Linkuri accesibilitate

Anatolie Prohnițchi: „toți ne dorim să ne regăsim în cadrul UE și să mergem spre o viață mai bună”


Un interviu pe teme electorale cu liderul Partidului Verde Ecologist.

Anatolie Prohnițchi: „Miza este mare, noi toți ne dorim să ne regăsim în cadrul Uniunii Europene și să mergem spre o viață mai bună, o viață demnă.”

Europa Liberă: Ați avut mai multe întâlniri cu alegătorii. De ce îi este cel mai mult și cel mai des frică moldoveanului?

Anatolie Prohnițchi: „Moldoveanului îi este frică cel mai mult de sărăcie, că omul, fiindcă în situația aceasta, de multe ori le dă crezare formațiunilor oligarho-politice care acum umblă cu pomeni prin Republica Moldova și organizează niște concerte cu bani foarte mari pentru a atrage alegătorii, în loc banii aceștia să îi acorde nevoiașilor, dacă au banii aceștia.”

Europa Liberă: Moldova este importator de securitate sau consumator de securitate?

Anatolie Prohnițchi: „Importator ori consumator de securitate? Cred că mai mult consumator.”

Europa Liberă: Și cine-i poate asigura securitatea țării?

Anatolie Prohnițchi: „Securitatea țării trebuie să o asigure structurile de stat, în frunte cu partidele politice, să acorde mai multă atenție organelor de securitate, nu de la moment la moment ori să fie folosite în scopuri politice, dacă să vorbim de securitatea națională. Dar de cea internațională, altă structură în lume nu există în afară de blocul NATO și Uniunea Europeană. Nu există, pur și simplu.”

Europa Liberă: Dar Moldova are consfințit în Legea Supremă statutul de neutralitate.

Anatolie Prohnițchi: „După cum cunoaștem, este neutralitatea declarată și este cea reală. Da, Moldova a declarat, dar cine a recunoscut că Moldova este o țară neutră? Avem țări în Europa a căror neutralitate este recunoscută de anumite structuri, dat fiind că sunt neutre, în caz de necesitate, li se asigură protecția, așa doar este.”

Europa Liberă: Cine nu respectă neutralitatea Moldovei?

Anatolie Prohnițchi: „În primul rând, Federația Rusă cu trupele de ocupație în stânga Nistrului și cu depozitul de armament care prezintă un pericol regional, inclusiv în caz de o explozie acolo, care de două-trei ori pe an se petrec la depozitele de muniții din Rusia, vor ajunge și celelalte părți fiindcă aici sunt stocate foarte multe muniții, inclusiv obuze chimice care au fost depozitate și evacuate din Europa de Est, când a fost Tratatul de la Varșovia. Pur și simplu nu doresc mulți să spună aceasta și nu trag atenția, dar e un pericol ca și cu Donbasul, și cu Crimeea din partea Rusiei.”

Europa Liberă: Deci, umbrela NATO ar asigura securitatea Moldovei?

Anatolie Prohnițchi: „Dar nu este altă structură decât NATO. Cu toate că noi suntem ecologiști și suntem pentru soluționarea tuturor conflictelor pe cale pașnică, aceasta este realitate. Nu este altă structură.”

XS
SM
MD
LG