Linkuri accesibilitate

„Ce alegem?” (Ziarul Național)


Efectele proaste ale deprecierii leului asupra afacerilor (Moldstreet).

O ştire din Ziarul Naţional aduce la cunoştinţă faptul că Republica Moldova a fost promovată în premieră la un prestigios eveniment turistic global „World Travel Market (WTM)” la Londra, Marea Britanie. Moldova a avut acolo prestaţia de „destinația turistică Nr. 1 neexplorată în Europa”, așa cum a fost declarată de „Lonely Planet”. În cadrul târgului internațional de turism a fost organizată o conferință de presă specială dedicată Republicii Moldova, iar jurnaliștii de la instituții media ca „Evasion TV”, „Travelholic Nomad”, „Independent”, „Guardian” și „Lonely Planet” au avut posibilitatea să facă cunoștință cu vinăriile, gastronomia, numeroasele mănăstiri ortodoxe, cetățile medievale, viața rurală și cultural autentică.

Victor Ciobanu continuă în aceiaşi publicaţie seria articolelor sale intitulate „Ce alegem?” cu explicaţia sa de ce nu “lucoarea de la răsărit”. Al doilea an consecutiv revista americană „Forbes” îl desemnează pe președintele rus Putin drept cel mai influent om din lume, scrie Ciobanu. Liderul de la Kremlin este foarte popular şi în Republica Moldova, iar socialiștilor, favoriţilor Moscovei în scrutinul parlamentar, nu le rămâne decât să inoculeze electoratului ideea că apropierea de Rusia este benefică sub aspect economic. Problema beneficiilor economice apropierii de Rusia este totuși deloc evidentă, continuă autorul. 45% din acumulările bugetare se datorează în Rusia exportului de petrol, iar prețurile la petrol sunt în continuă scădere. Doar în 2014 acesta a scăzut cu 25% ajungând la $ 82/baril (marca europeană Brent, iar cea rusească Urals, de regulă urmează acest trend la distanța de câteva zile).

Având în vedere că bugetul Federaţiei Ruse pentru 2014-2015 a fost calculat reieșind din prețul de $ 100, economia rusă înregistrează o creștere de doar 0,2% și riscă să intre în recesiune în anul viitor. Alte contraargumente cu care operează autorul de la Ziarul Naţional: în cazul apropierii de Rusia, nu se poate vorbi despre proiecte investiţionale de modernizare. Pentru că Rusia are ea însăşi probleme cu asta şi pentru că ramurile de top ale economiei ruse – exportul de resurse energetice şi producţia de armament – nu vizează într-un mod efectiv piaţa moldovenească.

Moldstreet utilizează exemplele a două companii moldoveneşti pentru a demonstra efectele proaste ale deprecierii leului asupra afacerilor. Prima e Gaz Natural Fenosa, a doua ca mărime companie din Moldova cu o cotă de 70-75% din piaţa de distribuţie de curent. În acest an, veniturile din vânzările companiei au scăzut cu 6,7%, scrie publicaţia. Campioana de pe piaţa telefoniei, Orange Moldova, a raportat şi ea o reducere cu un milion de euro a vânzărilor, la o creştere a portofoliului de clienţi de 25 de mii şi o majorare cu 12% a cifrei de afacere.

Traian Băsescu poate viza funcţia de preşedinte al Republicii Moldova? Este titlul-întrebare de pe un articol publicat de politicon.md, sub semnătura lui Ionel Niţu. Autorul porneşte de la anunţul preşedintelui român că vrea să obţină, în mod simbolic, cetăţenia moldovenească. Această declaraţie a şi dat naştere ipotezei din titlu. Situaţia politică de la Chişinău este complicată, iar alegerile legislative nu sunt privite doar ca un exerciţiu de politică internă, ci şi în termeni geopolitici. În această situaţie, crede Ionel Niţu, dacă după 22 decembrie 2014, când îşi predă mandatul, Traian Băsescu va merge în Republica Moldova şi se va implica politic acolo, atunci pare că are sens ceea ce se întâmplă acum în România. Tentaţia preşedintelui român ar fi, după părerea autorului, citat de politicon.md, să intre în istorie ca Vlad Ţepeş (aşa s-ar explica justiţia electorală cu atât de multe arestări şi trecerea prin purgatoriu a clasei politice româneşti), pedepsind totul şi pe toţi, cât şi să unifice simbolic România cu Republica Moldova, devenind un al doilea Alexandru Ioan Cuza.

XS
SM
MD
LG