Linkuri accesibilitate

„Sper să le deschidă minţile moldovenilor ca să-şi aleagă calea dreaptă”


Opinii ale locuitorilor Chișinăului despre Klaus Iohannis, noul președinte al României.

Preşedintele ales al României este aşteptat vineri la Chişinău. Tamara Grejdeanu a ieşit pe străzile capitalei şi i-a întreabt pe trecători: cine este Klaus Iohannis?

„Iohannis? El a fost ales acum preşedinte al…”

Europa Liberă: Preşedinte al României.

„Da, exact.”

Europa Liberă: Ştiţi ceva despre el?

„Nu ştiu prea multe despre el, dar dacă a fost ales de popor, atunci este un om bun. Poate şi relaţiile României cu Republica Moldova vor fi mai bune. Oamenii din România cred în el.”

„A fost primar, dar nu mai ţin minte în care oraş.”

„Este noul preşedinte al României, etnic german.”

Europa Liberă: Aţi urmărit alegerile prezidenţiale din România?

„Nu atât de minuţios, dar sunt informat.”

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, cum ar trebui să fie noul preşedinte al României în raport cu cetăţenii din Republica Moldova?

„Dacă l-au susţinut, marea majoritate, cred că şi el ar trebui să ne susţină. Dar cred că pentru asta şi vine. Îmi pare să fie cumsecade, ca un neamţ veritabil, ceea ce nu ne ajunge nouă. Se caută un Iohannis din Moldova, ştiţi cum se spune.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb cine este Klaus Iohannis, mâine soseşte la Chişinău?

„Ideea nu am cine este acesta.”

Europa Liberă: Este noul preşedinte ales al României.

„De alegeri ştiu. Pur şi simplu am uitat cum îl cheamă.”

„A fost primar de Sibiu, este un adept al dreptei populare şi face parte din dreapta populară europeană.”

„Nu am ascultat ce spune şi nici nu am văzut multe articole, dar aşa vizual, îmi pare o persoană simpatică. El nu vorbeşte mult, dar cred că o să facă mai multe decât ceilalţi.”

„Eu şi pe primul nu prea l-am ştiut. Am văzut la televizor că unul care a vrut să fie preşedinte nu a reuşit, dar cine a câştigat, nu ştiu.”

„Iohannis este preşedintele României. A fost primarul Sibiului, dacă nu greşesc. Este un om foarte deştept şi mă bucur că a câştigat. Dacă a făcut lucruri bune în Sibiu, sper că o să facă în toată ţara.”

„Cetăţenii care se află în ţările europene au dorit ca anume el să fie preşedinte. Poate va fi un politician mai curajos, care va face ceva pentru ţară, pentru lume, pentru adevăr, nu va mai fi corupţia în ţară.”

„El aşa a şi spus, că după ce va deveni preşedinte va veni într-o primă vizită în Republica Moldova. Sper să le deschidă minţile moldovenilor, ca să-şi aleagă calea dreaptă.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG