Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: e-sanatate.md


„Aflați că dacă e să credem declarațiilor de venit ale șefilor de spitale raionale, aceștia trăiesc de pe o zi pe alta. Ei încearcă să ne convingă că se descurcă cu salarii de 9, 10 mii de lei, deși au case care valorează sute de mii de lei, iar în unele cazuri mașinile sunt mai scumpe decât tot venitul acumulat de un an. De exemplu, Alexei Bivol directorul spitalului din Telenești declară nouă terenuri - patru extravilane, trei intravilane și două agricole. Ultimele două au fost obținute în 2013 și ar beneficia de ele în urma unui act de donație. Nu are însă nicio mașină cu care să îngrijească pământul și nici una simplă cu care să se deplaseze. Susține că merge la muncă cu bicicleta și uneori chiar pe jos.

Mai aflați și ce experiențe au avut femeile din Republica Moldova care au născut în Marea Britanie, Italia, Austria, Danemarca, Rusia sau chiar în Emiratele Arabe. Acestea ne-au povestit cum au fost trate de către medici, în ce condiții au fost internate, dar și ce sfaturi au primit după naștere. Tinerele mămici spun că au avut parte de clipe memorabile, că nu au plătit niciun ban pentru naștere, iar serviciile au fost la cel mai înalt nivel. Nu toate însă au rămas cu amintiri frumoase.

Tot mai multe persoane din regiunea transnistreană aleg să se trateze în spitalele din Chișinău. Și asta deoarece sistemul de sănătate este mai bine pus la punct, spitalele sunt mai dotate, se simt mai în siguranță, dar și pentru că sistemul de acolo este ineficient în fața mai multor maladii, se spune într-un raport privind sistemele de sănătate în tranziție. Problema este că unele spitale cheltuiesc milioane de lei pentru tratamentul lor, însă banii nu și-i pot recupera, întrucât nu există un mecanism prin care să fie făcut acest lucru. Institutul Mamei și Copilului este unul dintre spitalele unde se tratează cei mai mulți pacienți din regiunea transnistreană, pentru că este de nivel terțiar, ceea ce în stânga Nistrului lipsește, scrie Irina Papuc.

Mai puteți citi și un interviu cu Gheorghe Ciobanu, Directorul Spitalului de Urgență. Managerul explică impasurile în serviciul de urgență și de ce el este cel care poate mânui mai bine procesul. Gheorghe Ciobanu ne-a spus și cum funcționează noile elicoptere introduse în Serviciul de Urgență, când va fi inaugurată pista de aterizare la Spitalul de Urgență din Capitală, cât de des se strică automobilele Salvării și cum se descurcă angajații.”

XS
SM
MD
LG