Linkuri accesibilitate

Mihai Godea: „La noi Moldova, viaţa statului şi viaţa cetăţeanului sunt două linii care se intersectează doar în procesul electoral”


În ajun de alegeri în dialog cu liderul Partidului Acțiunea Democratică.

Europa Liberă continua sa va prezinte concurentii inscrisi in cursa electorala. Partidul Acţiunea Democratică s-a lansat in alegeri cu sloganulelectoral „Moldova pentru oameni”. Liderul formatiunii Mihai Godea se arata surprins de numarul crescand al nehotaratilor.

Mihai Godea: „Surprinde proporţia mare de indecişi – 27%, cu două săptămâni înainte de alegere, e cam mult.”

Europa Liberă: De ce atâta lume nehotărâtă?

Mihai Godea: „A pierdut prea multă încredere. La noi, în Republica Moldova, viaţa statului şi viaţa cetăţeanului sunt două linii paralele, care se intersectează doar în procesul electoral. S-au spart prea multe vise şi s-au spulberat speranţele. Şi aceasta, cred, contribuie la creşterea numărului de indecişi. O bună parte din intelectualitate se regăseşte în segmentul indecişilor la ora actuală.”

Europa Liberă: Formaţiunea pe care o conduceţi, domnule Godea, Partidul Acţiunea Democratică, vede singura cale de salvare a vectorului strategic de integrare europeană în crearea unei construcţii electorale democratice de alternativă actualei guvernări. Cu cine?

Mihai Godea: „Cu toată lumea de bine. Cel mai puţin ne-am dorit să ajungem în ajunul alegerilor şi societatea să nu aibă o alternativă proeuropeană democratică puternică. Dar este ceea ce este.”

Europa Liberă: Vectorul de integrare europeană trebuie salvat pentru că e în pericol? Sau cum să înţelegem?

Mihai Godea: „Sigur. Pentru că segmentul de stânga s-a activizat enorm, presiunile şi strategiile Federaţiei Ruse sunt vizibile şi în această campanie cu partide apărute peste noapte, cu finanţări masive şi import de imagine, ca să zic aşa. Deci, lucrurile nu sunt simple. Şi nu sunt deloc simple.”

Europa Liberă: Au dreptate cei care spun că votul din 30 noiembrie va fi un vot geopolitic?

Mihai Godea: „Cu siguranţă da. Aşa a fost în permanenţă. Atâta doar că instabilitatea regiunii face ca şi interesele geopolitice să fie mai pronunţate. Şi asta nu are cum să nu se răsfrângă asupra procesului electoral din Moldova şi asupra activităţii şi a actorilor politici, dar şi asupra percepţiei cetăţenilor.”

Europa Liberă: Cine şi cum face mai responsabilă clasa politică de la Chişinău?

Mihai Godea: „Mă tem că există prea puţine forţe care să facă acest lucru. În mod normal ar trebui să fie cetăţenii, societatea civilă. În condiţiile în care, mă rog, cetăţenii sunt cuprinşi de o dezamăgire profundă, societatea civilă este oarecum slăbită din considerentul că nu-i totuna să zici: „Jos comuniştii!” şi „Jos guvernarea proeuropeană!”.

Este o rumoare firească în mediul societăţii civile vis-a-vis de o guvernare proeuropeană, pentru că societatea civilă prin definiţie este una democratică. Deci, lucrurile sunt destul de complicate în acest sens. Din păcate, o mare parte a clasei politice a cam luat-o hăisa, prea mult timp şi efort s-a pierdut în lupte pentru interese oculte în detrimentul interesului naţional şi al efortului pentru reforme şi integrare europeană.”

Europa Liberă: Societatea e destul de divizată. Republica Moldova rămâne un stat scindat şi teritorial. Există perspective de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului?

Mihai Godea: „Sigur că există. Eu nu înţeleg cu cine şi ce discută guvernul de la Chişinău cu impostorii din stânga Nistrului. Regiunea de est este o regiune ocupată militar de către Federaţia Rusă. Acest lucru trebuie recunoscut inclusiv prin lege organică a Parlamentului de la Chişinău. Iar tot efortul trebuie să fie orientat spre consolidarea societăţii Republicii Moldova pe teritoriile controlate constituţional sau aflate sub jurisdicţia Constituţiei. Creşterea bunăstării, nivelului de trai şi a libertăţii, din toate punctele de vedere, sunt, de fapt, temeiurile pe care se poate construi visul de reintegrare a ţării şi a societăţii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei înscrişi în cursa electorală, insistaţi pe ideea reformelor pentru cetăţeni. De ce scârţâie reformele? De ce atât de greu dau rezultate care ar servi cetăţeanul?

Mihai Godea: „O reformă bună dă rezultate bune.”

Europa Liberă: Moldova are reforme bune?

Mihai Godea: „Nu. Nici pe domeniul economic, nici pe domeniul social, nici pe domeniul sectorului de securitate, nici pe educaţie. Bine, pe educaţie nici nu s-a început reforma, abia se dibuie. Nu s-au făcut reforme temeinice. Economia cum a fost sufocată de monopoluri şi control aşa şi este. Justiţia cum a fost strangulată de controlul politic aşa şi este. Reforma Procuraturii – abia-abia a fost aprobată o strategie de către Parlament şi nu există voinţă politică pentru demararea acestei reforme. Reforma poliţiei a creat mai multe probleme pe sistem şi în societate decât le-a rezolvat.”

Europa Liberă: Se pare că insistaţi pe ideea unui control electoral extins şi responsabilitate sporită a celor care se află la putere. Cum e posibil?

Mihai Godea: „Sursa corupţiei începe de la partidele politice. Partidele nu funcţionează ca instituţii.”

Europa Liberă: Dar se poate ajunge la o finanţare politică transparentă şi onestă?

Mihai Godea: „Sigur. Dar în mare parte din banii publici. Şi nu trebuie să ne fie frică de acest lucru. Pentru că banul public poate fi verificat de instituţiile statului. În plus, cu schimbarea sistemului electoral, prin introducerea sistemului mixt, iar acolo unde e lista de partid să fie votul preferenţial al cetăţenilor, aşa ca în unele Ţări Baltice, deci, oamenii vor trimite deputaţii în Parlament şi nu liderii de partide îi vor include pe listă. Se va reuşi o transformare totală a tabloului partidelor politice din Moldova. Şi atunci noi putem vorbi despre controlul asupra partidelor politice din partea membrilor, din partea structurilor colegiale, dar şi din partea cetăţenilor. Şi putem vorbi de o democraţie internă veritabilă, nu una mimată sau de faţadă, aşa cum vedem în partidele politice din Moldova.”

Europa Liberă: Ce preţ are votul din diasporă? Pentru că rămâne a fi şi acesta unul dintre cele mai vânate voturi de către concurenţii electorali.

Mihai Godea: „Votul din diasporă este preţios pentru că este apriori proeuropean. Aşa cum diaspora a salvat democraţia în România, s-ar putea să o salveze şi în Republica Moldova. Pe măsură ce ne vom apropia de Europa, cu siguranţă, se va consolida şi o clasă politică nouă, şi relaţia cetăţeanului, inclusiv cel din diasporă, cu mediul politic va fi una calitativ nouă.”

XS
SM
MD
LG