Linkuri accesibilitate

Emoții naționaliste la Sofia


Retragerea sprijinului a 19 naționaliști moderați ar putea lăsa coaliția guvernamentală cu numai 118 deputați – cu trei mai puțin de simpla majoritate.

Cel de al doilea guvern Borisov se va confrunta în cursul săptămânii cu primul obstacol ce amenință integritatea coaliției. Este așteptat răspunsul premierului la ultimatumul Blocului patriotic de a renunța la numirea unui etnic turc în postul de vice-minstru al apărării.

Retragerea sprijinului celor 19 naționaliști moderați va putea lăsa coaliția cu numai 118 deputați – cu trei mai puțin de simpla majoritate. Pentru a evita acest scenariu Borisov își va asuma rolul de arbitru între Blocul reformator – din care face parte micul partid turc „Libertate și demnitate”, și Blocul patriotic. Naționaliștii definesc „Libertate și demnitate” drept o formațiune antibulgară care lucrează în favoarea intereselor Turciei.

Copreședintele Blocului, Valeri Simeonov, a dat inițial 24 de ore primului ministru ca să-l retragă pe candidatul la postul de adjunct de ministru al apărării, Orhan Ismailov. Pe urmă, termenul a fost extins la o săptămână.

Situația se complică urmare a poziției intransigente în favoarea lui Ismailov a Blocului reformator, al cărui reprezentant este noul minstru al apărării Nikolai Nencev, lider al agrarienilor de dreaptă.

Au apărut speculații că, prin reacția la numirea lui Ismailov, patrioții forțează obținerea șefiei comisiei parlamentare pentru energetica. Demonstrația de sentimente antiturcești se pare este prilejuita și de congresul, în decembrie, a uneia din formațiunile ce fac parte din Bloc. Este vorbă de Frontul național pentru salvarea Bulgariei. Intrarea în coaliție cu partidul lui Borisov a provocat sentimente negative printre membrii de rând a Frontului.

În programul său electoral, Blocul a promis interzicerea emisiunilor în limba turcă la televiziunea de stat, dislocarea unor rachete dealungul frontierei cu Turcia, muncă obligatorie pentru părinții elevilor care nu cunosc limba bulgară, reducerea tarifelor la energie prin minimizarea profitului monopoliștilor. Niciuna din aceste promisiuni nu poate fi acceptată de ceilalți parteneri la guvernare.

Situația în coaliția de patru partide și blocuri nu este deloc simplă. Sub presiunea Bruxelles-ului, Borisov nu a numit miniștri-naționaliști. Întârzie împărțirea posturilor de adjuncți de miniștri, șefi de agenții și prefecți. Atât reformatorii cât patrioții sunt nemulțumiți de posturile oferite de Borisov. Noi alegeri anticipate, însă, vor putea lăsa în afară Parlamentului formațiunile mai mici, parteneri la guvernare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG