Linkuri accesibilitate

Constantin Vlas: „Eu, ca tânăr, în primul rând vreau să văd stabilitate în ţară”


Interviu cu un alegător moldovean din Portugalia.

Constantin Vlas: „Am votat pentru cine ar îndrepta Moldova sau ar menţine Moldova spre un curs european, cel puţin ca să ne putem întoarce și să se reunească familii, ţara să aibă un ritm de avansare mai mare mai decât la moment.”

Europa Liberă: Moldovenii din Portugalia sunt interesaţi de acest vot? Vin să aleagă astăzi?

Constantin Vlas: „Momentan nu avem o prezenţă foarte sporită, dar ne aşteptăm ca într-o oră-două să crească numărul participanţilor la vot.”

Europa Liberă: Dar cum s-ar explica faptul că până la această oră nu este interes suficient?

Constantin Vlas: „E duminică dimineaţă, probabil, moldovenii noştri s-au conformat şi populaţiei de aici, care e un pic mai leneşă, dacă putem spune aşa. Alt factor ar fi şi secţia de votare, care până acum nu a fost în Porto, este prima dată când e deschisă secţie de votare în Porto şi lumea e mai confuză. Primim telefoane în care cetăţenii ne întreabă unde mai exact se află secţia de votare.”

Europa Liberă: Ce aşteptaţi voi de la aceste alegeri?

Constantin Vlas: „Ca cetăţeni în diasporă? Sau eu, ca tânăr?”

Europa Liberă: Şi tu ca tânăr, și ca reprezentant al diasporei.

Constantin Vlas: „Eu, ca tânăr, în primul rând vreau să văd stabilitate în ţară, ca să iau cât mai curând o decizie de a mă întoarce acasă şi să-mi aplic cunoştinţele pe care le-am dobândit pe parcursul anilor în Europa. Şi în al doilea rând, ca cetăţean de rând, vreau ca populaţia să înceapă a simţi măcar un pic de bunăstare în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Bunăstarea aceasta ce ar însemna?

Constantin Vlas: „Salarii mai ridicate, pensii pentru bătrâni, mai multe burse de studiu pentru studenţii cu merite și asistenţă socială pe măsură. Vorbind de bunăstare, putem deschide multe paranteze.”

Europa Liberă: Votul de astăzi este unul decisiv pentru viitorul Moldovei? Încotro va merge ţara: cu Occidentul, cu Uniunea Europeană sau se va apropia mai mult de Uniunea Vamală? Voi ce credeţi?

Constantin Vlas: „Da, cu siguranţă, în toată istoria independenţei Republicii Moldova votul acesta are importanţă sporită. Pentru că alegem între Est şi Vest. Estul cu ceva inventat şi Vestul care ne aşteaptă cu braţele deschise pentru a ne ajuta să implementăm reforme, ca să îmbunătăţim viaţa în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi care reforme ar fi cele mai necesare, cele mai importante?

Constantin Vlas: „În opinia mea, dacă începem de la justiţie, cu siguranţă vom avea succese în toate domeniile, întrucât corupţia e factorul principal care ne ţine la nivelul la care suntem acum şi nu ne permite să mergem înainte.”

XS
SM
MD
LG