Linkuri accesibilitate

Reacții la anunțul unor exerciții militare aeriene ruse în zona Golfului Mexic


Raporturile dintre Rusia și Occident sînt mai proaste decît oricînd de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Anuntul facut de Rusia ca va trimite bombardiere cu raza lunga de actiune, in preajma Americii, in regiunea Caraibelor si Golful Mexic readuce in memorie Razboiul rece. Despre reactiile in Statele Unite, o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Pentagonul s-a ferit sa dea mare importanta anuntului facut de Moscova. Oficialitati occidentale il pun pe seama unei foste puteri, care incearca sa-si reafirme influenta. Rusia are dreptul de a efectua exercitii aeriene oriunde doreste, in spatiul international, dar faptul ca a optat pentru regiuni din apropierea Statelor Unite are semnificatie, mai ales dupa recente incursiuni in spatiul aerian al unor vecini din NATO.

Situatii in care avioane NATO s-au vazut nevoite sa detecteze si in citeva cazuri să escorteze avioane militare rusesti s-au inmultit. La acest tablou, coborit dintr-o alta vreme s-a adaugat incidentul din septembrie, cind agenti rusi au rapit in interiorul Estoniei un ofiter de informatii eston, care este acum inchis la Moscova.

State europene si America iau in considerare noi sanctiuni impotriva regimului de la Kremlin dupa relatari ca forte si armament rusesti – inclusiv artilerie – sint mutate in estul Ucrainei. Toate aceste elemente conduc la idea ca raporturile Rusia-Occident sint mai proaste decit oricind de la prabusirea Uniunii Sovietice.

Oficialitati NATO se tem ca incursiunile rusesti in spatiul aerian al unor tari membre pot provoca un incident, accidental, si că acesta ar putea degenera intr-o confruntare. Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem NATO in Europa, este de parere ca Rusia doreste sa semnaleze ca este o mare putere. Generalul a spus ca actiunile rusesti sint putin mai provocatoare, in aceasta perioada.

La Pentagon, s-a reactionat cu calm la vestea a Moscova intentioneaza sa trimita bombardiere in Golful Mexic, amintindu-se ca marina militara ruseasca a mai operat in apele internationale ale Golfului. „Rusia are voie sa trimita avioane in spatiul aerian international”- a spus un purtator de cuvint, adaugind „e important ca Rusia sa opereze in siguranta si in conformitate cu standardele internationale”.

Moscova sustine ca exericitiile vizeaza operatiuni cu raza lunga de actiune si de asta sint efectuate atit de departe. Politologul Peter Zeihan crede ca in conditiile declinului economic si demografic al Rusiei, Putin are la dispozitie doar vreo opt ani pentru a reafirma forta Rusiei, in calitate de putere globala. Zeihan este de parere insa ca exista si riscul ca presat de timp Putin sa calculeze gresit si sa mearga prea departe. Daca o va face – declara expertul – el risca riposte americane, cum ar fi suplimentarea prezentei militare in Estul Europei care ar fi „catastrofale” pentru o Rusie in declin.

XS
SM
MD
LG