Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Mednews


Invitata emisiunii este Lilia Onea, directoarea Agenţiei de presă Mednews:

„Agenția de presă MedNews, trage un puternic semnal de alarmă în legătură cu faptul că tot mai puțini oameni care suferă infarct miocardic acut se adresează la timp la medic. Și asta chiar dacă statul acoperă sută la sută tratamentul invaziv al acestei maladii. Adresabilitatea este de patru ori mai mică decât ar fi necesar. În cazul infarctului miocardic acut, primele 120 de minute după declanșarea lui sunt „minute de aur” pentru salvarea pacientului. Principalele simptome sunt: durere acută în centrul pieptului cu radiere în umărul și mâna stângă, mandibulă sau omoplat, care durează mai mult de 20 de minute. Repet: tratamentul infarctului miocardic este acoperit în totalitate de polița medicală obligatorie, iar în primul an după infarct, pacientul beneficiază de medicamente specifice, compensate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Tot astăzi, pe site-ul Agenției MedNews puteți găsi informații extrem de utile despre Centrul de screening colonoscopic, inaugurat astăzi la Institutul Oncologic, dar și cine se poate adresa aici și ce tipuri de cancer pot fi depistate cu ajutorul aparatelor ultra-performante din dotare. În plus, aflați detalii despre vaccinul antigripal interzis în Italia și dacă sunt sau nu expuși riscului cetățenii din Republica Moldova.

De asemenea, MedNews vine cu un interviu cu medicul–şef al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, Luminița Suveică care vorbește despre șansele Chișinăului de a deveni „un oraș sănătos”. Și asta dacă va accepta provocarea de a implementa strategia Sănătate 2020 elaborată de OMS la care Republica Moldova este parte. Vom intra în Rețeaua Orașelor Sănătoase creată de 90 de orașe din 30 de țări europene membre a OMS dacă vom recunoaște importanța funcționării serviciilor de sănătate publică și importanța celorlalți factori în menținerea stării de sănătate a oamenilor. Scopul Rețelei Orașelor Sănătoase este de a plasa sănătatea în agenda politică, economică și socială a guvernării acestor orașe.

Agenția de presă MedNews pregătește pentru ziua de luni un interviu dezarmant cu Gheorghe Rusu, primul director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină - cel care a creat sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală. El vorbește despre suferințele prin care este nevoit să treacă, în calitate de pacient, din cauza unor greșeli banale de diagnostic și tratament. Gheorghe Rusu spune deschis despre motivele politice care conduc la întârzierea reformelor în sănătate, despre necesitatea închiderii sau descentralizării asociațiilor teritoriale medico-sanitare din Chișinău și cheamă Centrul Național Anticorupție să se intereseze ce se întâmplă cu banii colectați de unii manageri de spitale în cadrul unor campanii desfășurate recent. Din același interviu mai aflați de ce se scumpește anual polița de asigurare medicală obligatorie și cum s-a reușit crearea unui sistem de finanțare în sănătate care, timp de 10 ani, nu a generat nici un caz de corupție.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG