Linkuri accesibilitate

Dezbaterea Iohannis-Ponta: între eleganță și șovinism


Vocabularul ideologic al premierului Victor Ponta se trage direct din originalul naționalism-comunism al României anilor '80.

Klaus Iohannis, candidatul dreptei a anunțat că participă la emisiunea de la Realitatea Tv împreună cu Victor Ponta cu doar o jumătate de oră înainte de începerea dezbaterii, fără să cunoască formatul și temele acesteia. Nimeni nu era era pregătit pentru o întâlnire față în față a celor doi contracandidați, nici măcar moderatorul.

Beneficiarul acestor aranjamente de ultimă oră a fost Victor Ponta, care l-a întrerupt de nenumărate ori pe Klaus Iohannis și care în general a lăsat impresia că este mai spontan și mai bine pregătit. Totuși în graba de a-și dovedi superioritatea, atunci când Iohannis i-a spus că România este o țară democratică și fiecare cetățean are drept la vot, Ponta i-a răspuns prompt „o lozincă”.

Dincolo de acest subiect al votului din afara țării, Victor Ponta a punctat mai mult decât Klaus Iohannis în toate celelalte, chiar dacă acest lucru a avut loc prin întreruperea adversarului, prin replici tăioase, uneori exagerate sau chiar obraznice.

Iohannis a jucat pe cartea detașării, a omului superior care nu se ceartă cu precupeții din piață. Ca atitudine, candidatul dreptei a fost deasupra, dar ca verb a fost dedesubt. Nu a știut să răspundă, nu a știut să-l contrazică pe Victor Ponta, atunci când acesta s-a folosit de exagerări sau chiar de minciuni.

Nici măcar la tema „corupție”, Iohannis nu a reușit să fie mai bun, deși ar fi avut la dispoziție multă muniție. Totuși a reușit să fie mai clar și mai cinstit, fără să-și folosească însă verbul, în chestiunea exploatării aurului de la Roșia Montana prin metoda cianurilor, explicând că așa cum arată lucrurile în acest stadiu, cazul seamănă cu o „privatizare eșuată”. Dar răspunsurile laconice în domenii ca politica externă și absența replicii după ce Victor Ponta a făcut apologia relațiilor cu China, dând ca exemplu axa Berlin-Beijing, fac din Klaus Iohannis un candidat slab, deși mulți spun că prestația lui a fost net elegantă pe lângă cea a contracadidatului său.

Victor Ponta și-a dovedit în schimb apetența pentru tonul vulgar și șovin atunci când a fost pus la punct pe un ton mai dur: „Nu mai ridicați tonul la mine. Noi nu suntem slugile dvs. aici în România, nu sunteți vreun stăpân de sclavi”. Sau mai târziu când tot Ponta l-a etichetat pe Iohannis cu epitetul de „moșier”. Vocabularul ideologic al premierului Victor Ponta se trage direct din originalul naționalism-comunism al României anilor '80.

XS
SM
MD
LG