Linkuri accesibilitate

„Până acum au luptat cu corupţia mai mult în vorbe”


Gînduri ale oamenilor de pe stradă despre măsura în care corupția este cu adevărat combătută în Moldova.

Combaterea coruptiei este percepută ca un test pentru opţiunea europeană declarată de actualele autorităţi de la Chişinău. Europa Liberă a cautat sa afle de la trecatori intalniti ocazional pe strazile capitalei ce cred despre felul cum se lupta cu acest fenomen.

- „Eu nu ştiu dacă o să poată face cineva ceva cu corupţia”.

- „Numai promit, dar de făcut nu fac nimic”.

- „Bineînţeles că nu cred în promisiunile celor care vor să ajungă la putere. Trebuie să vină oameni noi. Cei de azi cunosc foarte bine toate schemele. Din păcate, nu prea avem astăzi forţe noi”.

- „Poate doar după integrarea în Europa aş crede. În România, de exemplu, tot aşa probleme era, dar după asta s-a mai schimbat situaţia”.

- „S-a ridicat numai preţurile la corupţie, chiar la BAC. Tot se poate de plătit dar mai mult. Cum s-au dus ţigările cred că se mai duc”.

Europa Liberă: Au ajuns şi la corupţia mare sau s-au limitat numai la cea mică?

- „Dar nu se vede că e corupţie mare?! E la rang de guvern, de parlament”.

- „Noi auzim că a fost prins un poliţist cu mită de 2.000 de lei. Cred, corupţia este undeva mai sus şi acolo niciodată nu se va ajunge din simplul motiv că cei care luptă cu corupţia însuşi sunt corupţi. Ar trebui să se schimbe multe lucruri, să vină mulţi tineri, poate, care chiar au în spiritul lor un sentiment că trebui înlăturată cumva această corupţie”.

- „Eu cred că subiectul nu este tratat foarte serios şi sunt puţine şanse ca să se schimbe ceva în următoare perioadă. Până acum au luptat cu corupţia mai mult în vorbe şi dacă au făcut ceva pentru a o stârpi s-au limitat mai ales la corupţia mică”.

- „Eu, de exemplu, ştiu că bugetul statului astăzi nu se completează cam mai mult de jumătate, vreo 50 şi ceva de procente nu vin bani în buget din cauza că agenţii economici ascund veniturile. Oamenii primesc salarii în plic şi asta este un element de corupţie foarte mare pentru că mergem prin oraş unde avem case scumpe, maşini scumpe, dar el are 2-3.000 de lei pe lună venitul său. De unde-s aceşti bani?”

Europa Liberă: Credeţi că politicienii vor să lupte cu fenomenul acesta?

- „Păi, ei vor să lupte, dar cei care vor nu totdeauna vor, pentru că posibil sunt şi ei implicaţi”.

- „Trebuie să apară altă putere ca să fie mai bine în ţară”.

Europa Liberă: Cum trebuie să lupte ca oamenii să perceapă că ei lucrează cum trebuie?

- „Trebuie să lucreze judecăţile ca oamenii să şadă la închisoare”

XS
SM
MD
LG