Linkuri accesibilitate

Moldoveni din diaspora: Votăm pentru că ne pasă!


Valentina Ursu în dialog cu Larisa Bîlhac (Grecia), George Codreanu (Statele Unite) și Tatiana Ciobanu (Italia).

Moldovenii stabiliți temporar în alte țări au văzut ce înseamnă democrația și civilizația. Ei trăiesc acolo unde nu sunt mucuri de țigară pe jos și politicieni corupți sus. Ei știu că se poate și altfel, că se poate trăi fără birocrație, fără mită. Ei au văzut campanii electorale în țările în care își câștigă bucata de pâine, acolo unde politicienii spun concret ce vor face pentru populație. Iată de ce și migranților moldoveni le pasă cine va guverna țara după 30 noiembrie. Pe unii dintre ei îi cunoaștem la acest sfârșit de săptămână.

A trebuit să plece de acasă, din Moldova, a trebuit să-și vadă copiii doar pe Skype, să își îngroape părinții între două zboruri de avion. A trebuit să le fie dor, să le fie ciudă. A trebuit să le fie greu, așa cum oricui plecat printre străini îi este. Și, cu toate acestea, lor le pasă. Nu sunt indiferenți de viitorul Moldovei.

E punctul de vedere pe care l-am auzit de la Larisa Bîlhac, o moldoveancă care de două decenii muncește în Grecia.

Larisa Bîlhac: „Aceste alegeri din 30 noiembrie sunt cele mai dificile și cele mai importante pentru țara noastră fiindcă suntem într-o dilemă: sau Uniunea Europeană, sau Uniunea Vamală, s-a împărțit Moldova în două părți. Și de aceea depinde de noi și de conștiința noastră. La vot vom fi singuri, noi în cabină, în fața conștiinței noastre, vom decide unde vrem să mergem: ne întoarcem înapoi cu 100 de ani sub ocupația rusească sau mergem înainte cu Europa, spre un viitor luminos, să trăim și noi ca cetățeni europeni, după legile europene, să avem aceleași drepturi și aceeași viață, cum o vedem noi în Europa, acei care suntem de-acuma stabiliți de atâția ani, în diferite țări. Mulți dintre noi au și o cetățenie a unei țări europene.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: O bună parte dintre moldoveni și-au găsit bucata de pâine muncind și în Federația Rusă. Această scindare a societății împiedică cumva dezvoltarea Moldovei?

Larisa Bîlhac: „Trebuie găsit un numitor comun fiindcă e bine să fim bine cu ambele părți, dar totuși noi suntem o țară europeană, noi suntem un popor european, noi și geografic, și geopolitic ne aflăm în Europa, suntem în centrul Europei și nu avem nimic nici cu Uniunea Vamală, nici cu Asia. Da, mulți dintre compatrioții noștri lucrează în Rusia, dar ei se duc acolo pe două-trei luni, patru-cinci luni și vin înapoi. Nu s-au stabilit cu traiul, așa cum ne-am stabilit noi aici, acei care de 20 de ani locuim tot timpul în Europa.”

Europa Liberă: Dumneavoastră câți ani aveți de ședere în Grecia?

Larisa Bîlhac: „19 ani.”

Europa Liberă: Vă considerați deja cetățean european cu acte în regulă?

Larisa Bîlhac: „Da.”

Europa Liberă: Câtă încredere aveți dumneavoastră în concurenții care s-au înscris în această cursă electorală?

Larisa Bîlhac: „Am citit programele la toate partidele. În ultimii patru ani republica noastră este văzută în toată lumea. Și odată ce sunt relațiile acestea politice între țări, relații reciproce de înțelegere, vor veni și investiții capitale în țară, ceea ce ne va aduce noi locuri de muncă, ne va dezvolta industria, ceea ce noi până în 2010 nu am văzut. De exemplu, până în 2010, grecii nici nu știau aproape de Republica Moldova ca stat, așa și ne spuneau: „Voi sunteți Cuba Europei”, erau comuniștii la guvernare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, majoritatea celor care ați plecat la muncă în străinătate, ați făcut-o pentru că în Moldova era rău, ați plecat pentru că era rău, dar veți vota ca să fie bine. De ce nu reveniți acasă să faceți acest bine?

Larisa Bîlhac: „Noi am plecat la sfârșitul anilor ʾ90, și am plecat toți pentru trei-patru luni, șase luni cel mult. Ne părea că în șase luni ne vom rezolva toate problemele pentru toată viața. Nimeni dintre noi nu a plecat cu gândul să nu se mai reîntoarcă în țară. Dar fiindcă nu a fost o guvernare care să ducă țara înainte, nu a fost posibil să ne reîntoarcem în țară. Și vreau să vă spun că la fiecare scrutin electoral noi stăm cu o speranță: poate va fi mai bine. Cu ce putem noi să contribuim? Noi contribuim cu banii noștri pe care îi facem aici și îi trimitem pe toți în țară.”

Europa Liberă: Ați trimis multe remitențe acasă în acești 20 de ani?

Larisa Bîlhac: „În acești 20 de ani, dacă vă spun că nu am acum nicio copeică, nu mă veți crede.”

Europa Liberă: Și unde s-au dus acești bani? La consum?

Larisa Bîlhac: „Am crescut trei copii, le-am asigurat studii, am cumpărat un apartament în Chișinău, după aceea am făcut o nuntă, am făcut a doua nuntă. Am un băiat numai care a rămas în țară. Și iarăși trebuie ajutat fiindcă salariul nu-i e de-ajuns.”

Europa Liberă: Dar ceilalți doi copii sunt tot în străinătate?

Larisa Bîlhac: „Da. O fiică e cu mine și altă fiică e în America, în California.”

Europa Liberă: Nu ați reușit să faceți economii ca să deschideți o afacere? Autoritățile statului vă îndeamnă să veniți să investiți în Moldova banii câștigați peste hotare.

Larisa Bîlhac: „Pot să o facă cred că tinerii sau acei care au venit aici împreună cu familia. Dar eu, de exemplu, singură lucrând pentru copii, am ajutat și părinții fiindcă pensia le era foarte mică, cu toate că au lucrat învățători. Tatăl meu 50 de ani a lucrat în școală, maică-mea – 42. Dar, din păcate, pensia nu le ajungea și eu aveam pe spatele meu trei copii și doi părinți.”

Europa Liberă: Ce probleme ar trebui să soluționeze prioritar guvernarea de după 30 noiembrie?

Larisa Bîlhac: „În primul și în primul rând, ar trebui să fie dezvoltată agricultura. Având un pământ atât de roditor, e păcat să importăm roșii din Turcia sau varză, sau mai știu eu ce fiindcă pe toate acestea putem să le avem la noi acasă. Agricultura, dar și industria ușoară unde se face îmbrăcăminte, încălțăminte. Chiar vreau să vă spun că în ultimii ani am văzut că sunt niște branduri foarte bune și frumoase la noi în Moldova, de încălțăminte, de îmbrăcăminte, ceea ce ne bucură foarte mult. Cred că totul e făcut împreună cu investițiile de peste hotare. Și doi – o mare atenție să fie acordată sistemului de învățământ, să nu se plătească pentru notă. Copilul trebuie să aibă cunoștințe, ca să fie un specialist bun. Pentru a dezvolta economia țării, avem nevoie de specialiști buni, specialiști cărturari. Și trei – asistența socială, să ne întoarcem cu fața la bătrânii care au lucrat atâția ani și astăzi sunt în sărăcie. Și să ne întoarcem cu fața la copilași, să nu fie copiii lăsați în drum, sunt atâtea cazuri când părinții au plecat peste hotare și copiii devin vagabonzi.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, alegătoarea Larisa Bîlhac, la aceste alegeri votați în Grecia. La următoarele alegeri s-ar putea să votați în Moldova? Vă gândiți să reveniți acasă?

Larisa Bîlhac: „Ce să vă spun? Deocamdată, nu. În apropiații cinci-șase ani nu revin acasă, fiindcă de-acum mă apropii și eu de vârsta de pensionare și trebuie să iau o pensie de aici, din Grecia, am atâția ani munciți. Dar pe urmă cine știe? Fiecare la bătrânețe vrea acolo unde s-a născut, acolo te simți mult mai bine și parcă și mai sigur.”

Europa Liberă: Este o diferență între politicianul din Grecia și cel din Moldova?

Larisa Bîlhac: „Noi în țară nu avem politicieni-politicieni, vine în politică cine vrea. Aici este o tradiție de a fi politician, din tată în fiu. Și pe cel care este politician lumea îl cunoaște. În politică, la guvernare nu apar nume necunoscute, nume compromise fiindcă știu că dacă s-au compromis, în politică și-au tăiat drumul. Chiar și atunci când un partid pierde alegerile, aici sunt două partide, și când a pierdut alegerile, de exemplu, Partidul Socialist, președintele partidului își dă demisia, îndată, fără niciun cuvânt. El a pierdut alegerile – și-a dat demisia. Și foarte puțin poți să mai auzi numele lui în politică, după aceasta, fiindcă el socoate că pierderea aceasta este greșeala lui.”

Europa Liberă: Are Moldova nevoie de o elită politică?

Larisa Bîlhac: „Da, numaidecât fiindcă noi nu ne jucăm de-a politica, dar trebuie să facem politică, trebuie să știm, anume politologia, știința aceasta trebuie să o aibă orice politician.”

Europa Liberă: Și, ca să punem punct acestei discuții, de ce este important ca alegătorul de acasă, dar și cel din străinătate, să meargă la aceste alegeri parlamentare din 30 noiembrie?

Larisa Bîlhac: „Să nu lăsăm pe altcineva să aleagă în locul nostru. După alegeri oamenii încep să își manifeste nemulțumirea că nu e așa, nu e altfel. Bine, tu ai avut dreptul de a alege, de ce nu ai fost la vot? Du-te și alege așa cum tu gândești și vezi ce e mai bine. Nu vă temeți, oameni buni, de Europa, nu vă temeți! Încă nicio țară nu a plecat din Uniunea Europeană. Chiar și Grecia, în criza aceasta, de cine a fost ajutată? De către Europa! Iată acum vara au fost foarte mulți și s-au odihnit în Grecia, toți s-au mirat și au zis ce mai vorbim de criza din Grecia, de-ar trăi ei ca cei din Grecia în criză.”

Europa Liberă: Dar o eventuală aderare a Moldovei la UE ar schimba lucrurile în țară?

Larisa Bîlhac: „Da, numaidecât. Ca să aderi la Uniunea Europeană, trebuie să îndeplinești toate condițiile pe care ți le impune, în primul rând, e vorba de reformele în administrarea țării. De multe ori nouă ni se spune: veniți voi, cei de peste hotare, vreți voi să faceți aici regulă, dar aici e Moldova, nu e Europa. Dar de ce să nu fie și la noi Europa?

*

George Codreanu a emigrat acum 14 ani în Statele Unite ale Americii cu Green Cardul. De aproape un deceniu activează în aviația comercială ca mecanic. Este fondator și director la MAG International, în prezent lucrează la Moldemi.com (Moldova și emigrația), un site social. Spune și el de ce îi pasă de viitorul Republicii Moldova.

George Codreanu: „Noi ne întoarcem în ţară, doar nu suntem rupţi complet, avem rude rămase, locuri natale, şi când vedem ce se petrece acolo... E urât de tot, nu putem fi nepăsători. Pe lângă aceea că citim informaţii din ziare şi internet, avem prieteni în Moldova, eu m-am ocupat cu businessul în Chişinău şi am mulţi cunoscuţi care sunt milionari şi vor să fugă de acolo, fiindcă e urgie mare, le iau businessul, îi tratează urât. Sunt lucruri urâte care se povestesc. Da, noi susţinem că Moldova tinde spre Europa, dar avem mari dubii că aceasta se va întâmpla.”

Europa Liberă: Ce probleme ar trebui să rezolve prioritar Parlamentul de la Chişinău, guvernarea care va fi aleasă după 30 noiembrie?

George Codreanu: „În primul rând, să aibă grijă de popor, să mărească pensiile. La ţară e dezastru. Am fost nu demult la Recea, Străşeni, şi am văzut multe case părăsite, oamenii pleacă la lucru peste hotare, fiindcă acasă nu au locuri de muncă, economia nu e facilitată pentru a creşte. Sistemul judecătoresc e corupt complet. Nu vin investitori, fiindcă ştiu că vor fi deposedaţi de business. Deci, trebuie protejate investiţiile străine, guvernanții să aibă grijă de ţară, să nu lucreze numai pentru buzunarul lor şi pentru interesele statului din Est.”

Europa Liberă: Există o diferenţă între politicianul din Republica Moldova şi cel din Statele Unite ale Americii?

George Codreanu: „Sigur. Politicianul din Statele Unite e previzibil. Fiindcă concurenţa e mare. În SUA e legalizată activitatea de lobby, un fel de mită pe care un businessman poate să o ofere pentru campanie electorală, să cumpere tichete pentru avion. Politicianul american e previzibil şi ştie că dacă a făcut ceva ilegal, va trece un timp şi oricum va fi identificat. Între ei e o luptă de concurenţă. În Moldova aşa ceva nu există, se ung mână pe mână, e cumetrism, protecţionism, nepoţism. E o mare diferenţă între politicienii din Moldova şi Statele Unite.”

Europa Liberă: De ce alegătorul din Moldova îşi vinde votul? După aceasta cum mai poate el să-i ceară politicianului pe care l-a trimis în Parlament sau guvern să-şi onoreze promisiunile, dacă a luat banii pentru vot?

George Codreanu: „Fiindcă e sărăcie, omul vrea să mănânce acum.”

Europa Liberă: Ce putere au internetul, reţelele de socializare, dacă ţinem cont de votul pe care trebuie să-l dea cetăţeanul în data de 30 noiembrie? Au vreo influenţă?

George Codreanu: „Numaidecât. Putem face o comparaţie între politicanul din SUA şi cel din Moldova. Aceasta şi ne duce la aceea că trebuie să ne implicăm.”

Europa Liberă: Domnule Codreanu, dumneavoastră aţi scris pe Facebook un mesaj pentru cei din statul Georgia care au cetăţenia Republicii Moldova, precizând că cel mai apropiat loc unde pot vota e Orlando, Florida. Distanţa e de 550 km într-o singură direcţie. Şi dumneavoastră susțineți că trebuie folosite toate pârghiile pentru a convinge lumea să meargă la vot. Credeţi că multă lume va răspunde la acest mesaj?

George Codreanu: „Eu cunosc cel puțin trei sau patru persoane stabilite în Atlanta care doresc să meargă cu mine la vot în Orlando. Noi am discutat pe această temă, să mergem împreună cu o maşină, nu cu cinci. Emigranţii tot sunt oameni diferiţi, care au mai mult succes, care mai puţin. În zona unde locuiesc suntem trei familii de moldoveni şi avem o poziţie similară, discutăm, ne susţinem unii pe alţii. E clar că fiecare va merge la urna de vot şi va vota pe cine dorește, dar ştim care e poziţia. Toţi avem părinţi, copii în Moldova şi ştim care sunt problemele acasă. Cine emigrează? O persoană flămândă şi neputincioasă, dar care mai

Statul american importă creiere

are puteri de a munci, are năzuinţă spre o viaţă mai bună pentru dânsul şi pentru familie. Mai sunt şi acei care au câştigat Green Card. Ca atare, aceasta este o loterie, dar toţi cei care au câştigat Green Card, am făcut o analiză, toţi au studii superioare. Deci, statul american importă creiere. Eu încerc pe internet să influenţez lumea cât de cât, în 2009 am lansat site-ul Byecom.com, la revedere, comunism, a fost accesibil vreo doi ani site-ul acela. Acum, de un an şi ceva lucrăm la altul, se numeşte Moldemi.com, Moldova şi emigraţia. Scopul este de a strânge emigranţii din toate ţări pe acelaşi site, să luăm, în primul rând, traficul de la Odnoklassniki. În al doilea, să facem o comunitate sau un loc unde să ne întâlnim. Chiar dacă eu sunt în Georgia, iar cineva în Sacramento, altcineva în Torino, să facem ca fiecare ţară să aibă pagină separată, cum este acum Facebook. Majoritatea emigranţilor au aceeaşi părere: trebuie de schimbat Moldova. Vine urgia şi mai mare, finanţată de Moscova, este o expansiune.”

Europa Liberă: Pentru că sunteţi preocupat de viaţa celor din diasporă, spuneţi-ne şi un punct de vedere al dumneavoastră: de ce nu se întorc moldovenii acasă? Pentru a-i motiva pe mulţi dintre ei să revină în patrie, guvernul a lansat Programul „PARE 1+1”, care le propune să-şi deschidă o afacere în Moldova. Iar la banii pe care îi investeşte migrantul statul mai adaugă o sumă identică, dublându-se capitalul iniţial. De ce nu e atrăgător acest program şi alte programe care ar încerca să cheme moldovenii acasă?

George Codreanu: „Fiindcă nu este încredere. Când vor ajunge la guvernare politicieni previzibili cât de cât... Dacă Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene, spune e dezamăgit de reforma justiţiei… Cum poţi să te duci la judecător să ceri dreptate, în caz de atac racket asupra întreprinderii, cum poţi să te duci la judecătorul care e corupt? Pentru a deschide un business trebuie să fii, în primul rând, previzibil, să ştii regulile de joc, că judecătorul nu e corupt. Trebuie de făcut o bază legislativă previzibilă. Ea este, dar nu funcţionează. Sistemul de business şi starea societăţii civile să fie previzibile. Noi ştim că sunt foarte mulţi corupţi. Noi nu vedem niciunul pus la dubală dintre corupţii din justiţie, poliţie, guvern. Îmi pare foarte rău că nu am reuşit să lansez site-ul Moldemi.com şi să influenţă cât de cât emigranţii să le spună celor de la ţară: „Eu îţi trimit bani, dar mai gândiţi-vă şi la nepoţii voştriʾ.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi spuselor celor care avertizează că votul din 30 noiembrie va fi unul geopolitic?

George Codreanu: „Da, numaidecât. Putin este o urgie mare. Noi cunoaştem bine limba rusă, am făcut şi militărie, şi studii în limba rusă, şi auzim ruşi care spun acelaşi lucru. Suntem martori la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Moldova e următoarea.”

Europa Liberă: Viitorul Moldovei cum îl vedeţi? Cine îl face?

George Codreanu: „Vom trece prin multe greutăţi, dar vom ieşi la mal.”

Europa Liberă: Dacă înţeleg corect, ideea dumneavoastră este că alegătorul nu trebuie să se văicărească, ci să iasă la vot, asta îl îndemnaţi. De ce trebuie să iasă la vot?

George Codreanu: „Fără doar şi poate. Fiindcă alegătorul de azi, copilul lui mâine trebuie să trăiască şi să crească în Moldova.”

Europa Liberă: Moldova după 30 noiembrie va arăta altfel decât cea de azi?

George Codreanu: „Nu. Peste noapte nu se va petrece nimic. Va trebui să treacă o perioadă dură, posibil şi impozitele mărite, să fie previzibil bugetul, unde şi pentru ce s-au cheltuit banii, cine a câştigat tenderele. Şi începem cu investigaţia, e nevoie de procurori şi judecători care să aibă şi mândrie, şi mâinile curate. Trebuie un comisar Cattani. Când vor avea frică corupţii de închisoare, că averea lor va fi confiscată, poate atunci şi se va schimba mentalitatea. Avem nevoie de deputaţi oneşti, în primul rând, să fie patrioţi, să nu se gândească numai la propriile familii şi buzunare, dar şi la destinul ţărişoarei noastre Moldova.”

*

Tatiana Ciobanu a plecat din Moldova în 1999, la soțul ei care lucra în Italia. Ambii sunt dascăli. La Roma Tatiana a absolvit Facultatea de Litere și Filozofie, a lucrat în cadrul mai multor proiecte. Este coordonatoarea asociației Dacia. Tatiana Ciobanu crede că migrantul din Moldova trebuie neapărat să participe la alegerile parlamentare.

Tatiana Ciobanu: „Aceşti cetăţeni care muncesc pentru familiile rămase în Republica Moldova trebuie să se simtă participanţi la viaţa propriului stat. Sunt persoane care, aflându-se departe de casă, văd realitatea deseori mai clar, mai ales electoratul care se află în Occident.”

Europa Liberă: Din ce cauză cei din afara ţării văd realităţile din Moldova cu alţi ochi sau, aşa cum spuneţi, mult mai clar?

Tatiana Ciobanu: „Au avut şansa de a vedea un alt sistem social. Au avut posibilitatea de a face o comparaţie. Chiar aflându-se în Europa Occidentală, într-o criză, totuşi migrantul moldovean are posibilitatea să vadă că am rămas cu zeci de ani, dacă nu mai mult, în urmă.”

Europa Liberă: Unde vedeţi voi Republica Moldova? Mai aproape de Est? Mai aproape de Vest?

Tatiana Ciobanu: „Mai aproape de Occident. Mai aproape, în primul rând, de România.”

Europa Liberă: Există acest ultim sondaj de opinie care arată că vectorul european e susţinut de aproape 39% dintre cei intervievaţi, pe când vectorul euroasiatic de 43% dintre cei chestionaţi.

Tatiana Ciobanu: „Posibil calitatea interlocutorilor s-a nimerit în felul acesta. Eu nu cred că oamenii gânditori nu-şi exprimă preferinţa prooccidentală.”

Europa Liberă: Voi cum argumentaţi că UE e comunitatea unde trebuie să ajungă şi Republica Moldova? De ce ar trebui ţara să ajungă acolo?

Tatiana Ciobanu: „În primul rând, este un sistem mai progresist. Aici totuşi există un echilibru între mediul rural şi mediul urban. Există un parcurs sociocultural al unei civilizaţii care are secole în plus de cultură. Există o şansă de a creşte, de a se dezvolta, de a folosi propriile capacităţi, o şansă mai majoră decât ceea ce ne oferă Estul european.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că moldovenii cu cetăţenie română au fost foarte activi la alegerile prezidenţiale de peste Prut. Unii însă cred că entuziasmul şi eroismul maselor s-a cam consumat. Veţi fi prezenţi mulţi la acest scrutin parlamentar din 30 noiembrie?

Tatiana Ciobanu: „Da. Vom fi prezenţi, deoarece trebuie să ne căutăm de bucăţica de pământ de unde am plecat. Deoarece pericolul, posibil, este mai mare în Republica Moldova decât ceea ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost instalat Ponta la preşedinţia ţării. Eu cred că cetăţenii români din Republica Moldova vor reveni cu acelaşi elan şi la alegerile parlamentare. Este datoria noastră.”

Europa Liberă: Diaspora este curtată de către concurenţii electorali cum a fost curtată acum patru ani şi, eventual, uitată până în pragul actualelor alegeri? Sau nu e aşa?

Tatiana Ciobanu: „Patru ani în urmă nu am fost chiar deloc curtaţi. Era entuziasmul nostru şi dorinţa de a ne îndeplini datoria. De data aceasta s-a făcut un dialog cu reprezentanţii diasporei mult mai sporit, s-a făcut din timp, au fost partidele mari din Republica Moldova în toată Italia.”

Europa Liberă: Aceste chemări ale guvernării de la Chişinău pentru diasporă, ca să reveniţi în Republica Moldova, pentru voi sunt ademenitoare? Credeţi promisiunii autorităţilor de la Chişinău că, dacă reveniţi în ţară, vi se oferă ceea ce nu aţi avut atunci când aţi plecat?

Tatiana Ciobanu: „Nu cred că guvernarea de la Chişinău este mai diversă de cea de la Bucureşti.”

Europa Liberă: Guvernarea vă cheamă acasă să vă ofere locuri de muncă, ca să investiţi banii câştigaţi în străinătate.

Tatiana Ciobanu: „Nici nu ne prea cheamă, sunt foarte sinceri cu noi, ne spun că încă nu sunt premisele pentru a ne reîntoarce în ţară, ne-o spun clar. La puţinele proiecte gen „PARE 1+1” are acces foarte puţină lume. Noi ştim situaţia, înţelegem că nici nu-i poţi prea mult acuza, deoarece ţine de datoria noastră să ne întoarcem şi să schimbăm lucrurile în ţară. Nu demult îmi adusesem aminte de mercenarii elveţieni, despre aceşti ostaşi care au fost masacraţi prin toate armatele lumii până când au înţeles că trebuie să se întoarcă acasă şi să-şi facă mica lor Elveţie. Acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi cu noi, fără să ne cheme sau să ne oprească guvernul. Din păcate, avem şi o listă de curaj de a ne reîntoarce într-o societate care deja şi-a împărţit locurile calde. Şi este şi greu a te reintegra în acest sistem, deoarece nu mai suntem obişnuiţi cu gândirea coruptă a guvernanţilor noştri.”

Europa Liberă: Cum poate să se dezvolte Moldova dacă această mare armată a migranţilor e departe de casă şi nici nu se gândeşte să revină în patrie? Exodul forţei de muncă, exodul de creier sărăcesc Republica Moldova, o fac mai orfană. Iar voi vreţi un stat dezvoltat. Cum şi cu cine se face un stat prosper în lipsa voastră?

Tatiana Ciobanu: „Există o ruptură care, din păcate, s-a creat. Au fost cazuri reale ale persoanelor care au încercat să se reîntoarcă, să se realizeze acasă, dar nu au reuşit a se reintegra, deoarece nu acceptă societatea moldovenească schimbări radicale. Fiecare are nevoie, posibil, de un termen al său, de o dinamică diversă. Şi

Nu e vina nimănui că s-au creat două realităţi.

atunci când o persoană care a fost într-un alt mediu încearcă a schimba ceva, i se reproşează: „Vrei să faci revoluţie. Stai un pic, nu e chiar aşa. Uite aici aşa”. Şi apoi fac o încercare, două, trei şi se reîntorc în Occident, şi îi vedem şi mai disperaţi decât erau. Adică nu e vina nimănui că s-au creat două realităţi care, din păcate, înţelegem mai mult noi ceea ce se întâmplă în ţară şi nu suntem deseori înţeleşi noi, cei care dorim să ne reîntoarcem şi nu ne găsim mai mult în nicio dimensiune.”

Europa Liberă: În ce condiţii alegătorul Tatiana Ciobanu ar reveni în Republica Moldova? Şi aici v-aş mai ruga să vorbiți despre câteva priorităţi pe care ar trebui să le aibă viitoarea guvernare după alegerile din 30 noiembrie.

Tatiana Ciobanu: „Des vorbim despre faptul că avea dreptate scriitorul şi analistul politic Vitalie Ciobanu, atunci când scrisese, câţiva ani în urmă: „Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova”. Este un stat mic, care nu are nici ieşire la mare, nici resurse, are doar pământul şi minunaţii săi oameni. Europa trebuie să înţeleagă că acest faliment este şi rezultatul jocurilor istorice a super-potenţelor mondiale din mileniul trecut. Şi mai trebuie să înţeleagă că se întâmplă o situaţie absurdă. Cât de mult ar vrea să ajute Republica Moldova aceeaşi Europă, deseori e clar din start că aceste ajutoare nu vor ajunge pentru infrastructură ş.a.m.d., vor ajunge în mâinile unui sistem care, deja s-a demonstrat, e corupt, e falimentar. Şi atunci noi privim cu speranţă la schimbarea care a venit în România şi sperăm că va avea loc cât mai urgent vizita lui Iohannis la Chişinău. Cândva neamţul Ferdinand a făcut unirea, nu vorbesc despre unirea în sine, dar măcar despre o sincronizare a infrastructurii în Republica Moldova cu cea a României. Cu toate că şi România este un stat cu problemele ei, cu sărăcia ei, dar totuşi sper foarte mult că se va conştientiza că toate eforturile acestei populaţii se izbesc şi de sistemul oligarhic, şi de această frică de sărăcie a fiecărui om şi chiar a guvernării care de fiecare dată ne lasă tot mai săraci.”

Europa Liberă: Înţeleg că voi, alegătorii din diasporă, speraţi că cineva mai poate normaliza situaţia şi din Republica Moldova. Întrebam despre câteva probleme pe care ar trebui să le soluţioneze urgent noua guvernare de la Chişinău.

Tatiana Ciobanu: „Problemele cu justiţia, legate de corupţie, problemele economice. Dar este clar că oricine ar veni la guvernare, populaţia e cea care trebuie să ceară, să verifice, trebuie să insiste. Noi avem de a face cu o populaţie destul de extenuată şi dezamăgită, care deseori este conştientă că nu are rost să protesteze, deoarece nu se schimbă nimic. Mă refer şi la evenimentele din aprilie 2009, cât de puţin s-a muncit pentru a aduce la lumină persoanele responsabile de violenţa pe care au simţit-o tinerii noştri. Atunci am protestat şi noi la Roma, am cerut, am insistat, dar nu s-a făcut nimic. Ei nu vorbesc despre Aeroport, despre Banca de Economii. Şi acum, când ne vin oficialii noştri, răspunsurile sunt mai generale, nu vedem lucruri concrete.”

Europa Liberă: Cine şi cum poate stârpi corupţia? Pentru că insistați de multe ori pe ideea că există multă corupţie în Moldova.

Tatiana Ciobanu: „Este un şarpe care îşi muşcă coada. Deoarece acolo unde e o bucăţică mică de pământ, care nu are resursele ei, din păcate, care va ajunge acolo îşi va rezolva problemele personale şi va calcula tot ceea ce este necesar pentru neamul său, cumetrismul este baza statului Republica Moldova. Din păcate, aceasta e. Nu mai există fii ai neamului, nu mai sunt persoane care gândesc la viitorul unei naţiuni, fiindcă nu există naţiunea în sine, există o mică populaţie rătăcită, care nu are forţa necesară de a intra cu propriile picioare în Uniunea Europeană. Şi nu cred că Uniunea Europeană nu îşi dă seama că în situaţia care s-a creat este aproape inutil să ceri criterii europene unor persoane care nu au resursele necesare, în primul rând, şi nici experienţa, nici deseori dorinţa. Deoarece este şi comod să stai acolo cu geamul închis şi să-ţi rezolvi probleme personale fără controlul Europei.”

Europa Liberă: Dacă migranţii moldoveni ar reveni acasă, s-ar contura o altă clasă politică în Moldova?

Tatiana Ciobanu: „La Roma de câţiva ani există un grup de cetăţeni ai Republicii Moldova care insistă pe crearea unui partid al emigranţilor moldoveni. Ar fi oricum o tentativă venită la necesitatea de a fi activi în societate, de a propune opţiuni noi. Dar, iarăşi, sunt oameni simpli care lucrează în Occident, Occidentul are cerinţele sale, sărmanul om trebuie să-şi susţină familia, să fie prezent în societatea aceasta. Nu este atât de uşor să devii şi om politic în acelaşi timp. Acesta este un lucru care le convine politicienilor noştri. Ai noştri încă nu au spus-o, dar când vin politicienii români şi cineva şi-a permis să le facă observaţia: „Veniţi voi încoace şi munciţi, iar noi vom conduce România”, ei au răspuns: „Dar unde vă sunt liderii? Voi nu aveţi lideri”. Noi nu-i vedem. Pentru mine fiecare dintre acei români care muncesc îşi susţin ţara, familiile şi se sacrifică pentru familie, nu sacrifică o naţiune pentru interesele proprii, deja merită mai mult decât cei care stau acasă şi distrug o mică populaţie folosind-o în interesul personal. Deoarece aceasta noi vedem.”

XS
SM
MD
LG