Linkuri accesibilitate

De ce nu a devenit problema transnistreană o prioritate naţională?


Veterani ai războiului de pe Nistru într-o acțiune pro-NATO în fața ministerului apărării de la Chișinău (fotografie nedatată).
Veterani ai războiului de pe Nistru într-o acțiune pro-NATO în fața ministerului apărării de la Chișinău (fotografie nedatată).

Un sondaj de opinie realizat de Valentina Basiul.

Autorităţile de la Chișinău văd soluționarea problemei transnistrene pe calea pașilor mici. Dar se pare că va fi nevoie de un efort energic din partea noii guvernări de după alegerile de duminică. Valentina Basiul a căutat să afle pe străzile Chișinăului de ce problema transnistreană nu a devenit o prioritate naţională.

„Politicienii, probabil, după ce se va votul în 30 şi ţara va lua o orientare clară înspre Est sau Vest, atunci problema transnistreană va reveni în prim-plan”.

„Dacă mergem spre Europa, ar trebui în întregime. Nu ştiu de ce nu apare printre promisiuni. Poate în legătură cu conflictele din Ucraina, poate să nu se mai umfle şi problema asta”.

„Eu sunt din Transnistria, de la Dubăsari, şi cred că nu e bine că acest subiect nu se regăseşte printre promisiuni, pentru că Transnistria este parte a Moldovei. Nu prea mă pricep în bucătăria politică din Moldova, dar presupun că asta e legat de situaţia din Ucraina”.

„N-am idee de ce nu figurează. În orice caz, în opinia mea, pentru oameni e o întrebare importantă, care ar trebui să fie rezolvată, măcar ceva, careva paşi. Din 1992 foarte puţin s-a rezolvat, practic a stat îngheţat”.

„Nu cred că este puţin important. Dar de ce au lăsat problema asta? Probabil că la ceva le încurcă”.

„Nu ştiu dacă această problemă este actuală acum, când sunt o grămadă de alte probleme stringente nerezolvate”.

„Este o schemă demult pusă la punct şi nimeni nu vrea s-o atingă, pentru că pentru oamenii deştepţi răspunsul demult e clar. Nu e atât de dificil de rezolvat problema aceasta cât nimeni nu vrea s-o atingă”.

Europa Liberă: Bine, dar până acum, cel puţin, s-a promis în campania electorală.

„Se vorbea, dar lumea oricum îşi dădea seama că astea sunt vorbe goale şi deja se pune accent să se vină cu ceva nou în campania electorală şi cred că de aceea nu au inclus-o, dar problema e actuală. Cum a fost aşa şi a rămas. Mai ales că eu sunt din zona aceea şi întotdeauna stăm cu gheaţa în spate, că în cazul în care s-ar începe ceva în Ucraina, nu e exclus să înceapă şi la noi”.

„Ştiţi va rezulta o diferenţă etnică. Acum există o generaţie de oameni care a fost crescută într-o limbă slavă, într-o anumită ideologie. Problema transnistreană trebuie rezolvată, obligatoriu, dar deja va trebui să recurgem la modelul german. Germania este o confederaţie. De ce n-am face acelaşi lucru şi în Moldova?”

„Cel mai probabil, nimeni din politicienii noştri nu vede interes acolo. Pentru mine regiunea transnistreană e mai mult un SRL. Fiecare clan de acolo şi-a luat o bucăţică SRL-ul acesta şi conduce. Şi nimeni de la Chişinău nu vede în SRL-ul acesta interesele sale, respectiv nici nu se hotărăște nimic”.

„Părinţii mei trăiesc în Transnistria şi părerea mea e că acest conflict va rămâne îngheţat. Nimeni nu va încerca să-l rezolve, pentru că atunci când vor atinge acest subiect vor apărea probleme cu Rusia. Şi acel conflict care poate reizbucni ne va închide toate drumurile spre Europa. De aceea, cred că politicienii nu vor să pomenească acum de el. Ei vor încerca să se ocupe de alte chestiuni, să facă reformele pe care le cer europenii, să promoveze modul de viaţă european”.

XS
SM
MD
LG