Linkuri accesibilitate

Propagandă islamistă în rândul romilor bulgari


Imagine: newsmedia.tasnimnews.com
Imagine: newsmedia.tasnimnews.com

Experţi în securitate spun că ideile organizaţiei teroriste Statul Islamic se răspândesc în cartierele de romi „precum virusul Ebola”.

40 de persoane au fost arestate în patru orașe din sudul Bulgariei, în cadrul unei operațiuni a Agenției de Securitate Națională (DANS). Este verificată ipoteza finanțării, de către organizaţia teroristă Statul Islamic, a propagării ideologiei extremiste în rândul romilor bulgari.

Conform unor informații neoficiale, în cartierul romilor „Iztok” din Pazardjik a fost confiscată literatură islamistă și armament. Printre cei arestați se află imamul Ahmed Musa Ahmed, condamnat de prima instanță pentru propagarea islamului radical. Islamiștii romi au publicat în Internet lozinci jihadiste și fotografii pe fundalul unor steaguri ale Statului Islamic și imagini cu Osama bin Laden.

Fostul director al Serviciului de Informații Externe, Ivan Boiadjiev, a avertizat că ideile Statului Islamic se răspândesc în cartierele de romi precum virusul Ebola. În 10 ani, peste 15 000 de romi din sudul Bulgariei au adoptat islamul în forma sa radicală, după ce în anii 90 aceste zone s-au aflat sub influența unor secte.

După cum afirmă alți experți, la realizarea schimbării au contribuit investițiile masive din Orientul Mijlociu în construcția de moschee și în activități sociale, sărăcia și, nu în ultimul rând, pasivitatea statului și Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Câteva zeci de romi au urmat studii în institute islamiste din Orientul Mijlociu. Acum în cartierul de romi din Pazardjik pot fi întâlniți bărbați bărboși și femei care poartă burci.

În ultimii ani au avut loc tentative de a fi folosite pentru propagarea islamului radical unele centre multiculturale înfiinţate cu finanțare europeană. La Siștov azi au avut loc proteste împotrivă deschiderii unui astfel de centru despre care se crede, judecând după organizatori, că reprezintă în realitate o fațadă pentru activități radicale.

XS
SM
MD
LG