Linkuri accesibilitate

O tranziție progresivă de la un ciclu prezidențial la altul


Proiectul de țară al lui Klaus Iohannis ar avea cu adevărat șanse de reușită dacă s-ar bucura de sprijinul unui guvern care să reprezinte aceeași familie politică.

Este pentru prima oară, în cei 25 de ani care au trecut de la Revoluție, că tranziția de la un ciclu prezidențial la altul se face lent, progresiv, pe parcursul a patru săptămâni. În 1996, 2000, 2004 am avut parte de ceremonii minimale, simple schimbări de ștafetă la palatul Cotroceni. De data aceasta, președintele în exercițiu Traian Băsescu și președintele ales Klaus Iohannis se vor întâlni de mai multe ori, la fel și echipele lor de consilieri, pentru transmiterea dosarelor, în așa fel încât, pe 21 decembrie, instalarea noii administrații prezidențiale să se facă în condiții optime.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a fost și este activ, pe mai multe planuri, în această perioadă. Cum încă a rămas președintelePartidului Național Liberal, a declarat că partidul dorește să ajungă la guvernare cît mai repede posibil, eventual chiar și anul viitor, dacă se produce o schimbare a majorității parlamentare. E o dorință firească, deoarece proiectul de țară al lui Klaus Iohannis ar avea cu adevărat șanse de reușită dacă el s-ar bucura de sprijinul unui guvern care să reprezinte aceeași familie politică.

Dar mai importante decât aceste declarații sunt gesturile prin care președintele ales arată că este pe cale să ia în stăpânire domeniul unde își va exercita cu prioritate atribuțiile, și anume domeniul politicii externe. Săptămâna trecută Klaus Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorul Franței iar acum două zile a avut o întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite.

Săptămâna aceasta Iohannis întreprinde prima vizită externă în noua sa calitate, iar destinația vizitei este Republica Moldova. Semnificațiile simbolice ale prezenței lui Iohannis la Chișinău sunt evidente, cu atât mai mult cu cât vizita se produce chiar înaintea scrutinului electoral de duminică. E, firește, un mod de a arăta că România sprijină necondiționat orientarea pro-europeană a Moldovei și de a manifesta încrederea că votul de duminică va confirma această orientare.

În sfârșit, s-a anunțat că președintele ales va efectua între 4 și 11 decembrie o călătorie în Statele Unite: iarăși, un gest cu încărcătură simbolică, el consfințind declarațiile lui Iohannis din timpul campaniei electorale, când punea pe primul plan apartenența României la structurile euro-atlantice și parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Se prelungește, așadar, starea de grație pentru președintele Iohannis, atestată și de sondajele care indică faptul că instituția prezidențială a ajuns la o cotă înaltă de populatitate. Singura umbră în tablou – incertitudinea legată de procesul în care dl Iohannis este acuzat de incompatibilitate, acuzație ce privește o scurtă perioadă din activitatea sa ca primar al Sibiului. Foarte probabil, Curtea Constituțională va fi aceea care va tranșa în această speță. Nouă ne rămâne să sperăm într-o decizie justă și înțeleaptă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG