Linkuri accesibilitate

Kremlinul în direcția unor alianțe în afara sistemului de securitate occidental


Un sistem de lansator de rachete multiple autopropulsat de tip BM-27 Uragan în cursul unor exerciții militare recente din Rusia
Un sistem de lansator de rachete multiple autopropulsat de tip BM-27 Uragan în cursul unor exerciții militare recente din Rusia

Opinii despre o așteptată modificare oficială a doctrinei militare ruse.

Un articol aparut in „Financial Times” abordeaza noua doctrina militara a Rusiei. Dspre noutățile la care se refera articolul în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Kathrin Hille scrie in Financial Times ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin crede ca o alianta cu China este de natura sa asigure stabilitatea mondiala, vazind in NATO un factor destabilizator. Se anticipeaza ca noua doctrina militara rusa va viza in mai mare masura NATO si Statele Unite, in conditiile in care pina acum se faceau doar referiri la expansiunea Aliantei Nord Atlantice si scutul anti-racheta.

Surse de la Moscova, citate de Financial Times arata ca noua doctrina, care va fi facuta publica curind, va desemna explicit NATO si Statele Unite drept amenintari sau adversari. Diplomati si analisti rusi arata ca Moscova spera sa intareasca Organizatia de Cooperare Shanghai, care include China, Rusia, Kazachstan, Kirgisztan si Tadjikistan.

Intr-o alocutiune rostita luna trecuta, care a frapat prin anti-americanism, Putin a deplins ceea ce a descris drept distrugerea mecanismelor care guvernau securitatea internationala. El a acuzat Statele Unite ca au creat o ordine internationala in care forta brutala poate deveni singurul mijloc de rezolvare a conflictelor. Dupa criza din Ucraina, Kremlinul nu crede ca Actul NATO-Rusia, in care Alianta promitea sa nu creeze baze la frontierele cu Rusia este de incredere. In plus, desi nu exista planuri ca Ucraina si Georgia sa fie primite in alianta, statele membre nu pot nici exclude posibilitatea, pentru a reduce temerile Rusiei.

Moscova crede si ca viitorul presedinte al Statelor Unite se va dovedi mai dur fata de Rusia decit Barack Obama, care si-a inceput primul mandat cu dorinta de a reseta relatia. Analistul Cliff Kupchan crede ca aceasta idee impinge Kremlinul catre aliante in afara sistemului de securitate Occidental cu tari cum sint China si Iran.

XS
SM
MD
LG