Linkuri accesibilitate

„Ascultăm şi radio şi televiziunile, ne promit multe, dar vom vedea”


Un reportaj electoral despre sursele de informare și preferințele moldovenilor.

Cu mai puţin de două săptămâni până la alegeri, Europa Liberă a întrebat pe mai mulţi oamenii întâlniţi pe străzile din Chişinău, dar şi din Orhei cum se informează ei despre candidaţii şi partidele înscrise în cursa electorală - din presă, de la vecini, de pe internet?

„Din bazar de la oameni. Unii spun aşa, alţii spun aşa”.

„D-apoi citim, avem, în toată ziua ne aduc fel de feluri [material promoţionale]”.

„Mai mult de la televizor”.

„De la televiziuni. De unde poate să mai fie din altă parte?”

Europa Liberă: Ce posturi urmăriţi/ ascultaţi?

„Primul program al nostru şi ruşii al doilea program. La radio tot am un program, mai multe nu ascult”.

„Au venit candidaţii pe la noi au făcut adunări. Ascultăm şi radio şi televiziunile. Ne promit multe, dar vom vedea”.

„Noi nu ne-am decis, că la televiziuni se spune despre toţi şi despre toate. Eu cred că este necesar ca unul cu altul să se sfătuim într-un fel oarecare ce să alegem. O să mergem la alegeri. Îi îndemn şi pe alţii să meargă, pentru că nu e corect dacă omul n-o să participe la alegeri”.

Europa Liberă: Credeţi în informaţiile pe care le difuzează televiziunile, posturile de radio? Sunt corecte? Nu ţin parte nimănui?

„Unele sunt corecte, dar unele nu sunt corecte, se vede cu ochiul liber”.

„Mă informez de la televizor, chiar dacă mi-e greu să mai cred în informaţiile difuzate acolo. Vreau să alegem oameni corecţi, care să ne ajute, pentru că nu se mai poate să trăim atâta timp în sărăcie”.

„Umblă şi dau foi, fac adunări. Noi singuri nu ştim pe cine să alegem, fiindcă unele partide au fost la putere şi nu au făcut nimic. Ei au promis că o să dea locuri de muncă, bine plătite. Nimic n-au făcut. Acum tot aceste poveşti le spun la televizor. Lumea de-acum şi-a pierdut încrederea în toţi”.

„Ziarele, televizorul, radioul. Sunt şi ştiri echilibrate, dar nu toate. Sunt foarte multe care ţin parte partidelor. Îi puţin adevăr în ele. Restul informaţiilor le iau de pe stradă, foarte multă. De la orice persoană poţi să cunoşti câte o faptă ceva, cred că oamenii de pe stradă sunt mai credibili decât cei de la televizor, pentru că ei se confruntă în fiecare zi cu realitatea”.

„Fie ziare, fie televiziuni, radio, internet. Mai mult din internet, acolo găsești tot”.

Europa Liberă: Dar cât de important e ca un cetăţean să se informeze înainte de alegeri?

„Păi, eu zic că e important pentru că nu poţi să alegi cu ochii închişi. Trebuie să ai idee ce reprezintă partidul acela, ce o să ofere în viitor el. Nu poţi chiar aşa din aer”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG