Linkuri accesibilitate

Goat


Afrobeat nigerian, krautrock german, funk anatolian, dincolo de Cercul Polar.

Goat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

Goat este o trupă suedeză care cântă rock alternativ și de fuziune, cu un sunet totalmente psihedelic, despre care ei spun că e de fapt world music, și am să explic imediat de ce.

Membrii trupei spun că se trag dintr-o localitate rurală total izolată din Suedia, cu un nume parcă inventat de ei înșiși - Korpilombolo, situată dincolo de Cercul Polar, o localitate cu istorie bîntuită de șamanism, blesteme și cuceriri cruciate, locuită de inițial de o populație numită Sami, peste care au venit coloniști scandinavi și tot felul de războinici

Goat activează acum la Gothenburg, tot în Suedia, și spun că au început să cânte împreună din copilărie, ca parte a unei tradiții comunitare locale veche de peste 40 de ani, o perioadă în care membrii trupei s-au schimbat în continuu.

În zilele noastre, grupul e format din trei membri de bază, care s-au născut la Korpilombolo, cărora în concerte li se adaugă alți patru artiști.

Pe scenă poartă costume și măști colorate, și cântă un rock psihedelic amestecat cu elemente de afrobeat nigerian, krautrock german, funk anatolian, și o mulțime de alte micro-nișe muzicale pe care un cronicar muzical le numește generic „tribalism electrificat”.

O formulare ce se potrivește foarte bine cu spusele unuia din membrii acestui misterios colectiv muzical, Christian Johansson, care e citat pe internet cu următoarea explicație, legată de primul album al trupei, „World Music”, lansat în 2012: „Am fost învățați de mici să înțelegem nu numai trupele occidentale, dar și muzica din alte părți. Titlul „World Music” a fost ales pentru că noi credem că asta cîntăm, și asta cântă toată lumea”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG