Linkuri accesibilitate

„S-au terminat alegerile şi am uitat de Basarabia” (Evenimentul zilei)


Moldova se pregătește să voteze sub semnul fricii (Adevărul)

„S-au terminat alegerile prezidenţiale şi am şi uitat de Basarabia, de Republica Moldova”, scrie Florian pe pagina electronică a ziarului Evenimentul zilei. În opinia lui, Rusia și comuniștii se află într-o revenire spectaculoasă.

În Adevărul, George Damian observă că Republica Moldova se pregătește să voteze sub semnul fricii. „Evenimentele din ultimul an din Ucraina, anexarea Crimeei şi dezlănţuirea ciudatului război din regiunile Luhansk şi Doneţk apasă cu o forţă teribilă asupra politicii de la Chişinău” Chiar și candidații mai proeminenți își dau târcoale în campanie, amânând mereu să-și aplice lovituri decisive. Sondajele ar demonstra, în opinia acestui jurnalist, că alegătorii basarabeni sunt practic împărțiți în două: cam jumătate doresc o apropiere de Uniunea Europeană, cealaltă jumătate trag spre Kremlin. Articolul reia ideea că rusia ar pregăti pârghii de destabilizare a Moldovei. George Damian îl citează pe Stanislav Belkovski, care a declarat unui post de radio că Vladimir Putin ar avea un plan în patru puncte: să obțină mai întâi garanții că Ucraina nu va intra în Alianța Nord-Atlantică; să frâneze avansarea Ucrainei pe drumul către Europa, să creeze un coridor terestru către Crimeea și să continue transnistrizarea regiunilor LUhansk și DOnețk din Estul Ucrainei. Aceasta ar fi ultimele ”convulsii imperiale ale Rusiei”, înainte ca și ea să se apropie de Uniunea Europeană. Când? E greu de spus. Deocamdată, arată jurnalistul de la Adevărul, singurul lucru sigur este ca Republica Moldova e deja afectată de situație.

Care este raportul de forțe în campania elecorală pentru legislativele moldovenești explică, prin cifre, ziare.com. Pomenind mai multe sondaje, se arată că Partidul Comuniștilor are prima șansă să obțină primul scor. Din partea dmeocratcă și proeuropeană a spectrului politic, trei partide mari vor intra cu certitudine în parlament. Rămâne încă neclar dacă vor putea totaliza cele 101 voturi car asigură majoritatea sau vor fi nevoite sa faca o alianță cu comuniștii.

La București, presa observă că nici stânga, nici dreapta nu metabolizează corect rezultatul aegerilor. Dacă în Partidul Social Demcrat, al cărui candidat, Victor Ponta, a pierdut, e deja degringoladă, la dreapta predomină uimirea, constată radu Vancu pe contributors. EL consideră indecentă plecarea lui Victor Ponta în Dubai după ce s-au anunțat rezultatele și aproape la fel de nepotrivit faptul că Klaus Iohannis, președintele ales, nu are încă pregătită o echipă de consilieri.

Ce ar fi de făcut? Ion Vianu recomandă în revista 22 o retragere a guvernului social-democrat al lui Ponta și alegeri anticipate pentru un nou parlament, care să răspundă așteptărilor electoratului. În aceeași publicație, Tom Gallagher susține, dimpotrivă, că Ponta ar trebui să rămână, iar noul președinte să-l oblige cumva să facă ceea ce trebuie la cârma guvernului.

XS
SM
MD
LG