Linkuri accesibilitate

Victoria lui Iohannis ar trebui să aibă ecouri și în alegerile parlamentare din R. Moldova (Ziarul Național)


„Ce vor face tinerii noştri şi diaspora pe 30 noiembrie?” (Timpul).

Discutând victoria surprinzătoare a liberalului de etnie germană Klaus Iohannis la prezidenţialele române, Vasile Gârneţ scrie în „Ziarul Naţional” că ziua de 16 noiembrie 2014 a arătat ce poate face un popor când își exercită, exigent și responsabil, votul democratic. Se va discuta mult, de aici încolo, dacă a fost un vot pro-Iohannis sau unul mai degrabă împotriva lui Ponta care guvernează, împreună cu partidului său, PSD, autoritar în România, dar ceea ce se poate afirma cu certitudine este că prezența numeroasă la vot a românilor, una din cele mai mari din ultimii 25 de ani, atât în țară cât și în diasporă, semnalează o maturizare a națiunii române, se declară convins autorul. Concluzia sa este că totul este în mâna electoratului. Oricâtă manipulare ar face partidele și oligarhii arondați lor, nimeni nu-ți poate lua puterea votului atunci când ai pășit cu buletinul în mână în cabina cu draperie. Acesta este miracolul democrației: nimeni nu-i dinainte învingător și, mai ales, nu pot spera să învingă cei care sfidează bunul-simț și își batjocoresc propriii cetățeni.

Nicolae Negru care semnează şi el un editorial la aceiaşi temă în „Ziarul Naţional” vorbeşte despre victoria lui Iohannis ca despre o revoluție care ar putea şi ar trebui să aibă ecouri și în alegerile parlamentare din Republica Moldova. Autorului i se pare greu de crezut că basarabenii care s-au mobilizat într-un număr record pentru a influența soarta României vor sta pasivi în alegerile din 30 noiembrie din cel de-al doilea stat românesc, amenințat de pericole mult mai grave. O forță nouă, hotărâtă, stă să intre în bătălia pentru Republica Moldova, apreciază Nicolae Negru.

„MoldStreet” scrie că „în tranzacţia cu pachetul de 38,3% din acţiunile Victoriabank figurează firme implicate în cel puţin două scandaluri de spălare de bani: cazul Magnitsky din Rusia şi scandalul Karouzos din Grecia”. Potrivit portalului, „presa din Grecia a scris că în cadrul unei anchete derulate în Grecia s-a descoperit că Iannis Karouzos şi reţeaua sa de firme ar fi fost implicaţi în comerţul de arme şi operaţiuni de spălare de bani proveniţi din Rusia, iar o parte din martorii din Rusia ar fi fost deja lichidaţi”.

Tot „MoldStreet” scrie despre ceea ce numeşte „Război pe piaţa asigurărilor auto de carte verde”. Portalul precizează că „în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) din 13 noiembrie 2014 s-a decis interzicerea eliberării şi utilizării de către companiile de asigurare a noilor formulare a certificatului de asigurare Carte Verde. Aceste formulare urmau să fie puse în circulaţie începând cu sâmbătă, 15 noiembrie, şi au fost aprobate prin decizia Consiliului de administraţie al Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) din 3 octombrie 2014”.

„NewsMaker” detalii despre reţinerile din 14 noiembrie a unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi ai Ucrainei, pentru planificarea unor acţiuni de destabilizare a situaţiei înainte de alegeri, pot fi expulzaţi din Moldova. Ar fi vorba despre cetăţenii ruşi Victor Şapinov şi Maxim Firsov, precum şi cetăţenii Ucrainei Alexei Dikiy, Dmitri Kaminski şi Vladimir Hraciov. „NewsMaker” scrie că „deputatul Dume de stat ruse din partea Partidului comunist, Valeri Raşkin, i-a cerut șefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov să-i expulzeze pe diplomaţii moldoveni, ca răspuns la aceste acţiuni ale instituţiilor de drept. „Autorităţile Moldovei i-au aruncat practic în faţă Rusiei acuzaţia că ar desfăşura activităţi subversive pe teritoriul unui stat străin. Arestarea lui Şapinov şi Firsov nu are nici un temei legal. Este o pură provocare a serviciilor secrete moldoveneşti la care acestea - nu este exclus – au recurs la îndemnul din Europa”, a spus deputatul citat de presa rusă.

„Panorama” scrie despre faptul că „Renato Usatîi i-a propus deputatului din partea Partidului Comuniştilor, Alexandru Petcov, să candideze pentru mandatul de deputat în lista partidului „Patria”. Publicaţia îl citează pe dl Usatîi care a remarcat între altele că „reprezentanţi activi” ai PCRM, „chiar ignoraţi de conducerea lor, continuă să lupte împotriva dezmăţului autorităţilor”. În articol nu se precizează dacă dl Petcov a avut vreo reacţie ad hoc la propunerea lui Usatîi.

Ce vor face tinerii noştri şi diaspora pe 30 noiembrie?”, - se întreabă în articolul său din „Timpul” autoarea, Victoria Vioară. „În Republica Moldova, […] rata indecişilor este 10,8%. Nehotărâții, tinerii blazați de politică, miile de cetățeni moldoveni care lucrează în Italia, Austria, Portugalia ar putea salva rezultatul alegerilor de peste două săptămâni. Ar putea să ne alăture statelor în care societatea, ajunsă la ananghie, a știut să se mobilizeze și să facă alegerea potrivită. Ar putea să evite deturnarea Republicii Moldova de pe o cale pe care a pășit și așa tardiv” apreciază autoarea.

XS
SM
MD
LG