Linkuri accesibilitate

Presa din România despre alegerile din R. Moldova


Presa din România acordă astăză destulă atenție alegerilor parlamentare care vor avea loc duminică în Republica Moldova. Gandul.info puiblică o analiză detaliată a stării de spirit și a variantelor luate în considerare de experți, pe baza sondajelor de opinie. Sunt posibile trei variante de rezultat. De notat de la bun început că niciunul dintre partidele care candidează nu are suficientă popularitate pentru a se apropia măcar de cele 51 de fotolii parlamentare care i-ar asigura guvernarea monocoloră. Va fi deci vorba de o coaliție. Gandul arată că s-ar putea reface coaliția dintre cele trei partidele proeuropene: Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal. Dacă acestea nu vor obține suficiente voturi împreună, este posibilă o alianță dominată de comuniști, care s-ar putea alia cu alte două partide de stânga, Partidul Socialiștilor și Partidul Patria. Expertul moldovean Oazu Nantoi este citat cu părerea că aceste trei formațiuni n-ar fi capabile să conlucreze, că e de așteptat ca Vladimir Voronin să evite o alianță de acest tip, care ar putea repeta în Moldova ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina în timpul regimului Ianukovici. Cel de-al treilea scenariu ar consta într-o largă coaliție formată din cele trei partide proeuropene plus comuniștii. Și expertul român Dan Dungaciu și experți din Republica Moldova sunt însă de acord că aceasta este o soluție-capcană, adică varianta dorită chiar de Moscova.

În România liberă, Cristian Câmpeanu se referă la apropiatele legislative din Moldova tratând despre politica externă a României după alegerea unui nou președinte. Klaus Iohannis este de etnie germană, iar reacția oficialităților de la Berlin a fost de satisfacție la aflarea rezultatelor. Multă lume se așteaptă deci la o înviorare a relațiilor României cu Germania. Câmpeanu crede că nu este exclusă chiar desenarea unei noi axe, România-Germania-Statele Unite, puțin diferită de cea construită de președintele încă în exercițiu, Traian Băsescu, România-Uniunea-Europeană Statele Unite. Important este că și noul șef de stat a apreciat că parteneriatul strategic cu Washingtonul este o miză extrem de importantă, o constantă a politicii externe a României, se mai arată în România liberă.

Analiza din publicația gandul.info, de care tocmai am amintit, vorbește și despre importanța votului diasporei moldovenești. Cetățenii moldoveni care lucrează sau trăiesc în străinătate ar putea decide soarta alegerilor, așa cum s-a întâmplat și la votul pentru prezidențialele din România. Este semnificativ că președintele ales al României, Klaus Iohannis, va face poimâine o vizită la Chișinău, ca semnal de sprijin pentru partidele de orientare pro-europeană. Noul ministru român de externe, Bogdan Aurescu, va vizita și el Republica Moldova pe 1 decembrie, mai informează presa de astăzi. El a apreciat în discursul de investitură că alegerile din Moldova sunt cruciale atât pentru basarabeni, cât și pentru România și Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG