Linkuri accesibilitate

Cine fuge mai tare de confruntarea finală: Ponta sau Iohannis?


Reprezentanții celor doi candidați la președinția României s-au întâlnit pentru a negocia dezbaterea finală.

O singură dată în ultimii 25 de ani candidații la președinția României rămași în turul al doilea nu s-au întâlnit într-o confruntare directă: în anul 2000, când finaliștii au fost Ion Iliescu și extremistul Vadim Tudor.

În urmă cu cinci ani, candidatul stângii, Mircea Geoană a ezitat mult până a acceptat în cele din urmă întâlnirea decisivă cu Traian Băsescu, întâlnire care i-a fost fatală. Victor Ponta, care era atunci purtătorul de cuvânt al prezidențiabilului PSD, și care a înțeles efectul dezbaterii asupra votului, încearcă acum să se apere și să dilueze această posibilitate.

Condiția lui Ponta enunțată încă de duminică, după terminarea primului tur de scrutin, a fost aceea de a avea patru dezbateri televizate la cele mai influente patru televiziuni de știri.

Candidatul dreptei, Klaus Iohannis nu putea accepta însă o soluție luată unilateral de adversarul său, mai ales că acesta propunea începerea dezbaterilor la RTv, un post deținut de Sebastian Ghiță, deputat PSD și amic al domnului Victor Ponta. Ar fi urmat B1, care pare să-i fie deasemenea ostilă lui Klaus Iohannis, apoi Realitatea, iar turneul s-ar fi încheiat, poate apoteotic, la Antena 3, televiziune deținută de familia lui Dan Voiculescu, al cărui partid se află la guvernare și care a făcut politică partizană dură pro Victor Ponta.

Vineri la prânz reprezentanții celor doi candidați la președinția României s-au întâlnit pentru a negocia tipul dezbaterii finale, dar socialiștii au fost inflexibili și au ținut cu dinții de cele patru dezbateri la televiziunile agreate.

De partea cealaltă liberalii au insistat asupra necesității unei dezbateri la care să aibă acces toate mediile de informare și care să aibă loc pe teren neutru.

Victor Ponta a declarat deja că nu vrea să repete greșelile trecute, ceea ce ar putea însemna că nu vrea să mizeze totul pe o singură dezbatere așa cum a făcut predecesorul său Mircea Geoană în 2009.

7 milioane de români au văzut dezbaterea de la prezidențialele de acum 5 ani, dezbatere care a avut loc la Palatul Parlamentului și a fost organizată de IPP Institutul pentru Politici Publice.

Universitatea de Vest din Timișoara și IPP au trimis în această săptămână invitații ambilor candidați, dar Victor Ponta pare foarte atașat de televiziuni, unde spune el că totul a fost deja aranjat, de la tematica discuțiilor la moderator. Universitatea București a anunțat că nu intenționează să organizeze nici o confruntare, după ce ieri Iohannis a spus mai degrabă ironic, că dacă Victor Ponta nu vrea să meargă la Timișoara dezbaterea finală poate fi organizată chiar la Facultatea de Drept unde și-a luat premierul român celebrul doctorat, care s-a dovedit a fi fost plagiat în proporție mai mare de 50 la sută. Universitatea din București a explicat că folosirea spatiilor institutiei in alte scopuri decat cele didactice si stiintifice nu este permisă.

Oricum, premierul român, care-și petrece aproape jumătate din fiecare zi pe micile ecrane, pare să fie dependent de moderatorii care i-au devenit colegi de platou, în vreme ce echipa de campanie a lui Klauss Iohannis pare să se teamă de o confruntare directă cu Victor Ponta.

Iohannis este mult mai reținut, nu are verb, vorbește în propoziții scurte, nu știe să-și elaboreze ideile, adesea este monosibilabic și ceea ce ar putea fi grav într-o confruntare, îi lispește spontaneitatea.

Spre deosebire de el, Ponta comunică bine, este complet lispit de inhibiții, minte convingător și are un umor grosier care place multor alergători.

XS
SM
MD
LG