Linkuri accesibilitate

Parlamentul European a înmânat Premiul Saharov 2014


Denis Mukwege, în Parlamentul European de la Strasbourg, după anunţul decernării Premiului Saharov, 26 noiembrie 2014
Denis Mukwege, în Parlamentul European de la Strasbourg, după anunţul decernării Premiului Saharov, 26 noiembrie 2014

Denis Mukwege, laureatul premiului Saharov al Parlamentului European: „În fiecare femeie violata, o văd pe soţia mea”.

„Corpurile femeilor au devenit un câmp de bătălie, iar violul este folosit ca o armă de război”, a spus astăzi, la Strasbourg, medicul congolez Denis Mukwege, laureatul de anul acesta al premiului Saharov pentru libertate şi conştiinţă.

Din 1988, premiul Saharov este acordat an de an de Parlamentul European activiştilor pentru drepturile omului şi pentru libertăţile fundamentale.

Printre cei mai cunoscuţi deţinători ai distincției se numără şi Organizaţia „Memorial” din Rusia şi Malala Yousafzaï, adolescenta pakistaneză, victimă a regimului taliban pentru campania sa privind dreptul la educaţie al tinerelor din această ţară.

Anul acesta, aşadar, premiul în valoare de 50,000 de euro îi revine ginecologului congolez Denis Mukwege, pentru efortul său excepțional de a ajuta mii de femei din ţara africană să scape de atacurile şi violurile brutale ale bandelor congoleze.

De altfel, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European a făcut un apel către instituţiile internaţionale competente să califice aceste fapte drept crime de război.

În hemiciclul de la Strasbourg s-au mai aflat şi alţi nominalizați de anul acesta : din Ucraina, activista Maidanului Elizaveta Şcepetilnikova şi din Azerbaidjan, Dinara Yunus, fiica avocatei Leyla Yunus de la Institutul pentru Pace si Democraţie, care se află în prezent în închisoare.

„Lumea trebuie să acorde atenţia cuvenită femeilor din zonele unde se desfăşoară conflicte armate, a spus in plenul PE de la Strasbourg câştigătorul de anul acesta al Premiului Saharov, care consideră situaţia din Congo „una dintre cele mai mari catastrofe umanitare din prezent.”

„Acest premiu nu va avea nici o semnificație dacă nu vom face un efort comun pentru pace, justiţie şi democraţie în Congo”, a spus doctorul Mukwege.

„Justiţia ar trebui să fie în centrul proceselor de pace” a spus doctorul Mukwege, care a cerut întărirea luptei împotriva impunității. „În fiecare femeie violată, o vad pe soţia mea, iar în fiecare copil violat, pe copiii mei”, a spus laureatul Premiului Saharov al Parlamentului European.

Denis Mukwege are 59 de ani şi a fondat, în 1998, în Congo, Spitalul Panzi, care tratează victime ale violenţei sexuale.

XS
SM
MD
LG