Linkuri accesibilitate

CEC cere eliminarea din cursa electorală a partidului „Patria”


Renato Usatîi (stânga), la şedinţa CEC
Renato Usatîi (stânga), la şedinţa CEC

Politicianul Renato Usatîi s-a declarat victimă a unei înscenări motivate politic şi a spus că poate justifica proveniența fiecărui leu.

Comisia Electorală Centrală afirmă că a primit o sesizare din partea Inspectoratului General de Poliţie, care ar fi prezentat dovezi că Partidul „Patria”, condus acum de Renato Usatîi, ar fi utilizat 8,1 milioane de lei în această campanie proveniți din străinătate. Totodată, nu ar fi raportat aceşti bani la CEC, aşa cum este obligat fiecare concurent electoral. Aşa că în demersul expediat Curţii de Apel Chişinău, CEC solicită excluderea acestui partid din cursă şi încasarea în beneficiul statului a sumei respective. Nu s-a precizat din ce ţară ar fi primit bani formaţiunea lui Usatîi. Codul Electoral menţionează însă în mod expres, printre motivele eliminării unui concurent electoral din cursă, utilizarea fondurilor externe.

Curtea de Apel Chișinău a şi anunţat că va examina mâine, în ședință de urgență, subiectul, dată fiind gravitatea acuzației şi faptul că e vorba totuşi de o sumă destul de mare.

O decizie emisă de Curtea de Apel este executorie, imediat după pronunțare. Ceea ce înseamnă că chiar dacă Usatîi ar încerca să conteste în instanţă supremă - CSJ - o eventuală suspendare a sa din cursă, CEC-ul ar avea dreptul să o pună imediat în aplicare, fără a aştepta decizia Curţii Supreme de Justiţie. Aşa că, procedural, există suficient timp pentru eliminarea partidului din cursă până duminică.

Renato Usatîi
Renato Usatîi

Renato Usatîi, care s-a prezentat personal la şedinţa de astăzi a CEC, a părut uşor descumpănit, chiar dacă de mai multă vreme anticipa că s-ar putea încerca scoaterea sa din cursă. Politicianul s-a declarat victimă a unei înscenări motivate politic şi a spus că poate justifica proveniența fiecărui leu pe care l-a cheltuit în campanie. Potrivit lui, pentru a-l inculpa, organele de drept ar fi recurs la transferuri fictive de bani, prin care chiar azi dimineaţă câteva sute de mii ar fi ajuns, fără ştirea sa, din off-shore-uri pe conturile partidului său.

Politicianul s-a mai declarat sigur că nu doar va fi exclus din cursă, ci ar putea fi şi arestat până duminică.

„Când Filat controlează MAI-ul, iar Plahotniuc – Procuratura, toate se pot întâmpla. Mai ales că îl au ca aliat şi pe Voronin” a spus Usatîi.

Partidul cu care a decis să meargă în alegeri Renato Usatîi e clasat, în ultimele estimări, cu 8 la sută, la un prag electoral de 6 la sută. Alte sondaje, suspectate însă de partizanat, i-au dat şi 11 la sută. În general, formaţiunea e considerată în mediul experţilor capabilă să atragă puternic, graţie carismei liderului, voturi şi de pe segmentul nehotărâţilor. Sociologii nu se apucă deocamdată să estimeze impactul unei eventuale eliminări a acestuia din cursă, dar cel mai probabil voturile ar putea merge spre formaţiunea lui Igor Dodon. O bănuială rezonabilă care există în mediul observatorilor ar fi că, deşi Usatîi era demult în vizorul organelor de drept, toată întâmplarea ar fi fost lăsată pentru ultima săptămână de campanie ca să nu mai poată participa, eventul, în caz de excludere din cursă, pe listele altei formaţiuni la scrutin.

Previous Next

XS
SM
MD
LG