Linkuri accesibilitate

William Hill: „Alegerile sînt decisive pentru viitorul R. Moldova”


În timpul misiunii de şef al biroului OSCE la Chişinău, 31 mai 2006
În timpul misiunii de şef al biroului OSCE la Chişinău, 31 mai 2006

În ajun de alegeri, în dialog cu fostul şef al Misiunii OSCE la Chişinău.

Despre importanţa scrutinului parlamentar din 30 noiembrie, despre aspiraţiile pro-europene ale Moldovei reunificate şi despre securitatea în regiune Europa Liberă a discutat cu fostul şef al Misiunii OSCE la Chişinău, ambasadorul american William Hill.

Europa Liberă: Domnule ambasador, vă rugăm să ne spuneți ce importanță au aceste alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova?

William Hill: „În opinia mea, sunt alegeri decisive pentru că Moldova în ultimii ani a optat pentru un curs clar, pro-european, a semnat și a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a obținut regimul fără vize pentru moldoveni. Însă, din câte înțeleg și citesc în presă, din sondajele de opinie, există temeri că acest curs de integrare europeană nu va fi continuat după alegeri și dacă va fi sau nu formată o altă coaliție parlamentară pro-europeană.”

Europa Liberă: Domnule Hill, sondajele de opinie ilustrează că societatea moldavă este profund divizată în ce privește parcursul de mai departe al țării: pro-Vest sau pro-Est. Unii spun că Republica Moldova balansează periculos între cele două uniuni, europeană si vamală.

William Hill: „Aceasta este întrebarea fundamentală, dacă se optează pentru Uniunea Europeană sau pentru Uniunea Vamală. Opțiunile pro-europene, pro-ruse sunt aproape egale în societate și de aceea mie nu îmi este deloc clar care vor fi rezultatele acestor alegeri. Rezultatele acestui scrutin parlamentar vor determina cursul de mai departe al țării. De aceea și susțin că aceste alegeri sunt hotărâtoare.”

Europa Liberă: De ce este scăzut nivelul de încredere al populației în Uniunea Europeană, dacă coaliția de guvernare e una pro-europeană?

William Hill: „Cred că acest lucru e greu de explicat, dar din câte înțeleg eu, în pofida faptului că situația economică în țară puțin s-a îmbunătățit în decurs de patru ani, totuși este mare numărul cetățenilor care trăiesc în sărăcie, mulți moldoveni încă își mai câștigă pentru existență în afara țării și trimit bani acasă. Deși multe s-au schimbat, amploarea acestor transformări deocamdată nu este suficientă pentru a influența și mentalitatea multor oameni din Moldova, este mare numărul celor care optează pentru orientarea estică și în virtutea legăturilor culturale, lingvistice cu Ucraina, cu Rusia.

La mijloc sunt mulți factori și e greu în baza unui singur factor să explici rezultatele sondajelor de opinie sau ale alegerilor. Eu am văzut în ultimele săptămâni niște semne ale unor schimbări ale opiniei publice în Moldova și mă întreb care vor fi efectele evenimentelor din Ucraina și cum aceste evenimente, această criză, acest război din țara vecină Ucraina, cum vor influența toate acestea asupra mentalității și asupra votului moldovenilor din 30 noiembrie. Acest lucru deocamdată nu este clar.

Conform ultimelor sondaje de opinie, 30% din electorat este indecis deocamdată, de aceea procentul pe care îl vor lua diferite partide se poate schimba considerabil. Vom vedea. Există un succes real al guvernului, însă există și îndoielile acelor care critică puterea și ei găsesc susținere destul de serioasă în societatea moldavă.”

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, Moldova va merge pe drumul european cu sau fără Transnistria?

William Hill: „Eu cred că va merge cu Transnistria. Pentru că Transnistria nu poate exista fără Moldova, deși Moscova îi acordă un suport financiar considerabil, când am fost eu în Moldova, rușii nu făceau acest lucru. Oamenii, întreprinderile din Transnistria mențin legăturile cu Moldova, fac comerț cu Europa, prin intermediul Moldovei și Ucrainei. Prin urmare, Transnistria este o parte a Moldovei și trebuie soluționată cumva problema statutului regiunii pentru ca aceasta să fie împreună cu Chișinăul.”

Europa Liberă: Soluționarea problemei transnistrene depinde foarte mult de relația dintre Chișinău și Moscova. Iar în ultimul timp se pare că s-au răcit mult relațiile moldo-ruse. Care pot fi așteptările?

William Hill: „Da, așa este. Și aceste relații acum nu sunt la etapa cea mai bună, diplomatic vorbind. În plus, înrăutățirea relațiilor dintre Moscova și Occident a atins cote pe care eu nu le-am mai văzut în ultimii 20-30 de ani, acestea erau caracteristice pentru începutul anilor ʾ80, dacă e să facem o comparație între nivelul de neîncredere și starea proastă a relațiilor de atunci și de acum. Sper că aceste relații se vor ameliora treptat, însă, în opinia mea, la ziua de azi, acest lucru este imposibil.

Trebuie să se depună eforturi pentru a soluționa problemele complicate existente și pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Abia după aceasta treptat vor putea fi reluate alte procese și se va putea ajunge la niște soluții. Însă nu va fi un lucru ușor și va dura mult.”

Europa Liberă: La ce ne putem aștepta de la Federația Rusă, spre exemplu, în următorii cinci ani?

William Hill: „Trebuie întrebată conducerea de acolo. Eu citesc discursurile președintelui rus Putin și pe cele ale ministrului de Externe, Lavrov, ei se plâng pe situația internațională actuală, propun altceva, nu e clar ce stare de lucruri le-ar conveni. Eu consider că cel puțin anul viitor sau în următorii doi ani vor fi relații complicate, deloc simple. Pentru că sunt disensiuni foarte adânci între noi în prezent. Optez pentru un dialog, însă, citind declarațiile celor mai influenți lideri din Rusia, înțelegi că acest dialog nu va fi ușor.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, care ar fi câteva probleme ce urmează a fi soluționate prioritar de către guvernul de la Chișinău?

William Hill: „Problema corupției, problema supremației legii și problema moldovenilor care lucrează și își câștigă existența în străinătate, crearea condițiilor economice pentru ca ei să poată reveni în Moldova și să existe progres concret pe fiecare dintre aceste direcții, este mult de lucru în aceste trei direcții. Pentru prima dată am efectuat o vizită în Moldova liberă în 1996, iar din 1999 am lucrat în Moldova. Și am fost martorul multor schimbări în politica moldovenească, în societatea moldovenească, în economie.

În pofida faptului că mai există probleme reale și foarte serioase, eu aș spune că în Moldova s-au schimbat multe lucruri în bine și în politică, și în societate, și în economie. Trebuie să se țină cont și de moștenirea pe care o aveți, dar și de istoria Moldovei libere. Eu cred că există progres și că se merge în direcție corectă. Trebuie să continuați să construiți o țară liberă și fericită.”

XS
SM
MD
LG