Linkuri accesibilitate

„Acum ori niciodată” (Timpul)


„Votați cu capul!” (Ziarul Național).

„Acum ori niciodată”, este titlul unui editorial semnat de Octavian Țîcu în ziarul Timpul. Autorul constată că actuala guvernare a avut la dispoziție cinci ani pentru a convinge cetățenii că procesul de integrare europeană este ireversibil și unicul mod de a face R. Moldova viabilă din punct de vedere al viitorului său existențial. Aceștia însă „Ne-au arătat prostie, orgolii, hoție și ipocrizie, tratând aflarea la putere ca o chestie garantată”. Și de data aceasta, scrie Octavian Țîcu, vom da un vot de încredere acestor partide întrucât pentru moment chiar nu avem alternativă. Următoarele alegeri însă, dă asigurări autorul, nu vor mai fi la fel, deoarece europenii nu vor mai fi așa naivi să-i tolereze și pentru că va veni o nouă generație care va face schimbarea.

În ajunul alegerilor parlamentare, jurnaliștii de la ziarul Timpul au întrebat mai multe personalități din România despre posibilele scenarii după scrutin. Fostul ministru de externe al României, Teodor Baconschi, crede că duminică, cetățenii Republicii Moldova au de trecut un examen major: fie continuă calea europeană, fie revin în nesiguranță și ceață geopolitică.

Un alt fost ministru de externe al României, Adrian Cioroianu, spune că după alegeri, noua alianță, care se va forma cu siguranță, în opinia lui, trebuie să fie dedicată unui proiect proeuropean, fără a promite oamenilor minuni, pentru că minunile nu există în politică. Referindu-se la apropierea R. Moldova de UE, fostul ministru mai zice că cetățenii nu trebuie să-și facă o iluzie că acest lucru se va întâmpla peste noapte.

Un alt interlocutor al jurnaliștilor de la Timpul, Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, este de părere că popularitatea de care încă se bucură partidele prorusești, are la bază nu doar faptul că o parte a electoratului din Republica Moldova a rămas cu nostalgii sovietice, aceasta fiind cauzată și de întârzierea de reforme, pe care partidele proeuropene o plătesc acum.

„Votați cu capul!” Este îndemnul cu care își începe Victor Ciobanu editorialul din Ziarul Național. Scriind despre scoaterea partidului „Patria” din cursa electorală, autorul se întreabă de ce toate s-au întâmplat pe ultima sută de metri? și de ce sloganul și spotul unei formațiuni care și-a propus să oprească extremismul au apărut mai devreme? Autorul își exprimă speranța că totuși se va răspunde la aceste întrebări: „Ca să nu rămânem cu senzația că ni s-a servit ceva artificial.” Autorul mai scrie că alegerea electoratul din Republica Moldova este într-adevăr limitată, însă, după părerea sa, cetățenii trebuie să fie raționali. Iar întrebarea este următoarea: „Chiar vrem în continuare să depindem de tot felul de onișcenci? Care ne vor spune că vinul nostru e otrăvit, deși e bun în toate țările lumii, și că merele noastre sunt pline de insecte, deși e o minciună crasă? Chiar vrem să-i credem pe ruși că anexarea Crimeii e un act de restabilire a adevărului istoric, iar invazia în Ucraina nu există? Sunt convins că nu.”.

Ziariştii de la Jurnal de Chişinău scriu că pe 30 noiembrie, cetățeanul Republicii Moldova se va confrunta cu o dilemă simplă de tot: alegerea între vest şi est. Moldovenii care vor vota cu „Lumea Rusă” , notează jurnaliştii, vor vota nu atât pentru integrarea economică în piața rusă, cât pentru revenirea de facto în balamucul de care i-a privat o epocă de libertate și democrație. Votanții partidelor pro ruse au văzut deja prețul Uniunii Vamale- pe ruinele aeroportului din Donețk, susţin autorii. Faptul că vor vota, totuși, pentru PSRM, PCRM, arată nu numai puterea propagandei rusești - „Cât mai ales slăbiciunile statului nostru care, la un pas de integrarea europeană, s-a pomenit cu 50% din populație dornică să revină în „Soiuz”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG