Linkuri accesibilitate

Figurile Maidanului


Biscuiţii făcuţi de Sofia Marcenko pentru parotestatarii de pe Euromaidan
Biscuiţii făcuţi de Sofia Marcenko pentru parotestatarii de pe Euromaidan

La un an de la începutul protestelor anti-Ianukovici din centrul Kievului, cunoscute acum ca Maidan sau Euromaidan.

La un an de la începutul protestelor anti-Ianukovici din centrul Kievului, cunoscute acum ca Maidan sau Euromaidan, Europa Liberă a contactat din nou câteva figuri memorabile ale acelei perioade. Relatarea reporterilor EL Irina Stelmakh și Tom Balmforth este sintetizată de Mircea Țicudean.

Destinul unora dintre personaje este bine-cunoscut. Fostul președinte Viktor Ianukovici a fugit în Rusia în februarie și a făcut câteva declarații de acolo. Premierul său, Mikola Azarov, se află și el în Rusia. Presa a scris că ar ocupa o vilă luxoasă la periferia Moscovei și că ar fi fost văzut consultându-se cu membri ai Dumei de Stat.

Reporterii EL Irina Stelmakh și Tom Balmforth au căutat însă alte figuri, mai puțin celebre, care au apărut în relatările noastre în urmă cu un an.

Oameni gata să ajute

Nazari Boiarski
Nazari Boiarski

Nazari Boiarski a fost activ în vremea protestelor în Euromaidan SOS, o grupare care încerca să dea de urma zecilor de oameni dispăruți în vâltoarea evenimentelor. El estimează acum că încă lipsesc cam 30 de oameni.

Nazari lucrează și acum ca activist pentru drepturile omului și spune că spiritul civic născut în piață este încă viu: „Poți să vezi acel spirit în privirea voluntarilor care vin să ne ajute, începând cu avocații talentați care încearcă pe gratis să ajute deținuții și sfârșind cu o doamnă care ne aduce prânzul. Îți dai seama din aceste exemple că oamenii sunt dispuși nu doar să fie alături de noi cu gândul, ci și cu fapta. Pentru mine aceasta este impresia cea mai pregnantă”.

Anul trecut Boiarski și-a sărbătorit a 25-a aniversare pe Maidan la 30 noiembrie, o zi tensionată când forțele Berkut au atacat protestatarii.

Anul acesta se așteaptă la o zi de naștere mai liniștită, petrecută cu prietenii și rudele.

O fată timidă

Halina Trofaniuc, care a gătit pentru demonstranții Maidanului, spune că a fost „transformată” de cele trei luni ale protestului, pentru că ea înainte era o fată timidă.

Halina Trofaniuc
Halina Trofaniuc

Zâmbetul ei larg a devenit bine-cunoscut mai ales pentru cortul Kolomia, unde gătea mari căldări de mâncare. Unii protestatari au început să-i spună „mama”. Când s-a întors în satul ei, Rosohaci, era un fel de celebritate. A fost invitată să vorbească la casa de cultură, unde se află și acum un steag ucrainean de pe Maidan.

Între timp Halina s-a măritat și are o fiică zămislită în timpul protestelor. Călătorește în Polonia la muncă sezonieră, donează bani pentru forțele armate și donează sânge.

Украина: драматичный год одной семьи
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Halina nu-și poate ascunde o anumită dezamăgire față de faptul că politicienii ucraineni n-au învățat lecția protestului: „S-ar putea să fie încă un Maidan dacă politicienii nu înțeleg ce haos provoacă. Oamenii sunt pregătiți pentru ce-o fi mai rău și sunt dezamăgiți de urmările Maidanului. Mulți oameni sunt încă dispăruți. Uneori mi-e și rușine să spun că am fost pe Maidan, că am manifestat pentru adevăr, pentru o viață mai bună”.

„Eu și prietenii mei încă mai credem”

Într-o zi friguroasă din decembrie anul trecut studenta Sofia Marcenko împărțea biscuiți cu motive patriotice protestatarilor de pe Maidan. „Cred că îi înveselesc”, spunea pe atunci Marcenko.

Sofia Marcenko, cu biscuiţi pentru Euromaidan
Sofia Marcenko, cu biscuiţi pentru Euromaidan

Acum, la 19 ani, Marcenko și-a reluat studiile și își continuă afacerea cu copturi. Dar nu a uitat de Maidan: „Cea mai vie amintire a mea nu este vreun moment când s-a întâmplat ceva anume sau când cineva a spus ceva anume. Îmi amintesc mai degrabă atmosfera generală când toți pe Maidan eram un fel de mare familie și toți ne ajutam unii pe alții”.

Sofia ne-a spus că poate unii ucraineni au uitat acele vremuri, dar ea și prietenii ei își aduc aminte și încă mai cred. Sofia are o atitudine fatalistă față de Maidan, spune că s-a întâmplat ce trebuie să se întâmple, la timpul potrivit.

Cookies Help Fuel Kyiv's Protests
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG