Linkuri accesibilitate

În R. Moldova domneşte îngrijorarea (România liberă)


Propaganda rusească a întors către Moscova destul de mulți moldoveni (ziare.com).

Potrivit presei de la București, care se informează însă și din presa de dincolo de Prut, în Moldova ar domni îngrijorarea că Moscova e pregătită să-și apere influența în zona dintre Prut și Nistru, în cazul în care alegerile de duminică ar fi câștigate de partidele de orientare pro-europeană. Editorialul României libere spune că rușii folosesc o combinație de metode. Pentru echilibrarea taberei comuniste, în condițiile în care partidul condus de Vladimir Voronin a pierdut mult din influența de acum câțiva ani, Moscova a sprijinit și sprijină o nouă formațiune, Patria, condusă de „gansgsterul filantrop” Renato Usatîi – este formula folosită în acest articol. În vârstă de 36 de ani, Usatîi are priză la public și a adunat în șase luni circa 9 procente susținere în sondaje.

Ieri, președintele ales Klaus Iohannis s-a întâlnit la București cu primarul Chișinăului, Dorin Chirtoaca, iar mâine va merge la Chișinău, însoțit de ministrul român de externe Bogdan Aurescu. Din delegație vor mai face parte liderul Partidului Democrat-Liberal Vasile Blaga și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Aceste informații apar în Evenimentul zilei.

Cotidianul descrie într-un alt text atmosfera din campania electorală din Moldova, care ar fi fost una plină de evenimente incendiare. Cel mai recent – procurorii anticorupție au descins în locuințele mai multor membri ai organizației Antifa, condusă de Victor Petrenco, fost comunist și actual membru al partidului Patria. Procurorii au găsit arme și schițe ale unor clădiri de importanță strategică, între care televiziunea națională. Intenția membrilor Antifa ar fi fost să provoace la Chișinău un nou „maidan sângeros”.

Ziariștii de la Adevărul au stat de vorbă cu politiceni cunoscuți ca adversari ai democrației dorind să le cunoască pozițiile. Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor, le-a declarat că democrația e bună doar dacă are niște limite. În timp ce pentru Renato Usatîi ea nu folosește la nimic. Usatîi este un personaj mai excentric decât Gigi Becali, mai extremist decât Corneliu Vadim Tudor și mai populist decât Dan Diaconescu. Așa îl portretizează jurnaliștii de la Adevărul pe liderul Partidului Patria, pentru uzul cititorilor români.

Informații venite de la Chișinău, prin intermediul revistei 22, spun că însuși Igor Dodon ar susține public că pentru duminică vor reveni în țară din Rusia câteva sute de moldoveni. Ei ar fi pregătiți să provoace destabilizări, adică manifestații violente, după care nimeni nu i-ar ptuea împiedica să treacă din nou granița la ruși.

Propaganda rusească a întors către Moscova destul de mulți moldoveni. Semnarea acordurilor cu Uniunea Europeană nu are încă cine știe ce iradiere în electorat, cel puțin așa rezultă dintr-un interviu realizat de Ioana Ene-Dogioiu la ziare.com cu jurnalistul Victor Nichituș. Dacă sondajele conțin și ceva adevăr, înaintea alegerilor de duminică numărul celor care optează pentru forțele proeuropene e aproximativ egal cu al celor care se orientează spre partidele pro-rusești. În acest condiții, arată Nichituș, Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin, ar putea juca rolul de arbitru. Recent, Voronin a dispus îndepărtarea radicalilor din PCRM și și-a mai domolit discursul antieuropean.

XS
SM
MD
LG