Linkuri accesibilitate

Tudor Iașcenco: „promisiuni bune și frumoase, dar din principii și valori nu prea s-au strâns roadele...”


Interviul dimineții pe teme electorale cu directorul săptămînalului „Cuvîntul” de la Rezina.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie s-au înscris 21 de partide, un bloc electoral şi patru candidaţi independenţi. Câţi dintre aceşti concurenţi electorali au ajuns în provincie ca să-şi facă publice ofertele? Cât de disciplinaţi/corecţi sunt atunci când merg în localităţi? Se face sau nu uz de resursa administrativă? Întrebări adresate directorului săptămânalului „Cuvântul” de la Rezina, Tudor Iaşcenco.

Europa Liberă: Mai puțin de trei săptămâni până la scrutinul electoral , dle director. Cum aţi caracteriza campania electorală care se îndreaptă, iată, cu paşi repezi spre final, așa cum se vede ea de la Rezina?

Tudor Iaşcenco: „Este o campanie plină de suspiciuni și neclarități, în opinia mea. Dacă la alegerile parlamentare precedente electoratul era într-un fel clarificat - votăm democrații sau votăm comuniștii - de data aceasta lucrurile sunt mai complicate. Pentru că încrederea investită acum patru ani în partidele liberal democrate a cam fost compromisă. Deși lupta din 30 noiembrie se va da de pe aceleași baricade, pentru acei doi vectori – est și vest - lumea tot mai des îşi pune întrebarea totuși pentru cine să voteze? Comuniștii s-au compromis data trecută, parcă s-au ales alte partide care au făcut promisiuni bune și frumoase, dar până la urmă din acele principii și valori nu prea s-au strâns roadele pe care le așteptau.”

Europa Liberă: Există totuși ceva cu ce se pot lăuda partidele guvernării atunci când vin acolo la întâlniri cu alegătorii?

Tudor Iaşcenco: „Desigur, în ultimii patru ani s-au produs schimbări esențiale, inclusiv la Rezina. În sfârșit, de exemplu, drumul Rezina-Orhei este aproape gata. Este un drum care se construiește din anul 2007 şi l-au construit vreo șase guverne, dar până la urmă anul acesta a fost unul decisiv, drumul este aproape gata. S-au construit o sumedenie de apeducte, s-au reparat școli, grădinițe, alte obiecte de infrastructură. Dar pentru lume lucrurile nu sunt prea clare, pentru că totuși se puteau de făcut mai multe. De ce nu s-a făcut?”

Europa Liberă: Ce cred oamenii simpli despre aceste embargouri?

Tudor Iaşcenco: „Lumea noastră este prea puțin informată și foarte mult dezinformată, inclusiv de politicienii noștri. Cei care lucrează sau au rude în Federația Rusă desigur țin la această sursă de venituri și învinuiesc guvernarea că ar fi provocat aceste embargouri. Deși alții, care sunt mai informați, care privesc lucrurile mai profund spun că, de fapt aceste embargouri au fost provocate de însăși politicienii noștri care servesc Moscovei, de coloana a 5-ea mai bine zis din Moldova care își schimbă figuranții, dar în fond promovează aceleași idei, vor să facă serviciul Moscovei și să mențină Moldova în sfera ei de influență.”

Europa Liberă: Vorbeați mai devreme că alegerea din nou se va da între est și vest. Aceste zvâcniri între est și vest, în ce mod se simt acolo unde activați Dvs.?

Tudor Iaşcenco: „Cei care sunt implicați nemijlocit în implementarea investițiilor masive, milioane care au venit și mai vin din vest, privesc lucrurile altfel decât cei care nu prea s-au străduit să se implice într-o afacere, care au fost deprinși încă din perioada sovietică ca cineva să le aducă, să le dea, să-i promoveze, să-i facă salariu, să-i facă loc de muncă. Şi iată pe acest segment se dă lupta principală: pentru că unii vor și depun eforturi, înțeleg că reformele nu se fac de la sine. Și mai ales că la noi de fapt toți doresc reforme, toți doresc schimbări, dar când încep nemijlocit aceste schimbări, aceste reforme, ele desigur pentru multă lume sunt dureroase. De exemplu, profesorul care avea anumite câștiguri în urma situației vechi cu examenele, dacă acum nu mai are aceste posibilități de a face un ban în plus, desigur că pentru el reformele sunt rele… Sau pentru acel părinte care plătea și era sigur că copilul lui va avea un atestat cu note bune și acum nu mai poate face aceasta… Desigur că această persoană detestă reformele.”

Europa Liberă: Cât de informați sunt oamenii? De câtă încredere se bucură, de exemplu, televiziunile? Și felul cum reflectă ele campania electorală și activitatea acestor concurenți electorali?

Tudor Iaşcenco: „Eu cred că în ultimii patru ani, deși accesul la mass-media, la informații a sporit, au apărut mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv televiziuni, posturi de radio, ziare care pretind că sunt independente… numai că nu accentuează independente de ce? S-au compromis într-un fel prin faptul că, spunând că asigură pluralismul de opinii, de fapt fac jocul unor formațiuni, al unor persoane care joacă în detrimentul scopului național al țării noastre, în detrimentul securității țării. Pur și simplu dacă într-un timp „prietenii noștri” mizau pe arme sau pe altceva, acum mizează pe bani și cu ajutorul banilor mari au compromis, au reușit să corupă televiziunile, presa.

De ce organele noastre de drept, cele care sunt obligate să stea la paza securității Moldovei și a bunului simț nu intervin? Multă lume se indignează de acest lucru. Același Renato Usatîi… un an de zile face agitație și propagandă de fapt împotriva țării. Partidul Socialiștilor joacă cartea Moscovei și o joacă deschis. Dacă aceleași lucruri le-ar fi făcut cineva de la Moscova, demult era închis, era sancționat. Aici în Moldova totul e bine, totul e normal.”

Europa Liberă: Dar la ce vă referiți? Altcineva ar spune că e libertatea cuvântului.

Tudor Iaşcenco: „Chiar ieri vorbeam cu un om de afaceri și el îmi spunea că dacă el primeşte sau transferă o sută de mii de pe contul lui - bani făcuți din afacere - imediat informația ajunge la organele de resort și de cele mai multe ori este chemat și întrebat de unde a luat, ce a făcut pentru ce a transferat. Chiar dacă acești bani au fost transferați în mod legal. Dar aceste formațiuni ale lui Renato Usatîi, ale lui Dodon, de unde au aceste milioane, cum au ajuns ele în Moldova, cum au fost cheltuiți acești bani?

Dacă e să privim rapoartele de la Comisia Electorală Centrală, acolo nu se întrebă nimeni de unde provin aceste venituri. Banii s-au adus, s-au făcut o sumedenie de concerte (și nu numai aceștia, dar și PD și PLDM au organizat o sumedenie de concerte), s-au cheltuit bani grei - în mass-media pagini pe un an întreg înainte, pagini peste pagini, la televiziuni ore în publicitatea electorală, dar în dările de seamă nu se văd aceste cheltuieli. Înseamnă că totul a fost ilegal. De ce nimeni nu s-a sesizat pe aceste probleme? E clar că a fost încălcată legislația, nu se plătesc impozite din acești bani.”

Europa Liberă: Cum se vede de acolo, din localități, folosirea resurselor administrative? Vin partidele puterii cu transport de stat la întâlniri cu alegătorii, cum observați? Altă dată presa stătea foarte atent cu ochii pe acest lucru.

Tudor Iaşcenco: „Pe fondalul problemelor mult mai serioase care persistă acum, una din care poate fi dedusă, de exemplu, din dările de seamă a partidelor care sunt afișate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale… Un partid declară că fondul electoral a fost format (e vorba de aproape zece milioane) din donațiile unor oameni simpli, antreprenori, funcționari, studenți, pensionari care au donat câte o sută, doua sute mii de lei. Alte partide declară că trei milioane și jumătate au fost donate în fondul electoral de patru persoane și niciuna nu-i printre liderii sau candidații în Parlament pe lista acestui partid. Sunt lucruri absolut suspecte. Se vede că cineva trișează și trișează deschis. Dar, iarăși, nimeni nu se apucă să întrebe pe cutare sau cutare de unde ai donat o sută de sute de mii, dacă ai venituri de douăzeci de mii sau de cincizeci de mii pe tot parcursul anului?”

Europa Liberă: Dar oamenii simpli își pun astfel de întrebări?

Tudor Iaşcenco: „Oamenii simpli își pun astfel de întrebări, anume că își pun astfel de întrebări. De ce atâta minciună, de ce totul se ascunde și partidele se joacă cu alegătorul de-a “mijatca”? Iată lucrurile aceste îi indignează mult pe oameni și ei își pierd încrederea în aceste formațiuni. Pe acest fondal, acum nimeni nici nu mai sesizează că cei de la putere își lasă locul de lucru și aleargă ziua întreagă făcând agitație și propagandă pentru un partid sau altul… Se folosește transportul de serviciu, se folosesc sursele de telecomunicații și se folosesc alte resurse administrative în lupta pentru mandat...”

XS
SM
MD
LG