Linkuri accesibilitate

Preşedintele Nicolae Timofti s-a adresat alegătorilor


Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

Şeful statului Nicolae Timofti a spus că vede viitorul Republicii Moldova numai în Uniunea Europeană.

Într-o alocuţiune difuzată la postul public de televiziune în timpul principalului buletin de ştiri, Nicolae Timofti a spus că ar fi foarte important ca cetăţenii să înţeleagă un lucru simplu, dar fundamental în ajun de alegeri şi anume că de felul cum vom vota duminică depinde viitorul copiilor şi nepoților lor.

Nicolae Timofti a mai arătat că vede viitorul R. Moldova numai în UE şi a invocat doua şanse irosite pe care le-ar fi avut R. Moldova de a ajunge acolo, aşa cum au făcut-o însă alte state din fostul lagăr socialist faţă de care Moldova a rămas în urmă. În viziunea sa, acum RM ar avea a treia oară şansa de a ajunge în rândul popoarelor civilizate din Europa şi ar fi de datoria fiecărui cetăţean să se ridice la înălțimea acestui moment pe care l-a numit „istoric”. Preşedintele crede că cetăţenii ar trebui să voteze cursul european fie şi măcar pentru a răspunde Europei pentru sprijinul financiar şi politic pe care l-a oferit Moldovei până acum.

Preşedintele a continuat criticând partidele și politicienii care promovează integrarea în structurile eurasiatice în locul integrării europene, spunând că ar fi „finanțate din surse suspecte și din străinătate”.

El a acuzat aceste partide că ar fi cerut Rusiei blocaje comerciale în raport cu Moldova şi că s-ar fi bucurat când embargourile au fost instituite. „Sunt în fața Dumneavoastră pentru a vă îndemna să nu vă lăsați manipulați de aceste forțe ale căror scop este de a menține Republica Moldova în genunchi, într-o permanentă stare de sărăcie și insecuritate”, a continuat şeful statului.

Nicole Timofti nu a spus nici el despre ce forţe anume ar fi vorba. Aşa că speculaţiile că autorităţile ar putea pregăti măsuri mai dure în raport cu unele partide nu se adeveresc. De altfel, nici legislaţia nu oferă motive univoce pentru o astfel de acţiune: codul electoral menţionează drept premisă pentru excluderea unui partid din cursă o faptă, obligatoriu dovedită în instanţă, de utilizare a unor fonduri imense nedeclarate sau provenite din străinătate. Deocamdată, vreun proces de acest gen în instanţă nu există, iar instituţiile statului nu au oferit opiniei publice, nici după şedinţa de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, vreo probă concludentă că vreun partid foloseşte pe larg bani din afară sau nedeclarați.

Şeful statului şi-a încheiat alocuțiunea spunând că mai multe beneficii deja obţinute, cum ar fi de exemplu călătoria liberă în Europa, ar fi acum sub riscul să fie pierdute dacă proiectul pro-european se va risipi în urma votului de duminică. El le-a cerut cetăţenilor să urmeze exemplul Ucrainei care, acum câteva săptămâni, a ales un Parlament și un Guvern pro-european.

„Să urmăm acest exemplu, ca să nu ne pomenim ca pe o insulă izolată, între doi vecini pro-europeni, România și Ucraina”, a avertizat pe finalul alocuțiunii sale preşedintele Nicolae Timofti.

Previous Next

XS
SM
MD
LG