care se opun lui Assad.

In schimb, dreptul de a folosi baza Incirlik adaugă pina la sase ore timpului in care avioanele americane pot opera in zona vizată, gratie proximitatii. In prezent aparatele de zbor folosite zboara de la baze din regiunea Golfului Persic. Accesul este foarte important pentru operatiunea americana, la fel cum este si prezenta fortelor speciale turcesti, in sprijinul opozitiei din Siria.

Daca acest scenariu este aprobat, atunci Statele Unite vor trebui sa foloseasca mai multe resurse in regiune – atit avioane cit si fonduri. In prezent Congresul discuta o noua autorizare a operatiunilor miltare americane din Siria si Irak. Criticii se tem ca desi noile masuri nu presupun o zona de non-survol s-ar putea ajunge acolo si la escaladarea conflictului.

XS
SM
MD
LG