Linkuri accesibilitate

Cristian Ghinea: „oamenii care pleacă din ţară nu spun adio ţării, ei rămân parte din comunitatea care este naţiunea”


Valentina Ursu în dialog cu directorul Centrului Român de Politici Europene.

Europa Liberă: Domnule Ghinea, se pare că tot mai multe voci din afară vorbesc despre importanţa şi miza acestor alegeri parlamentare din Republica Moldova. Ar fi şi o explicaţie?

Cristian Ghinea: „Da, evident. Pentru că e un moment important după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, este un succes al guvernelor pro-europene, chiar aşa cu multe probleme pe care le-au avut ele şi cu foarte multe tulburări în coaliţii. Şi lumea din afară se aşteaptă ca progresul să continue, adică să se treacă la o implementare serioasă a acestui Acord de Asociere. Pentru că ar fi o ironie istorică ca, după patru ani de eforturi materializate cu semnarea acestui document, să ne înecăm când vine vorba de beneficiile reale şi concrete.”

Europa Liberă: Implementarea reformelor reale ar trebui să se rezume la ce?

Cristian Ghinea: „Cred că Acordul de Asociere şi agenda de asociere, care este un document mai tehnic, mai concret şi care detaliază măsuri pentru următorii doi ani, practic, fac un program de guvernare. Este un acord între Moldova şi Uniunea Europeană cu ce trebuie să facă guvernul moldovean. De aceasta eu nu aştept de timpul să citesc programele de guvernare ale partidelor, pentru că avem deja un program de guvernare, este acela comun cu Uniunea Europeană, care şi va monitoriza cum aplică guvernul moldovean şi va şi asista, va ajuta cu fonduri guvernul moldovean pentru implementare. Bineînţeles, cu condiţia să existe un guvern pro-european la Chişinău. De aici și miza foarte mare a acestor alegeri.”

Europa Liberă: Această divizare a societăţii moldave, exprimată inclusiv prin sondajele de opinie care arată că aproape 50% dintre cetăţeni ar vrea ca Moldova să se apropie de Uniunea Europeană, iar cealaltă jumătate că Moldova ar trebui să adere la Uniunea Vamală, să îmbrăţişeze acest curent euroasiatic se va răsfrânge în vreun fel asupra viitoarei guvernări, asupra bunei calităţi a guvernării?

Cristian Ghinea: „Acum întrebarea este dacă partidele din actualul arc guvernamental, eventual cu o readucere în alianţă a Partidului Liberal, pot avea o majoritate. Aceasta este dilema care ne frământă pe toţi. Schimbarea destul de mare faţă de precedentele alegere e că la stânga sau la blocul, să spunem, cu orientare estică nu mai este PCRM singur, sunt cei doi concurenţi, Dodon şi Usatîi, care au venit puternic din urmă.”

Europa Liberă: Usatîi a fost exclus din cursă.

Cristian Ghinea: „Da, dar a făcut o campanie care a învolburat apele acolo. Iată se ajunge la măsuri de acest gen şi sunt foarte curios cum se va termina. Până la urmă, genul acesta de infiltrare, că înţeleg că aceasta este discuţia din jurul lui Usatîi, plus cheltuit de bani negri în sume imense, arată o slăbiciune instituţională a statului moldovenesc, pe care partidele pro-europene nu au fost în stare să o rezolve în ultimii ani. Şi acesta e și un semnal de alarmă, dacă rămân la putere. Dacă rămâne o guvernare pro-europeană trebuie să acorde mai multă atenţie instituţiilor, corupţiei care macină aceste instituţii. Şi repet ideea de mai devreme, cred că agenda de asociere cu Uniunea Europeană are destul de multe prevederi legate de corupţie şi cred se aşteaptă mult mai multe de la politicienii moldoveni în acest sector.”

Europa Liberă: Cum se va construi relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti, ţinând cont de faptul că noul preşedinte ales al României, Klaus Iohannis, efectuează şi prima sa vizită peste Prut?

Cristian Ghinea: „Cred că va rămâne stabilă. La Bucureşti este, practic, unanimitate între partidele parlamentare legat de relaţia cu Moldova, toţi vor să susţină Moldova în drumul său european, unii mai eficient, alţii mai puţin eficient, dar toţi sunt de acord cu scopul în sine. Victor Ponta a făcut o prioritate din Moldova în timpul mandatului său de premier, a sperat foarte mult de la relaţia cu Moldova. Iohannis în mod surprinzător a cucerit voturile cetăţenilor români din Moldova în turul doi şi au datorie morală faţă de aceşti oameni. Și sunt relații foarte importante astăzi, chiar legate de susţinerea României pentru Republica Moldova. Deci, eu nu văd că se schimbă nimic, în sensul bun al cuvântului, adică România rămâne un partener stabil şi coerent pentru Moldova, evident, dacă Moldova alege să rămână pe acest drum.”

Europa Liberă: Putem vorbi şi despre anumite învăţăminte moldoveneşti din votul românesc? Fac aluzie la votul dat pentru preşedintele României de către diasporă, ţinând cont că şi Republica Moldova are un segment mare al populaţiei aflat la muncă în străinătate.

Cristian Ghinea: „Cred că da. Cred că ce a fost impresionant la surpriza din România, pentru că a fost o surpriză pentru noi toţi, chiar pentru cei ca mine care l-am susţinut public pe Klaus Iohannis, deci, surpriza aceasta arată faptul că oamenii care pleacă din ţară nu spun adio ţării, ei rămân cu sufletul aici, rămân parte din comunitatea care este naţiunea. Dacă şi moldovenii care pleacă din Moldova la lucru simt că au de ce să rămână parte a acestei naţiuni şi au ceva de pierdut, dacă este un rezultat care nu le convine, atunci ar trebui să se mobilizeze. Şi cred că aceasta este foarte important. Ideea mare este aceeaşi, oamenii aceştia trebuie să arate că sunt parte în continuare din această comunitate.”

XS
SM
MD
LG