Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

In Moldova continua campania electorala. Mai multi candidati si partide, care se afla in competitia pentru parlamentarele din 30 noiembrie, organizeaza diferite conferinte de presa, intilniri cu publicul, lanseaza apeluri.

Si nu numai partidele politice si candidatii electorali, dar astazi se anunta şi preoţii ortodocşi si omenii de cultura care vor sa isi prezinte poziţiile fata de scrutinul din 30 noiembrie.

Din agenda internatională la Strasbourg este de notat că Parlamentul European acordă astazi Premiul Saharov pentru libertatea de gîndire.

In Rusia se va afla in vizita ministrul sirian de externe, Walid Muallem.

In Statele Unite, subiectul ce va fi si astazi in atentia lumii este legat de situatia din localitatea Ferguson, unde ieri au reizbucnit tulburările după decizia unui judecător de a nu-l pune sub acuzare pe poliţistul alb care a împuşcat mortal un adolescent de culoare, neînarmat. Au fost incendiate mai multe maşini ale poliţiei şi cel puţin o clădire, mai multe magazine au fost jefuite şi s-au auzit focuri de armă. Poliţia a intervenit cu vehicule blindate şi a aruncat fumigene şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Autorităţile din aviaţie au introdus restricţii de survol. Şi în alte oraşe, inclusiv New York şi Los Angeles au avut loc proteste faţă de decizia judecătorească în acest caz, care a scos în evidenţă tensiuni rasiale în Statele Unite. Preşedintele Barack Obama a cerut participanţilor să menţină un caracter paşnic al protestelor, iar poliţiei să dea dovadă de reţinere. Uciderea lui Michael Brown de către poliţistul Darren Wilson, la 9 august, cauzase săptămâni de tulburări la Ferguson.

Ar mai fi de spus că, avind in vedere situatia din Ucraina si ultimele evolutii si declaratii ale liderilor Rusiei, miine si poimine se va afla la Kiev comisarul Uniunii Europene pentru politica vecinătatii si negocierile de extindere a Uniunii, Johanes Hahn.

Previous Next

XS
SM
MD
LG