Linkuri accesibilitate

Vasile Costiuc: „Trebuie să ne vedem de drumul şi de parcursul nostru european”


Un interviu în ajun de alegeri cu liderul Partidului „Democrația Acasă”.

Partidul „Democraţia Acasă” (DA) a fost constituit în baza Mişcării de tineret „Democraţia Acasă”, apărută la iniţiativa unor tineri, participanţi la acţiunile de protest împotriva guvernării comuniste din aprilie 2009. Slogan electoral este „Facem ordine acasă!” Liderul formatiunii Vasile Costiuc se arata dezamăgit de campania electorală.

Vasile Costiuc: „Campania electorală este departe de ceea ce am aşteptat noi după 2009, după 7 aprilie, când au venit forţe proeuropene. Ne-am aşteptat că următoarele campanii electorale vor fi mai civilizate, mai europene. Guvernul trebuia mai demult să ia atitudine dacă un partid politic în două campanii electorale nu a trecut pragul electoral: ori trebuie lichidat, ori şters din Registrul partidelor politice, ori reformat complet. Probabil, lucrurile acestea vor trebui făcute de o nouă generaţie politică care va veni în următorul Parlament.”

Europa Liberă: Este adevărat că acest vot e unul geopolitic, aşa cum spun analiştii, comentatorii, dar şi politicienii? Mai nou, toţi accentuează că la 30 noiembrie alegătorul va trebui să decidă încotro merge Moldova.

Vasile Costiuc: „Cu regret, cu aceasta se speculează. Dacă politicienii care au venit în 2009 îi băgau la puşcărie pe cei care au fraudat alegerile din 5 aprilie şi au furat voturile noastre democratice şi ne-au scos pe noi, tinerii, în piaţă, dacă îi puneau la puşcărie, dacă terminau cu schemele şi contrabanda, şi cu toate evaziunile fiscale pe care le-am avut în perioada celor opt ani de guvernare comunistă şi care au continuat, şi dacă măcar cineva răspundea pentru torturile din izolatoarele şi multe alte lucruri, acum nu am aveam pentru ce vota vectorul geopolitic. Aceştia trebuiau să stea la puşcărie, începând cu Dodon, nu mai ştiu care comunişti care s-au împrăştiat din Partidul Comuniştilor, au făcut zeci de partide proruse şi care destabilizează opinia publică.

Şi încă un factor foarte important: avem un guvern foarte slab. Chişinăul este împânzit cu bannere pro-ruse de genul „dacă pe 30 nu se va vota corect, Moldova se va desfiinţa, va pleca sudul, va pleca nordul, va pleca încă nu ştiu cine”. Mie mi se par chestiile acestea absolut deplasate, lipsite de bun simţ din partea celor care speculează. Şi doi, guvernul trebuia ia atitudini prompte şi să nu facă doar Serviciul de Informaţii și Securitate comunicate de presă.”

Europa Liberă: Cum ar trebui îmbunătăţită relaţia dintre Chişinău şi Moscova? Cine poate să dea o nouă calitate cooperării moldo-ruse?

Vasile Costiuc: „De ce credeţi că Dodon, care a mers cu spatele plecat şi a făcut lucruri ineficiente pentru întreaga naţiune, crede că va soluţiona probleme? Cu Federaţia Rusă, în principiu, este foarte complicat de discutat şi de comunicat. Dacă europenilor le este greu cu tot potenţialul lor economic şi militar, de ce ne creăm iluzii că Republica Moldova ar putea opune rezistenţă sau negocia, sau discuta?!

S-a demonstrat în repetate rânduri că Moscova nu ne ia niciodată în serios. Are o armată de ocupaţie în stânga Nistrului şi niciodată nu s-a aşezat la masa de discuţii şi tratative, să spună că se retrage, ne-a băgat embargouri neeconomice, ca bâtă politică, şi multe alte lucruri. Nu cred că este o posibilitate ca noi să ne apropiem cumva civilizat să discutăm cu Federaţia Rusă.

Trebuie să ne vedem de drumul nostru şi de parcursul nostru european, trebuie să ne facem ordine la noi acasă şi, probabil, discuţiile acestea, relaţiile internaţionale să le lăsăm pe seama Germaniei, Austriei, Statelor Unite, să discute ei cu ruşii, noi nu avem ce discuta cu Federaţia Rusă. În contextul actual noi avem de democratizat, de dezvoltat, de armonizat legislaţia şi de văzut de treburile şi problemele noastre. Eu cred că salvarea şi de data aceasta ar putea să vină de la Partidul Comunist, care s-ar putea să fie cel mai proeuropean partid din toate partidele pe care le avem.”

Europa Liberă: Şi ce coaliţie parlamentară s-ar putea prefigura după 30 noiembrie?

Vasile Costiuc: „Cel mai apropiat scenariu pe care îl vedem noi posibil este o coaliţie dintre PD, PLDM, PCRM, o coaliţie pro-europeană fără extremiştii lui Usatîi, fără extremiştii lui Dodon.”

Europa Liberă: Care ar trebui să fie principalele priorităţi ale noii guvernări de după 30 noiembrie?

Vasile Costiuc: „Cred că unica ar trebui să fie Acordul de Asociere, implementarea cât mai grabnică a acordului, scoaterea de sub lovitura politică a justiţiei, care ar trebui să înceapă să-şi facă treaba, să-i bage puţin câte puţin la respect şi la dubă pe cei care au încălcat grosolan drepturile omului şi proprietăţile statului chiar din ultimii 13 ani, să demonstreze, exact ca pe scenariul românesc, că e posibil să trăim într-o societate în care e asigurată proprietatea privată, este asigurată proprietatea statului şi nu e utilizată doar în scopuri înguste de partid sau de grup.”

Europa Liberă: Votul din diasporă pe cât de preţios este şi câtă miză se pune pe acest vot al migranţilor moldoveni?

Vasile Costiuc: „Democraţia Acasă” a protestat vehement după ultimele alegeri din diasporă, când la Paris au votat pe foi A4, 700 de voturi au fost nevalidate sau aruncate la gunoi. Şi îmi pare rău că guvernarea aşa şi nu a înţeles că salvarea noastră ar putea veni din diasporă.

Trebuiau să creeze votul electronic, trebuiau să creeze toate condiţiile ca o bună parte din diaspora noastră, mai ales cea care e stabilită în comunitatea europeană, să poată să-şi exprime votul, pentru că este un vot conştient, care nu este cumpărat cu orez, cu macaroane, care nu poate fi influenţat într-un mod sau altul. Şi ei până acum aşa şi nu au creat.

Eu aş pune la îndoială că vor vota mai mult decât data trecută, 74 de mii, vreau să amintesc că au votat la ultimele alegeri. Mi-aş dori foarte mult ca de data aceasta să se întâmple să voteze 150 de mii, dar nu văd fizic posibil lucrul acesta cum s-ar putea. Pentru că data trecută au fost cozi la ambasade, la consulate şi au fost deschise doar cu câteva secţii mai multe decât data trecută.”

Europa Liberă: Ce veţi întreprinde dacă ajungeţi în Parlament şi ce veţi face dacă nu treceţi pragul electoral la aceste alegeri de duminică?

Vasile Costiuc: „Primul proiect de lege pe care îl promovăm în Parlament va fi stoparea prostituţiei politice. Pentru că cei care acum zece ani, acum 15 ani erau preşedinţi de Parlament, miniştri, deputaţi şi acum la fel sunt preşedinţi, miniştri, doar de culori diferite şi dintr-un partid au migrat în alt partid şi de fiecare dată au rămas la guvernare. Şi scenariul doi, programul minimum, în caz că nu accedem în Parlament, vom pregăti foarte serios echipele noastre din teritoriu să candidăm la funcţii de consilieri, primari la următoarele alegeri locale. Şi sper că acesta va fi pasul sănătos, să avem o platformă sănătoasă locală pentru a ne pregăti de următoarele parlamentare, să venim la guvernare şi să implementăm tot ce ne este drag şi scump, pentru a deveni cu adevărat europeni, civilizaţi la noi acasă, nu undeva în marginea Parisului, nu undeva sub coastele Moscovei, dar la noi, în gospodăria noastră, în Republica Moldova. Europa trebuie să fie adusă acasă.”

Europa Liberă: Câţi membri are Partidul „Democraţia Acasă”?

Vasile Costiuc: „Suntem cinci mii de membri. Şi mesajul nostru final este ca toată lumea de bună credinţă să iasă mobilizat, civilizat şi să voteze pentru o altă generaţie, pentru un viitor prosper la noi acasă.”

XS
SM
MD
LG