Linkuri accesibilitate

Linas Linkevicius: „ar trebui ca țările Uniunii Europene să acționeze la unison, mai rapid”


La sediul Europei Libere de la Praga
La sediul Europei Libere de la Praga

Un interviu acordat Europei Libere de ministrul de externe al Lituaniei pe tema implicării Rusiei în conflictul din Ucraina de est.

Ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius a fost ieri in Moldova, unde a avut intrevederi cu liderii de la Chisinau. Cu o zi înainte a fost la Praga si a vizitat sediul nostru central acordind un interviu postului nostru de radio şi programului de televiziune Current Times, program in limba rusa si pe care il puteti urmari pe postul public de televiziune Moldova 1. Gasiti acest program TV si pe pagina Europei Libere in limba rusa la europaliberapunct org.

Seful diplomaţiei lituaniene a fost întrebat, daca, in opinia sa, Occidentul face suficient pentru a sprijini Ucraina, pentru gasirea unei soluţii grei crize cu care este confruntata regiune:

Linas Linkevicius:Avem sancţiuni care au fost introduse si care au dat rezultate, in ciuda unor păreri ca ar fi fara rost, asta nu e adevarat! Dar, e adevarat ca ar trebui ca tarile Uniunii Europene sa acţioneze la unison, mai rapid, nu cu întârzieri si, de asemenea, in mod adecvat si nu cu jumatati de masura. Din păcate, atunci cind trebuie sa coordonezi opiniile si atitudinile a 28 de state – tarile comunitare – e firesc să ai opinii diferite si de aceea avem acum rezultatele pe care le avem.”

Ministrul lituanian de externe: cheia crizei ucrainene se află la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Linas Linkevicius crede că cheia soluţionării situatiei din Ucraina se afla la Moscova iar presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite a acuzat Rusia că sprijina terorismul de stat

Linas Linkevicius: „Presedinta Grybauskaite a spus foarte limpede ca sunt trupe in Ucraina trimise cu ordinul de a a-şi ascunde insigna de identificare. Vorbim despre un stat care isi trimite trupe – nu o entitate particulara, ci un stat! – si cere ascunderea identitatii. Chiar ne-am obişnuit sa le spunem acestor militari „omuletii verzi” sau in tot felul de alte chipuri. Au fost trimise tancuri, lansatoare de rachete. Cum altfel am putea numi un astfel de stat, altfel decit a spus presedinta Grybauskaite?!”

Ar putea Occidentul sa gestioneze mai bine conflictul din Ucraina si implicarea Rusiei in acest conflict ? a fost întrebat ministrul lituanian de externe.

Linas Linkevicius: „Trebuie sa analizăm serios ceea ce se întîmplă, cu atit mai mult, cu cit o parte, cum am spus, detine cheia acestui conflict si neaga ca ar fi implicata, neaga ca ar avea vreun rol. E foarte greu sa te implici in convorbiri serioase si sa adopti masuri de raspuns, in aceste conditii. De aceea, ceea ce facem noi acum, este cel putin ceea ce putem face si anume sa impunem sancţiuni. Si eu cred ca este si foarte important sa aratam sprijinul nostru guvernului ucrainean.

Trebuie sa sprijinam Ucraina – din punct de vedere politic, economic si eu cred ca si militar, mai ales ca avem de-a face cu o agresiune externa…”

Este pregatita insa Uniunea Europeana, Occidentul, Lituania, sa plăteasca preţul acestei politici fata de Rusia, a fost întrebat ministrul lituanian de externe.

Linas Linkevicius: „Noi platim preţul in fiecare zi. Maşinile si camioanele noastre sunt blocate la granita cu Kaliningradul fara a ni se da vreo explicaţie. Si asta se întîmpla încă înainte ca Uniunea Europeana sa impuna sancţiuni Rusiei. Atunci Rusia a interzis importul produselor noastre lactate. Cum Rusia este vecinul nostru si partenerul nostru de afaceri de ani de zile, s-au creat anumite trasee economice şi e foarte greu sa le opresti, asa dintr-o data. Oamenii nostri de afaceri au ajuns la concluzia ca într-un astfel de partener, care actionează aşa, nu poţi avea încredere, cum s-ar zice. Diversificarea nu este o sarcina usoara, oricum.”

Lituania este tara a Uniunii Europene si a Alianţei Nord Atlantice. Se simte ea, în vreun fel ameninţată de Rusia, a fost întrebat ministrul de externe Linas Linkevicius.

Linas Linkevicius: „Summitul NATO din Tara Galilor a fost un succes si deciziile lui trebuie acum sa fie puse in practica, ceea ce este foarte important. Cu toate astea, oamenii din Lituania nu sunt relaxati. Nu isi pot vedea de treaba daca se uita si vad ce se petrece in jurul nostru. De aceea noi spunem ca situatia din Ucraina reprezinta un test pentru unitatea noastra.”

XS
SM
MD
LG