Linkuri accesibilitate

Facebook chiar l-a făcut pe Iohannis președinte?


O „rețetă care a dus la marea mobilizare la vot în turul al doilea”.

„Convergenta intre Facebook, televiziune si telefonie mobila a fost reţeta care a dus la marea mobilizare la vot in turul al doilea" al prezidentialelor din România, câştigat de Klaus Iohannis. Este una din concluziile primului studiu post-electoral, realizat de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie – IRES.

Scrutinul care l-a făcut pe Klaus Iohannis președinte a fost influențat de trei elemente: convergența dintre Facebook, telefonie mobilă și televiziune. Aceasta a fost „rețeta care a dus la marea mobilizare la vot în turul al doilea”, se arată într-o analiză post-eletorală făcută de IRES.

Spațiul public a devinit cu ajutorul rețelelor de socializare un spațiu emoțional, iar declanșatorul mobilizării a fost refuzul guvernului de a deschide suficiente secții de vot în străinătate. Un sfert dintre votanți s-au hotărât să meargă la urne sub impactul acestor evenimente, transmise în triunghi prin cele trei medii conjugate.

54% dintre cei intervievați de IRES utilizează Internetul. Dintre aceștia, 46 de procente au urmărit mesajele candidaților la președinție sau campania acestora. Dintre cei care au declarat că utilizează Internetul, 58% au un cont pe o rețea de socializare, cei mai mulți pe Facebook (93%). Totuși în această campanie doar 13% dinre românii care folosesc Internetul au declarat că au trimis sau redirecționat mesaje electorale, în vreme ce 24% au dat „like” unor pagini sau mesaje ale candidaților la alegerile prezidențiale

Peste 40% dintre români (42%) au menționat în sondajul IRES că cel puțin o persoană din familia lor se afla în străinătate în perioada votului. În zilele dinaintea ultimului tur de scrutin mai mult de jumătate dintre aceștia au discutate cu rudele lor din diaspora. Doar 12% dintre cei cu rude în afară spun că au primit sfaturi cum să voteze, iar din aceștia sub 30% mărturisesc că au urmat sfatul.

Protestele din diaspora și cele de susținere venite din marile orașe ale României au fost văzute la televizor de 94% dintre votanți. Postul cel mai urmărit a fost Realitatea tv (25%), ProTv și Antena 3 (câte 16 %)

Cercetarea IRES distruge mitul „votului negativ”, fiindcă potrivit datelor 11% susțin că au votat împotriva unui candidat, în vreme ce 66% declară că au votat pentru. Restul precizează că au votat pentru schimbare, din simț civic sau pentru binele țării. Bunicii i-au ascultat de nepoți, mai arată studiul demonstrând că persoanele de peste 65 de ani au acceptat să urmeze sfaturile primite, dar și ardelenii și bănățenii mărturisesc în mai mare măsură decât locuitorii din Sud sau din Est. Votanții lui Klaus Iohannis declară în proporție dublă față de cei ai lui Victor Ponta, că au ținut cont de astfel de îndemnuri.

Studiul publicat astăzi de IRES citează cercetări recente potrivit cărora solidaritatea electronică este rapidă, dar nu are efecte pe termen lung asupra politicii, vezi și primăverile arabe. Curentele emoționale, dacă nu sunt captate și articulate instituțional, se pierd repede, iar angajamentele luate pe baza acestor vârfuri de emoție se utiă repede de către participanți.

Deocamdată, mediul virtual din România continuă să fie foarte activ, iar o nouă revoltă, firește de mult mai mici dimensiuni are loc în aceste zile după ce unul dintre consultanții politici din tabăra lui Klaus Iohannis a anunțat că va fi șeful cancelariei prezidențiale. Valul de enervare este din ce în ce mai mare fiindcă Dan Mihalache, a fost în trecut consilierul lui Adrian Năstase și coleg de partid cu Victor Ponta, iar comunitatea Facebook a început deja să-i scrie scrisori președintelui ales pe acest subiect.

XS
SM
MD
LG