Linkuri accesibilitate

Informații contradictorii despre o posibilă anulare a embargoului rus (Ziarul Național; agora.md)


Summitul moldo-polono-ucrainean („NewsMaker”).

Informaţii contradictorii în presa de la Chişinău referitoare la o ipotetică intenţie a Kremlinului de a anula interdicţiile comerciale impuse Moldovei. Vicedirectorul Serviciului fitosanitar din Federația Rusă „Roselhoznadzor” , Alexei Alexeenko, ar fi declarat ieri că reprezentanții instituţiei ar fi gata să vină la Chișinău pentru consultații privind anularea embargoului pentru fructele și carnea moldovenească. O intenţie ipotetică apare însă în mai multe publicaţii de la Chişinău ca un fapt împlinit. „Fructele moldovenești vor reveni pe piața rusă. „Roselhoznadzor” are o singură CONDIȚIE”, este un titlu din „Ziarul Naţional”.

Publika a mers şi mai departe şi l-a citat pe Andrian Candu spunând că „sinceritatea şi responsabilitatea noastră”, adică a guvernului probabil, a fost răsplătită de Moscova.

Alte publicaţii, cum ar fi agora.md, şi-au construit relatările la acest subiect de parcă ar fi fost gândite să combată tocmai această manipulare cu o simplă declaraţie. Într-un articol de pe acest postal este citat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care ar fi spus în cadrul unei întâlniri cu liderul Partidului Socialiștilor din Republicii Moldova, Igor Dodon, că Rusia regretă introducerea embargoului asupra produselor moldovenești, dar nu renunță la el. În alta este citat un comunicat de la Rospotrebnadzor, cealaltă autoritate fitosanitară rusă: „Nu există niciun motiv pentru eliminarea restricțiilor la importul de vinuri moldovenești. Republica Moldova nu a prezentat documente suplimentare privind calitatea produselor exportate în Federația Rusă.”

„NewsMaker” menţionează la acelaşi subiect că „soluţionarea problemei este necesară mai tare socialiştilor decât fermierilor: la 30 noiembrie în ţară vor avea loc alegeri parlamentare, iar ratingul favoritului Moscovei nu inspiră prea mult optimism”.

„NewsMaker” scrie şi despre vizita la 20 noiembrie în Republica Moldova a preşedinţilor Ucrainei şi Poliniei, respectiv Petro Poroşenko şi Bronisław Komorowski. Summitul moldo-polono-ucrainean se va desfăşura pe fundalul unei crize acute în regiune şi cu zece zile înainte de alegerile în parlamentul moldovenesc. Întâlnirea trilaterală este chemată să sublinieze unitatea năzuinţelor europene ale Moldovei şi Ucrainei şi să sprijine procesului de euro-integrare din partea UE. […] Încă săptămâna trecută exista probabilitatea participării la întâlnire şi a cancelarului Germaniei Angela Merkel. Acum însă sursele diplomatice susţin că dna Merkel nu va mai veni”, scriu autorii de la „NewsMaker”.

„MoldStreet scrie că „cel mai bogat basarabean rămâne pe parcursul a câţiva ani fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. Potrivit „Forbes", Sturza ar avea o avere de 110 de milioane de euro, în timp ce „Capital" estimează că fostul prim-ministru ar avea active de 2,5 ori mai mici - 40-43 de milioane de euro. Omul de afaceri a refuzat să comenteze pentru Moldstreet.com aceste diferenţe majore în estimarea averii sale.

„Panorama” publică un interviu cu Pavel Grigorciuk, „fruntaş al vieţii publice, fost activist al PCRM” pe care autorităţile, potrivit gazetei, l-ar considera şeful grupului de persoane, inclusiv străine, reţinute sub bănuiala că ar fi planificat destabilizarea situaţiei înainte de alegeri”. Grigorciuk susţine că ar fi persecutat de autorităţi. „În ultimii cinci ani eu am chemat mereu la răsturnarea puterii, dar exclusiv prin metode paşnice, democratice. De exemplu, prin alegeri parlamentare”, susţine activistul.

„Ziarul Naţional preia de pe un site, bumerang.cc, o publicaţie în care se pretinde că „după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, şase deputaţi din fracţiunea PCRM vor părăsi partidul şi vor adera la o nouă formaţiune politică, „Partidul Nostru”, proiectul politic al lui Renato Usatîi, neînregistrat de Ministerul Justiţiei. Totuşi, iniţial, partidul va fi condus de Alexandru Petkov. Se face trimitere la o întâlnire de joia trecută între Usatîi cu Petkov şi Dmitri Ciubaşenco, redactorul-şef al ziarului „Panorama”. Potrivit site-ului, la întâlnirea care a avut loc într-un restaurant din Chişinău, cei trei ar fi discutat despre acest plan de scindare a Partidului Comuniştilor”, scrie „Ziarul Naţional”.

XS
SM
MD
LG