Linkuri accesibilitate

Votează! Votează! Voteaaaaaaaaaaază!!!!!


Unii dintre cei care ne îndeamnă acum zgomotos să votăm îşi etalează fără jenă preferinţele. Păi, ei ce vor de fapt? Să votez pentru partidul care le place lor? Să-şi mai pună pofta-n cui!

Din toate părţile auzi un îndemn: VOTEAZĂ! VOTEAZĂ! NU UITA SĂ VOTEZI! NU-L LĂSA PE ALTUL SĂ-ŢI DECIDĂ SOARTA!

Te îndeamnă politicienii, liderii de opinie, vedetele recente, oamenii de cultură şi reprezentanţii generaţiei Facebook. Toţi par să aibă acum o singură grijă – să votezi tu, simplul muritor.

Te roagă să votezi prietenii, rudele şi colegii de clasă. Votează, te rugăm, nu lăsa ţara în voia sorţii. De votul tău depind foarte multe! Nu vei vota tu şi vor învinge răulenii, cei care vor anula viitorul luminos.

Radioul, televiziunile şi reţelele de socializare te bombardează din zori pînă-n noapte cu acelaşi îndemn. Iar o „prietenă” de pe FB te avertizează: „Să nu staţi (naibii) acasă, cu fundul la călduţ, ca mai apoi să spuneţi că nu aveţi noroc…”

În atari condiţii nu mai există şanse pentru eschivare. Va trebui să alergi pe 30 noiembrie la secţia de votare şi să votezi pentru cineva, chiar dacă nimeni nu-ţi place.

Cîteva precizări mi se par totuşi oportune. Eu unul am tot votat de-a lungul anilor, am votat cu gîndul că viitorul va fi luminos, iar viitorul acesta n-a mai apărut. Am votat ca altcineva să nu-mi decidă soarta şi anume alţii au decis în locul meu. Am tot votat, împins de rude şi prieteni, responsabilizat de liderii de opinie, şi apoi, după alegeri, am rămas mereu cu buzele umflate. Niciodată nu a fost rezultatul pe care mi l-am dorit.

Remarc de asemenea, cu nedumerire, un soi de persiflare a oamenilor care nu vor să voteze. E ca şi cum cel care nu vrea să voteze e din start un prost, un nătăfleţ. Atitudinea asta mi se pare incorectă.

Nu văd ca oamenii - care ne cer să votăm - să ceară la fel de insistent introducerea în buletinul de vot a opţiunii VOTEZ ÎMPOTRIVA TUTUROR. Păi, ce facem, stimabililor, cu cetăţenii care vor să voteze împotriva tuturor? Îi obligăm să aleagă un anume partid? Asta e democraţia?

Şi o ultimă observaţie. Unii dintre cei care ne îndeamnă acum zgomotos să votăm îşi etalează fără jenă preferinţele. Păi, ei ce vor de fapt? Să votez pentru partidul care le place lor? Să-şi mai pună pofta-n cui!

XS
SM
MD
LG