Linkuri accesibilitate

Alegerile legislative din R. Moldova vor fi sau „cruciale” sau „fatale” (Adevărul)


Votul imposibil al multor români din diaspora și de demisia lui Titus Corțățean (ziare.com; hotnews.ro).

Republica Moldova și România au semnat un plan de cooperare pentru combaterea fraudelor vamale, notează Evenimentul zilei. Știrea prelucrează un comunicat oficial care dă amănunte despre conținutul înțelegerii. Va fi vorba, de pildă, de sprijin reciproc în controlul bagajelor neînsoțite care sunt transportate spre Republica Moldova. Cele două instituții, din România și din Moldova, au colaborat bine și până acum în operațiuni ”cu echipe canine”.

Intr-un articol din Adevărul, Victor Chirilă discută miza alegerilor legislative din Republica Moldova. Vor fi sau „cruciale” sau „fatale”. De fapt, autorul se teme de un Parlament divizat, infestat de „omuleții” lui Putin, incapabil să formeze o majoritate stabilă. Aceasta va face ca funcția prezidențială „să fie soasă la mezat”. Dincolo de asta, consecințele pot fi nu mai puțin dramatice: exodul moldovenilor spre România se va accentua. Dacă rezultatul alegerilor va confirma temerile lui Victor Chirilă, „mişcările centrifuge în autonomia găgăuză, Taraclia şi municipiul Bălţi se vor intensifica, [...] iar Transnistria va fi pierdută irecuperabil din cauza transformării iremediabile a Republicii Moldova într-un stat falimentar”. O problemă ar putea deveni și relația Moldovei cu statele vecine, România și Ucraina, iar sabotarea aplicării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană ar însemna pierderea sprijinului Occidentului pentru țara de peste Prut, se mai arată în Adevărul.

Între subiectele românești, presa se ocupă mult de votul imposibil al multor români din diaspora și de demisia, din acest motiv, a ministrului Titus Corlățean. Demisia fusese cerută prin manifestații de stradă în țară și în străinătate, dar și de președintele țării, Traian Băsescu, pentru motivul că secțiile de votare au fost insuficiente. Românilor din afara țării li s-au pus piedici birocratice astfel încât mulți n-au putut vota. Unii comentatori consideră că demisia lui Corlățean este o reparație nesperată. Diaspora, dimpotrivă: că problema de fond nu a fost rezolvată. Premierul Victor Ponta, care este și candidat la prezidențiale, susține pe mai departe că nu se poate mri numărul de secții de votare (a fost cerută dublarea număurlui lui). Fostul ministru de externe Teodor Baconschi îl contrazice într-un interviu dat la ziare.com. În opinia lui, se pot înființa noi secții de votare prin ordin al ministrului (a fost deja instalat Teodor Meleșcanu). De aceeași părere este și Biroul Electoral Central, precum și fostul avocat al poporului.

Dan Tapalagă scrie pe hotnews că pentru toate acestea actualii guvernanți vor plăti. „Nu puteți scăpa atât de ușor de oamenii liberi. Ei nu depind de voi, de partidul vostru”, scrie comentatorul.

În spațiul public românesc, a revenit în forță ura, scrie Ioan Stanomir pe site-ul contributors. Televiziunile de propagandă ignoră tot ce nu convine partidului-stat. Campania electorală a Partiduui Social-Democrat se duce pe o notă naționalistă și xenofobă. Contracandidatului lui Victor Ponta la turul al doilea, Klaus Iohannis, i se impută că este neamț și de altă confesiune decât cea ortodoxă. „Preşedintele care uneşte, etern-zâmbitorul Victor Ponta este preotul acestei noi religii a resentimentului şi dezbinării”, scrie Ioan Stanomir. Este o aluzie la unul din sloganurile de campanie ale lui premierului-candidat.

XS
SM
MD
LG