Linkuri accesibilitate

O eventuală majoritate antieuropeană în viitorul Parlament ar da peste cap pacea și liniștea din țară (P. Bogatu/Ziarul Național)


„Moldova poate rămâne fără sate” (Evenimentul zilei).

Editorialistul Petru Bogatu scrie în Ziarul Național că o eventuală majoritate antieuropeană în viitorul Parlament ar da peste cap nu atât vectorul de politică externă, cât pacea și liniștea în țară. Partidele războiului, după cum le numește autorul „doresc să meargă la braț cu rușii, dar tot Europa și SUA să finanțeze educația, administrația publică, dezvoltarea rurală și construcția drumurilor.” Dacă vor câștiga alegerile, viitorii guvernanți rusofili, vor scrie pe o hârtie prăfuită într-un buncăr blindat din Chișinăul ruinat un mesaj adresat UE, în care vor cere noi granturi. Și nu vor uita, bineînțeles, să avertizeze că, în caz contrar, vor taxa refuzul drept rasism și genocid geopolitic împotriva poporului european al Republicii Moldova, conchide autorul.

Ziarul Național continuă campania de încurajare a alegătorilor să facă uz de dreptul lor de a alege viitoarea guvernare și publică mesajul academicianului Gheorghe Ghidirim, președintele Ligii medicilor din Republica Moldova. „Ajunge să dormim, e vremea să ne trezim și să ne hotărâm singuri soarta” este îndemnul medicului, care spune că își va mobiliza toți prietenii, pacienții și studenții să meargă la vot.

Agenţia de presă IPN,a întrebat mai mulţi concurenţi electorali ce soluţii propun pentru reducerea fenomenului „muncii la negru” şi al „salariilor în plic”. Cei de la Partidul Democrat consideră că trebuie simplificat sistemul fiscal, iar unele taxe să fie comasate şi eliminate. O măsură care ar încuraja angajarea tinerilor cu contracte de muncă, în opinia democraţilor, ar fi scutirea totală de impozitul pe profit pentru primii 3 ani de funcţionare a oricărei întreprinderi.

Partidul Liberal Reformator propune amenzi mari, atât pentru cei care acceptă să muncească la negru cât şi pentru cei care oferă salarii în plic. Formaţiunea mai optează pentru o relaxare fiscală, idee pe care o promovează şi Partidul Socialiştilor. Însă, în opinia socialiştilor, statul este obligat să le asigure cetăţenilor un venit corespunzător unui trai decent, nu să-i sancţioneze pentru faptul că încercă să-şi asigure existenţa.

Sporirea sancţiunilor nu este agreată nici de Partidul Liberal, care declară că ar fi mai eficientă ajustarea cadrului legal, creşterea investiţiilor directe în sectorul real al economiei şi acordarea unor facilităţi fiscale pertinente.

„Moldova poate rămâne fără sate” este titlul unui articol din ziarul Evenimentul Zilei, semnat de Olga Țigănescu. Autoarea face referire la datele unui raport prezentat de Comisia Națională pentru Populație și Dezvoltare, care arată că în comparație cu situația anului 2000, actualmente cota tinerilor până la 18 ani din totalul populației rurale a scăzut de la 33, 6%, la 25, 6%. Totodată, scrie jurnalista, din numărul estimativ de circa 135 de mii de tineri care au plecat peste hotare, mai mult de 70% sunt tineri de la sate. În articol este citat demograful Valeriu Sainsus care constată că familia rurală nu vede raționamente nici pentru generația părinților, nici pentru generația copiilor, în lipsă de infrastructură rurală, conexiune și servicii care practic lipsesc în spațiul rural.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG